Tien kleinste hondenrassen ter wereld

Heb je maar een beperkte woonruimte ter beschikking en wil je toch graag een hond om je gezelschap te houden? Of geef je gewoon de voorkeur aan kleine honden in plaats van een grote hond? Raadpleeg dan deze lijst om een beeld te krijgen bij de tien kleinste honden ter wereld. Afgezien van de relatief kleine ruimte die deze honden in beslag nemen leven ze over het algemeen een stuk langer dan grotere hondenrassen en hebben ze doorgaans ook nog eens een aangenaam en levendig karakter. Ondanks dat de 10 kleinste hondenrassen ter wereld allemaal een kleine schofthoogte met elkaar gemeen hebben, vinden we tussen de verschillende rassen nog altijd veel verschillen. De rassen verschillen namelijk in haarlengte, kleur, lichaamsvorm en lichaamsbeharing. Daarnaast zijn er nog vele varianten betreffende gewicht en schofthoogte, zowel tussen de rassen als binnen het ras zelf. Zo worden honden van het allerkleinste hondenras meestal rond de 20 centimeter groot, terwijl de allerkleinste hond ooit gemeten slecht negen centimeter groot was!

Bron: Tommy Gildseth, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Tommy Gildseth, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

10. Chinese gekuifde naakthond

Op plaats tien vinden we de Chinese gekuifde naakthond. Deze hond heeft weinig lichaamsbeharing en is vooral te herkennen aan de kuif op zijn kop. De schofthoogte van de Chinese gekuifde naakthond ligt tussen de 23 en de 33 centimeter.
Bron: Pointer8, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Pointer8, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

9. Japanse Chin

Op nummer negen staat de Japanse Chin, ook wel de Japanse Spaniël genoemd. Het is een echte gezelschapshond, heeft een schofthoogte tussen de 23 en 27 centimeter en weegt gemiddeld tussen de twee en de vijf kilogram.
Bron: Tomasina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Tomasina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

8. Russische toyterriër

Als achtste in de rij vinden we de Russische toyterriër. Dit kleine elegante hondje wordt gemiddeld tussen de 20 en de 28 centimeter hoog, weegt rond de drie kilogram en wordt gekenmerkt door de opmerkelijke 'vlaggen' aan de oren.
Bron: Terry Best, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Terry Best, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

7. Amerikaanse toyterriër

De Amerikaanse toyterriër is een echte gezelschapshond, heeft veel energie en lijkt qua uiterlijk veel op de Jack Russel. Dit ras wordt gemiddeld tussen de 20 en de 25 cm groot en weegt rond de twee à drie kilogram.
Bron: Pelz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Pelz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

6. Yorkshire Terriër

Op plaats zes vinden we de Yorkshire Terriër. Dit kleine hondje is trouw aan zijn baas, heeft een sociaal karakter maar kan ook zeer dominant zijn. Net zoals de Amerikaanse toyterriër wordt dit ras tussen de 20 en de 25 centimeter groot. Het gewicht van deze hond ligt rond de drie kilogram.
Bron: blahblahblah.org, Wikimedia Commons (GPL)Bron: blahblahblah.org, Wikimedia Commons (GPL)

5. Affenpinscher

Op de vijfde plaats staat de Affenpinscher. Dit ras is herkomstig uit Duitsland en is over het algemeen zwart gekleurd. Dit hondje is zowel een goede waakhond als een echt gezelligheidsdier. Het gewicht van de Affenpinscher ligt tussen de drie en de vijf kilo en de schofthoogte van dit ras is meestal niet hoger dan 25 centimeter.
Bron: Arne Fagerholt, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Arne Fagerholt, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

4. Griffon Bruxellois

Op plaats vier in deze lijst vinden we de Griffon Bruxellois. Dit ras is afkomstig uit België en onderscheidt zich met zijn rode vacht van het zwartharige ras 'Griffon Belge'. De Griffon Bruxellois wordt gemiddeld zo'n 22 centimeter groot en weegt tussen de drie en de zes kilogram.
Bron: Gvdmoort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Gvdmoort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

3. Vlinderhondje

Het Vlinderhondje, ook wel Papillon genoemd (Frans voor vlinder), dankt zijn naam aan zijn vlindervormige oren. Een variant op het vlinderhondje is het nachtvlinderhondje, die in plaats van staande oren hangende oren heeft. Het Vlinderhondje wordt normaal gesproken niet veel groter dan 20 centimeter en weegt tussen de drie en de vier kilogram.
Bron: Sannse at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sannse at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

2. Dwergkeeshond

De Dwergkeeshond staat met zijn levendige en opgewekte karakter op plaats twee in deze lijst. De schofthoogte van dit ras ligt tussen de 18 en de 22 centimeter en het gewicht van dit ras bedraagt normaal gesproken niet meer dan 2,5 kilogram. De Dwergkeeshond is een onderverdeling van het ras 'Keeshond' en is met afstand de kleinste variant van dit hondenras.
Bron: Lilly M, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Lilly M, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

1. Chihuahua

Het kleinste hondenras ter wereld is natuurlijk de populaire Chihuahua. Dit hondje is lief, vrolijk en zeer dapper (rekening houdend met zijn grootte). De Chihuahua heeft een schofthoogte tussen de 15 en de 22 centimeter en heeft een gewicht van slechts één à drie kilogram.

Lees verder

© 2015 - 2024 Inekea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De chihuahua: kleiner dan klein, maar wel moedigDe chihuahua: kleiner dan klein, maar wel moedigHet kleinste hondenras dat er op dit moment bestaat is de chihuahua. Wat is de geschiedenis van dit ras? Wat zijn haar a…
Alles over de ChihuahuaAlles over de ChihuahuaDe Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maa…
Herkomst en geschiedenis van de ChihuahuaHerkomst en geschiedenis van de ChihuahuaDe Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld. De Chihuahua is een zeer oud ras, ze komen…
Hondenras: de NaakthondenHondenras: de NaakthondenIn dit artikel worden de naakthonden in het algemeen besproken, de bekendste rassen staan in het kort uitgelegd andere v…

Lammetjesdagen: vier de lente en bewonder de lammetjesLammetjesdagen: vier de lente en bewonder de lammetjesWanneer het voorjaar er weer aankomt is dat voor veel mensen het ultieme teken van de lente de geboorte van lammetjes. W…
Ontmoeting met een beer: wat moet je doen?Ontmoeting met een beer: wat moet je doen?Wanneer je in de VS een wandeling of trektocht in de bergen maakt ben je in ‘berengebied’. Ook in Canada en sommige dele…
Bronnen en referenties
 • http://www.dogster.com/lifestyle/10-smallest-dog-breeds
 • http://www.hondtekoop.com/chinese-gekuifde-naakthond/
 • http://dogs-and-puppies.com/companion-dog/japansk-chin/
 • http://www.russischetoy.nl/over-russian-toy/ras-geschiedenis
 • http://www.geolution.nl/dieren/amerikaanse-toyterrier.htm
 • http://www.dogbreedhealth.com/yorkshire-terrier/
 • http://www.petmania.ie/dog/which-dog-is-right-for-me-/popular-dog-breeds/tiny-dogs/affenpinscher
 • http://www.natuur-wereld.be/dieren/huisdieren/vlinderhondje
 • http://dwerg-keeshond.be/dwerg-keeshond-rasinformatie
 • http://www.dogwallpapers.net/griffon-bruxellois/beautiful-griffon-bruxellois-dog-photo.html
 • http://www.chihuahua.be/chihuahua.php
 • Afbeelding bron 1: Tommy Gildseth, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Pointer8, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Tomasina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Terry Best, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Pelz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: blahblahblah.org, Wikimedia Commons (GPL)
 • Afbeelding bron 7: Arne Fagerholt, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 8: Gvdmoort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 9: Sannse at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 10: Lilly M, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Inekea (12 artikelen)
Laatste update: 03-03-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.