Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)

Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk) De Billy is een meutehond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hij behoort tot de groep dashonden en lopende honden. Deze jachthond werd ingezet bij de lange jacht op bijvoorbeeld een ree. Deze sterke hond beschikt over een groot uithoudingsvermogen en daarom heeft hij veel beweging nodig. Als gezinshond is hij geschikt, zolang hij maar genoeg zijn energie kwijt kan. De Billy kan goed samen met kinderen en andere honden.

Geschiedenis

De Billy is een grote jachthond afkomstig uit Frankrijk en hij in de 19e eeuw ontstaan uit de inmiddels uitgestorven Franse jachthonden: Montaimboeuf, Céris en de Larrye. De oorspronkelijke naam was Haut-Poitou. Dit is de plaats waar het ras was ontstaan. De rasstandaard werd opgericht in het jaar 1886. Hij behoort tot de groep dashonden en grote lopende honden en het is een zeer geschikte jachthond. De Billy beschikt over een zeer goed reukvermogen. Hij werd gebruikt voor de lange jacht op bijvoorbeeld reeën, herten, hazen en wilde zwijnen. Deze hond is haast niet moe te krijgen, is erg werklustig en hij is snel. Deze meutehond wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt voor de jacht.

Uiterlijk

De Billy beschikt over een goede lichaamsbouw en hij kan door zijn lange poten flinke afstanden afleggen en is hierdoor ook erg snel. Hij heeft een brede rug en is erg sterk. De schouderhoogte van deze hond ligt gemiddeld tussen de 60 en de 70 centimeter bij een reu en voor een teef ligt dit tussen de 58 en 62 centimeter. Het gewicht is meestal tussen de 25 en 30 kilo. Deze hond heeft donkere en levendige ogen die vaak worden omgeven door een bruine of zwarte rand. De kleur van de vacht kan zowel zuiver wit als gebroken wit zijn of lichtbruin, eventueel met vlekken op de kop en lichaam. Sommige Billy’s hebben een lichtoranje of citroengele mantel. De vacht is kort en glad. Zijn staart is lang, ruig behaard en ook heel sterk.

Karakter

Het karakter van deze hond is erg goed, voor zowel mens als andere honden. Deze intelligente en moedige hond wordt graag bezig gehouden en is haast onvermoeibaar. De Billy houdt van gezelschap van andere honden, maar hij houdt er ook van om met kinderen te spelen. Op deze manier kan hij zijn energie kwijt raken. Omdat hij oorspronkelijk gebruikt werd voor de grote jacht, moet hij veel kunnen bewegen. Dat maakt deze hond ongeschikt om te houden in een appartement. De Billy is een grote hond, en is in tegenstelling tot andere grote rassen moeilijk uit het lood te krijgen en ze zijn zeer snel. In een meute staan ze erom bekend te willen concurreren in gehoorzaamheid.

Verzorging

De hond heeft veel beweging en ruimte nodig wat van essentieel belang is als je kiest voor dit ras. Het is eerder een meutehond dan een gezelschapshond, die lekker moet kunnen rennen. Verder heeft de hond niet veel verzorging nodig. De korte en harde vacht hoeft slechts af en toe geborsteld te worden.

Overige informatie

De gemiddelde levensverwachting ligt rond de 11 jaar. Mocht je de Billy als huisdier willen aanschaffen, laat je dan van tevoren goed informeren of je er wel geschikt voor bent. Een fokker of rasvereniging kan je er meer over vertellen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Engelse FoxhoundHondenrassen: Engelse FoxhoundDe Engelse Foxhound komt oorspronkelijk uit Engeland en behoort tot de groep van de grote lopende honden. Deze meutehond…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…

Dieren die het weer kunnen voorspellenDieren die het weer kunnen voorspellenVoordat het voorspellen van het weer een serieuze wetenschap werd, waren mensen tot in een verleden al op zoek naar mani…
Hondenrassen: Eurasiër (Aziatische keeshond)Hondenrassen: Eurasiër (Aziatische keeshond)De Eurasiër behoort tot de keesachtigen en poolhonden en hij is afkomstig uit Duitsland. Dit ras is ontwikkeld voor de g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dullhunk, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.hondenrassen.nl
  • www.hondencentrum.com
  • www.hondenrassen.nu
Reactie

Lambert, 02-07-2013
Goedenmorgen

Kunt u me meer gegevens toezenden over de "gegevens" van een Franse Billy / Huate Poitou Jachthond?
Ik was in Frankrijk en een ex Hondenfokker en huidig zijnde Boswachter vertelde me dat ik een zeer mooie Billy heb en dat het een fantastisch sterk en ief schrandere jachthond is, maar ik kan maar zeer weinig vinden over dit ras helaas!
Is er een Billy Club in Europa?

Ik hoor u graag nog.

Mvg, de Lambet Reactie infoteur, 02-07-2013
Goedendag,

De Billy is in Nederland niet zo'n populair hondenras. Om antwoord te krijgen op uw vraag, verwijs ik u door voor informatie naar de Raad van Beheer op kynologisch gebied, of naar de Nederlandse Brakkenclub, e-mailadres: secretariaat@nederlandsebrakkenclub.nl.

Met vriendelijke groet,
YMBakker

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.