Rashonden: Harriër

Rashonden: Harriër De Harriër is afkomstig uit Groot-Brittannië en behoort tot de dashonden en de lopende honden. Het is een slanke hond, maar toch is hij krachtig en gespierd. Qua uiterlijk heeft hij iets weg van de Foxhound en Beagle. Hij werd ingezet voor de jacht op hazen. Deze middelgrote meutehond is energiek, aanhankelijk en gemakkelijk te verzorgen. Als gezinshond is hij erg geschikt zolang hij voldoende beweging krijgt. Als je hem laat loslopen, wees je er dan bewust dat als hij een spoor ruikt dat hij dit zal willen volgen.

Geschiedenis

In het jaar 1260 werd in Engeland de eerste meute Harriërs samengesteld. Deze hond werd beschouwd als een voortzetting van de Southern Hound en de Greyhound. Er waren ook mensen van mening dat het een kleinere variant was van de Foxhound. De meningen over de oorsprong van de Harriër zijn verdeeld. Aan het begin van de 20ste eeuw was er nog maar één meute van Harriërs over in West County. De Foxhound werd door de plaatselijke bewoners gekruist met de nog bestaande zuivere exemplaren om zo het type te redden. Door de toevoeging van het Foxhoundbloed, werd deze hond een stuk sneller. Hij werd vooral gebruikt voor de jacht op hazen.

Uiterlijk

Hij lijkt erg op de Foxhoud, maar er zijn toch verschillen. Hij lijkt ook op de Beagle, maar is lichter gebouwd. Ook zijn de oren en ogen minder groot dan van de Beagle. De gemiddelde schouderhoogte is tussen de 38 en 46 centimeter, waarbij een kleine afwijking is toegestaan. Het gewicht is ongeveer 20 kilo. Ondanks dat hij slank van bouw is, is hij krachtig en gespierd, met een korte rug en stevige lenden. De vacht heeft de kleur wit als grondkleur, met alle tinten van zwart tot oranje die daarop gedragen worden in de vorm van vlekken. Meestal is hij driekleurig, met soms het grijs van een grijze Harriër. De staart wordt meestal hoog gedragen.

Karakter

De Harriër is een aanhankelijke, sociale en speelse hond. Hij is wel minder speels dan de Beagle, en speelser dan een Foxhound. Hij heeft een aangenaam en levendig temperament en beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Hij past goed in een gezin met kinderen. Met andere honden kan hij over het algemeen ook goed samen, maar bij andere diersoorten moet hij in de gaten worden gehouden. Als hij van jongs af aan met andere diersoorten is opgegroeid, kan hij er mee samen leven. Omdat hij van oorsprong een meutehond is, wil hij graag in de buurt van zijn gezin zijn. Daarom is hij erg geschikt als gezelschapshond.

Actieve hond

Omdat het een energieke hond is, heeft hij veel beweging nodig. Hij is niet geschikt om te houden in een appartement omdat hij houdt van een ruime leefomgeving. Het baasje moet tijd hebben om dagelijks flink met hem te wandelen. Omdat hij ervan houdt om op onderzoek te gaan, moet de tuin goed afgesloten zijn en moet je oppassen als je hem los laat lopen. Als hij een spoor ruikt, zal hij dit willen volgen.

Verzorging

De Harriër is vrij gemakkelijk om te verzorgen. De vacht is kort, dicht en goed bestand tegen de verschillende weertypen. De vacht hoeft af en toe geborsteld te worden om de dode haren te verwijderen. De Harriër verhaart gemiddeld.

Gezondheid

Het is een gezond ras met weinig ernstige genetische afwijkingen. Bij de aanschaf van een pup moet erop gelet worden dat de ouders van de betreffende pup door de OFA gecertificeerd zijn, omdat er bloedlijnen zijn waar er aanleg is voor heupdysplasie. Er zijn ook bloedlijnen die een aanleg hebben tot het krijgen van epilepsie. Net als alle andere honden heeft de Harriër de juiste verzorging nodig en controles door de dierenarts. De gemiddelde levensverwachting is tussen de 10 en 12 jaar.

Overige informatie

Mocht je een Harriër passend vinden binnen je gezin en overweeg je om er een aan te willen schaffen, is het raadzaam je eerst goed in het ras te verdiepen. Een fokker of rasvereniging zal je met plezier meer over dit ras vertellen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rashonden: Ogar PolskiRashonden: Ogar PolskiDe Ogar Polski is in Nederland een vrij onbekend ras. Deze hond komt uit Polen vandaan, behoort tot de Lopende Honden en…
Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)De Billy is een meutehond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hij behoort tot de groep dashonden en lopende honden. D…
Rashonden: Vlinderhondje, een populair schoothondjeRashonden: Vlinderhondje, een populair schoothondjeHet Vlinderhondje is een klein, actief en vrolijk hondje met opvallende oren. Deze oren hebben de vorm van een vlinder w…

De juiste voeding voor je hondDe juiste voeding voor je hondNet als voor de mens, is ook voor onze honden een natuurlijke dieet één van de belangrijkste stappen op weg naar een lan…
Zelf een konijnenhok bouwen, hoe ga je te werk?Zelf een konijnenhok bouwen, hoe ga je te werk?In de winkel kun je vele verschillende konijnenhokken kopen, voor binnen of voor buiten. Maar als je een beetje handig b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Smcmilla / Pharaoh Hound, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.hondencentrum.com
  • www.hondennet.com
  • www.hondenpage.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.