Rashonden: Peruaanse naakthond

Rashonden: Peruaanse naakthond De Peruaanse naakthond is een rashond die in Nederland niet echt veel voorkomt. Deze hond met gestroomlijnd postuur, betreft een zogenaamd oerras of natuurlijk ras. Dat wil zeggen dat het een oud ras is en geen bewust - door de mens - gefokte hond. De Peruaanse naakthond is een lieve, aanhankelijke, waakse gezelschapshond. Wat is zijn historie en wat zijn precies de raskenmerken van deze hond?

De Peruaanse naakthond, de basis

De Peruaanse naakthond is een natuurlijk ras, een zogenaamd oerras. Dat wil zeggen dat het een oud, niet bewust gefokte rashond is. Ten aanzien van de gezondheid van deze hond wil dat zeggen dat er geen (onbewust) ingefokte genetische afwijkingen of ziekten door inteelt zijn. Dat maakt dat deze hond door de bank genomen een goede gezondheid geniet en zeker zo'n 12 jaar oud kan worden.

De oorsprong

Hoewel de naam van de hond suggereert dat het ras oorspronkelijk uit Peru komt, is dit niet met zekerheid te stellen. Aangezien de grootste populatie van dit ras in de kustgebieden van Peru leefde, heeft de hond wel 'Peruaan' in de naam gekregen.

Daarnaast dateren de eerste opgravingen in Peru al van de 2e eeuw voor Christus. De hond is terug te vinden op veel oude afbeeldingen. Dit benadrukt de Peruaanse afkomst van deze hond alleen nog maar meer. Het is overigens een fabel dat deze hond bij de Inca’s leefde in de bergen. Deze hond leefde altijd al meer in de kunstgebieden van Peru.

Een bijna uitgestorven ras

Tijdens de Spaanse veroveringen in Zuid-Amerika, vanaf eind vijftiende eeuw, werd de hond in de ban gedaan. Dit gebeurde vanuit religieus oogpunt. Ten tijde van de veroveringen zijn vele naakthonden gedood. Alleen de boeren in het Peruaanse kustgebied hadden een heilig geloof in de genezende gave van deze hond. Dit leverde de honden de benodigde bescherming op en maakt dat de hond niet is uitgestorven. Veel Peruanen vinden deze hond niet mooi, maar houden de hond wel. Dit heeft te maken met het gegeven dat in de huidige tijd het geloof in de genezende gave van deze hond nog steeds leeft. Op menig boerenerf loopt deze hond dus rond.

Om ervoor te zorgen dat de hond niet uitsterft, zijn er in de jaren tachtig van de vorige eeuw speciale raskenmerken voor dit ras opgesteld. Deze officiële raskenmerken dateren uit 1985. Inmiddels heeft deze hond zelfs een soort beschermde status gekregen. Het is namelijk bij wet vastgelegd dat deze hond in de directe omgeving van alle historische kustplekken in Peru gehouden moet worden.

Bron: Pleple2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Pleple2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De uiterlijke raskenmerken

De uiterlijke raskenmerken zijn als volgt:

Lichaam

Deze hond heeft een gestroomlijnd lichaam met een gewelfde (dit is een lichte boogvorm) bovenkant, een rechte rug en een brede ribbenkast. De schofthoogte kan variëren, t.w.:
 • De grote versie kan tot 65 centimeter groot worden, met een gewicht tot 23 kilogram.
 • De middelgrote versie kan tot 50 centimeter groot worden, met een gewicht tot 12 kilogram.
 • De kleinste versie kan tot 40 centimeter groot worden, met een gewicht tot 8 kilogram.

Kleur

De Peruaanse naakthond is er in verschillende kleuren, t.w.:
 • Zwart of antraciet.
 • Verschillende grijstinten, variërend van blauwgrijs tot olifant- of muisgrijs.
 • Donkerbruin.
 • Lichtblond of beige.

De huid mag wel enkele roze vlekken bevatten. Het aantal vlekken en de totale oppervlakte van deze roze vlekken is binnen de raskenmerken niet gedefinieerd.

Vacht/huid

De Peruaanse naakthond heeft geen haar/vacht. Het is volgens de raskenmerken wel toegestaan om enkele plukjes haar/vacht te hebben. De plukjes mogen in de kleur van de huid zijn, maar de kleur mag ook afwijkend zijn van de huidskleur. Op de volgende plaatsen mogen plukjes haar/vacht zitten:
 • Onderbenen.
 • Staartuiteinde.
 • Bovenop de rug.
 • Bovenop de kop.

Met weinig tot geen haar lijkt de verzorging van deze hond minimaal, maar de (kale) huid dient wel met enige regelmaat gescrubd te worden. Daarna moet de huid met een speciale olie ingesmeerd worden die vettige laag op de huid achterlaat. Is de hond licht van kleur, dan kan de huid in de zon verbranden. Het beste is dan de hond uit de zon te houden, maar dit is niet altijd haalbaar (zeker niet in de zomermaanden). In dat geval is insmeren met een goede zonnebrandcrème of sunblock belangrijk. Als de hond veel in de zon is, is het goed vaker te smeren. Verbranding van de huid kan bij de hond net zo pijnlijk zijn als bij de mens.

Ogen en oren

Deze hond heeft relatief grote oren, breed aan de basis en spits toelopend naar de punt. Als de hond actief is, staan de oren fier overeind. Als de hond in ruststand is, dan liggen de oren teruggeslagen tegen het hoofd.

De ogen van deze hond zijn middelgroot en een klein beetje amandelvormig. De kleuren kunnen uiteenlopend zijn en variëren van bijna zwart, tot bruin of wat oranje/gelig. Dit heeft met de kleur van de vacht/huid te maken.

Bron: Brunobarreto~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Brunobarreto~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Poten en staart
De Peruaanse naakthond heeft ranke, slanke poten en zogenaamde hazenvoeten. De hond heeft stevige voetkussens en de voeten en voetkussens zijn zo gevormd dat de hond er min of meer iets mee kan grijpen.

De staart heeft een vrij lage aanzet, is relatief dik aan de basis en loopt langzaam spits toe. Als de hond in actie komt, gaat de staart ietwat omhoog en komt net boven de ruglijn uit. Het uiteinde van de staart krult een beetje op, maar de staart is nooit volledig opgekruld.

Het karakter

Hoewel het een waakse en alerte hond is, is het zeker geen rusteloze hond. Rusteloosheid is een eigenschap die je bij waakse honden nogal eens ziet. De hond heeft een nobele uitstraling, is zelfstandig, intelligent en beschermend.

De Peruaanse naakthond vertoeft graag tussen de mensen. Deze hond is aanhankelijk en zacht van karakter te noemen. Vanwege het waakse karakter kan deze hond in eerste instantie nogal terughoudend zijn naar vreemde mensen die zich in zijn directe omgeving begeven. Als de hond de persoon of personen als 'goed' ervaren heeft, is de hond weer ontspannen en toegankelijk.

Het is geen hond die je met harde hand moeten trainen. Dat wil zeggen niet schreeuwen en continu corrigeren. Als je de hond op een respectvolle manier weet te benaderen, dan is deze hond prima te trainen. Laat de hond in zijn waarde. Deze hond ziet zichzelf graag als een soort ‘kameraad’ van de mens.

Tot slot

De Peruaanse naakthond is een sterk oerras. Het zijn waakse, aanhankelijke honden die graag bij in de nabijheid van de mens leven. Als je deze lieve en alerte gezelschapshond op de juiste manier weet te benaderen, dan kan je er een prettige kameraad aan hebben.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de NaakthondenHondenras: de NaakthondenIn dit artikel worden de naakthonden in het algemeen besproken, de bekendste rassen staan in het kort uitgelegd andere v…
Hondenrassen: de Amerikaanse naakthondHondenrassen: de Amerikaanse naakthondDe Amerikaanse naakthond is afkomstig uit de Verenigde Staten. Zoals de naam al zegt heeft de hond geen haar, behalve zi…
Rashonden: Mexicaanse naakthondRashonden: Mexicaanse naakthondDe Mexicaanse naakthond, ook wel met een moeilijke naam Xoloitzquintli genoemd, is de nationale hond van Mexico. Opvalle…
Tien kleinste hondenrassen ter wereldHeb je maar een beperkte woonruimte ter beschikking en wil je toch graag een hond om je gezelschap te houden? Of geef je…

Kat zonder stress in de draagmand naar de dierenartsKat zonder stress in de draagmand naar de dierenartsEr zijn nogal wat katten die een bezoek aan de dierenarts als stressvol ervaren. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hookery=Yuri Hooker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.sitsforwomen.com/peruaanse-naakthond/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peruaanse_naakthond
 • https://www.royalcanin.nl/peruaanse-naakthond
 • https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/peruaanse-naakthond-groot/
 • Afbeelding bron 1: Pleple2000, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Brunobarreto~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.