Zelf een konijnenhok bouwen, hoe ga je te werk?

Zelf een konijnenhok bouwen, hoe ga je te werk? In de winkel kun je vele verschillende konijnenhokken kopen, voor binnen of voor buiten. Maar als je een beetje handig bent dan kun je zelf een heel mooi konijnenhok bouwen. Je moet dan wel op een aantal dingen letten. Lees dus snel verder als het jou leuk lijkt om zelf een hok te bouwen. Er zijn heel veel soorten en maten konijnenhokken in omloop. Het kan zijn dat je die niet mooi vind of je wilt lekker origineel zijn met je eigen kooi. Je kan, als je een beetje handig bent of iemand kent die dat is, makkelijk zelf een konijnenhok bouwen. Dit is helemaal niet zo moeilijk, er zijn alleen een aantal dingen waar je op moet letten. Het werken met een bouwtekening is ook een gouden tip.

De plaats van de kooi

Allereerst is het belangrijk om de plaats van het konijnenhok te bepalen, waar komt het hok te staan? Je kan een konijnenhok niet overal neerzetten. Je wilt immers het beste voor je konijn. Het hok kan het beste op een beschutte plek gezet worden, tegen een muur of een schutting bijvoorbeeld. Het hok mag nooit in de volle zon staan, want een konijn heeft het in de zomer al snel erg warm. Zorg dus voor een schaduwrijke omgeving en laat je konijn in de zomer ook buiten zijn kooi, in een ren bijvoorbeeld. Ook moeten je konijnen worden beschermt tegen regen en wind. Het mag niet inregenen en de wind mag ook niet op de kooi staan.

De kooi

Nu je weet hoeveel plek je hebt moet je ook nog rekening houden met het aantal konijnen dat gehuisvest moet worden. Als je niet veel ruimte hebt, kun je een hok heel goed de hoogte in bouwen met behulp van verdiepingen. De minimum maten van een konijnenhok bedragen 1 vierkante meter leefruimte per konijn. Dit is echt minimaal en je zult begrijpen dat de kooien die je in de winkel kunt kopen dan ook niet aan dit minimum voldoen. Natuurlijk heb je verschillende soorten en maten konijnen, maar dwergkonijnen vinden het ook lekker om rond te kunnen rennen. Je kunt zeggen: hoe groter, hoe beter.

Waarschijnlijk ga je het hok van hout maken, bedenk dan wel dat konijnen knaagdieren zijn en ze makkelijk het hok kapot kunnen knagen. Je kan gebruik maken van hoekstrips om dit tegen te gaan. Daarnaast moet je het hok ook goed schoon kunnen maken, dus gebruik niet alleen een stuk hout als vloer, verderop meer hier over. Ook moet je makkelijk je konijnen kunnen pakken, zorg dus dat je grote deuren maakt. De deuren kun je het beste maken met behulp van scharnieren. Aan de voorkant van het hok wordt meestal gaas gebruikt. Gebruik geen kippengaas, dit is niet geschikt. Kies wel voor volièregaas of voor het stevige groene tuingaas. Zorg dat de openingen (mazen) maximaal 1x1 centimeter zijn. Als de openingen van het gaas groter zijn, is er meer gevaar voor je konijnen. Denk bij gevaar aan katten en andere roofdieren, zoals marters.

Konijnen stellen een beschutte plek zeer op prijs en dit is dan ook een must als je zelf een hok gaat bouwen. Zorg voor een nachthok en eventueel een huisje waar ze zich in kunnen verschuilen. Konijnen bewegen erg graag. Ze rennen en springen in het rond en het perfecte hok heeft ook nog een grote ren. Je kan de ren op gras zetten, maar je kan de ren ook op tegels zetten en het dan leuk inrichten. Met gras heb je kans dat je konijn zichzelf de vrijheid in graaft.

Bescherming tegen regen

Als je een buitenhok maakt, dan moet je zorgen voor een overkapping op de kooi, zodat het niet inregent. Deze overkapping moet ongeveer 25 centimeter uitsteken. 25 centimeter is perfect voor een overkapping, de konijnen zitten beschermt tegen de regen, maar ze hebben ook nog genoeg lichtinval. Een te lange overkapping zorgt voor een zeer donkere kooi, wat natuurlijk niet leuk is voor je konijnen. Laat het dak scheef aflopen, zo rolt het regenwater gemakkelijk naar beneden. Het is ook handig om je konijnenhok op poten te bouwen. Dit beschermt de kooi tegen water en vuil en het is voor jezelf ook makkelijker met het verzorgen en pakken van de konijnen.

De ren

Een ren is erg leuk en voor de perfecte kooi een must. Je moet er wel rekening mee houden dat konijnen zeer goede gravers zijn en zich makkelijk uitgraven. Een ren kun je het beste maken van houten palen en volièregaas, ook weer 1x1 centimeter maximaal. Zorg dat het gaas aan de binnenkant zit en de palen aan de buitenkant, dit is tegen het knagen. De hoogte van het gaas kun je houden op 150 centimeter, want konijnen zijn ook goede springers, sommige kunnen 120 centimeter hoog springen. Om het uitgraven tegen te gaan kun je het gaas ingraven op minimaal 30 centimeter. Als laatste zijn konijnen ook gewilde prooien van roofvogels en moet je je konijnen daar tegen beschermen. Je kunt een net spannen over de ren of de ren mooi afwerken met gaas. Maak dan wel een deurtje zodat je ook in de ren je konijnen makkelijk kunt pakken.

Welke materialen zijn geschikt?

Zoals je al kon lezen kun je het beste kiezen voor stevig volièregaas, met openingen van maximaal 1x1 centimeter. Ook het bekende groene tuingaas is heel geschikt. Als hout zijn de volgende soorten geschikt; vuren, hardhout, betonplex en mulitplex. Als je je hok buiten gaat plaatsen moet je je hok impregneren, beitsen of schilderen. Zo is het hok bestand tegen regen en urine. Voor het dak kun je gebruik maken van dakleer of van golfplaten. Ook trespa kun je gebruiken voor het dak.

De bodemplaten

Als je je hok bouwt dan maak je waarschijnlijk gebruik van verdieping, sowieso zit er een bodem in je hok. Om hier alleen een houten plaat voor te gebruiken is niet handig, aangezien deze al snel zal gaan stinken en schimmelen door de urine. In de buitenhokken die je in de winkel koopt zit een zinken lade. Dit is echt zeer ongeschikt, omdat konijnen zich hieraan kunnen verwonden en in de winter is zo'n plaat ijskoud. Je kan wel gebruik maken van stevig plakplastic of een stuk vinyl. Dit is makkelijk schoon te maken en hygiënisch. Soms wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van een aanrechtblad. Wil je toch per se een houten bodem, zorg dan dat deze goed geverfd of gebeitst is.

Verven

De meeste soorten verf en beits zijn als ze vochtig zijn giftig voor dieren. Zorg er dus voor dat de verf of beits goed is uitgehard voordat je je konijnen in het hok zet. Dit kan soms wel een paar weken duren, heb dus geduld. Een hele goede verf om te gebruiken is botenlak. Dit is vrij prijzig, maar het gaat wel heel lang mee en is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Trappen

Als je verdiepingen in je hok maakt, zul je gebruik moeten maken van trappen. Maak de trappen niet te steil. Je kan kleine, houtjes bevestiging op de trap zodat je konijnen wat meer grip hebben. Ook de trappen moet je beschermen tegen vocht van urine. Deze kun je ook schilderen of beitsen

Inrichting

Als je hok klaar is kun je het nog leuk inrichten. Plastic huisjes doen het altijd goed of een konijnentunnel. Natuurlijk mogen drinkflessen en voerbakken niet ontbreken en je kunt ook gebruik maken van een hooiruif, zo blijft het hooi schoon en vers en verbruik je minder hooi. Veel konijnen waarderen een speelbal ook. Kijk eens in de dierenwinkel, daar vind je genoeg leuks om je hok (en ren) mee in te richten.

Zoals je leest komt er bij een hok zelf bouwen heel wat kijken. Het is wel een erg leuk project om dit te doen. Maak een plan en een tekening van tevoren en je zult zien dat het resultaat er zeker mag zijn. Op internet zijn ook diverse bouwtekeningen te vinden van konijnenhokken.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenhok kopen, tipsAls je een konijnenhok gaat kopen dan is het verstandig om op een aantal punten te letten. Er zijn speciale konijnenhokk…
Het verzorgen van een konijnHet verzorgen van een konijnHet is belangrijk om je konijn goed te verzorgen. Maar hoe kun je je konijn het beste verzorgen? Wat voor hok kun je je…
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Schilderen op nummer, een mooi plaatjeSchilderen op nummer, een mooi plaatjeSchilderen was vroeger enkel voor kunstenaars weggelegd. Dit is niet langer zo. Met 'schilderen op nummer' kan iedereen…

Rashonden: HarriërRashonden: HarriërDe Harriër is afkomstig uit Groot-Brittannië en behoort tot de dashonden en de lopende honden. Het is een slanke hond, m…
Degoes, gezellige huisdierenVeel mensen zegt het niks, maar toch zien we in veel huishoudens degoes als huisdier en winnen ze in Nederland aan popul…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kdsphotos, Pixabay
  • www.bunnybunch.nl
  • www.konijnenhokmaken.com
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.