Hond in de bench of toch liever niet?
Je kent het wel: je komt thuis van je werk of van een avondje stappen en de hond heeft vanalles stuk gebeten. De sofa is er aan, de afstandsbediening van de televisie is aan flarden of de pluimpjes van de kussens liggen door heel de living. In zo'n gevallen kan een bench de perfecte oplossing bieden. Ook in de auto en als hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining heeft de bench zijn diensten al bewezen.
Mijn hond bijt alles stuk!
Een hond die zich verveelt, gaat soms van alles stukbijten. De bekleding van de sofa gaat er aan, de vloerbedekking wordt opgeknabbeld, er wordt op de afstandsbediening van de televisie gesabbeld, etc. Ook honden die angstig zijn, kunnen zulks gedrag vertonen. Ongeacht het feit dat dit niet leuk is voor de baasjes, is het bovendien ook nog eens gevaarlijk voor de hond zelf. Plastiek, stof, vloer, hout en vulling zijn nu eenmaal niet bevorderlijk voor de vertering. De hond kan er erg ziek van worden en soms zelfs aan doodgaan. Een mogelijke oplossing voor al dat stukbijten is het gebruik van een bench.
In de bench, een kwestie van training
De hond moet de bench zien als een prettige, veilige plek en niet als een strafhoek. Steek de hond dus nooit in de bench als straf, want dan gaat de hond de bench als iets heel onplezierigs en negatiefs ervaren.
Begin met de hond in de open bench te lokken met een kluif of een snoepje. Laat de deur openstaan. Wil de hond met zijn snoepje uit de bench gaan, breng hem dan gewoon terug naar de bench. Maak er een gewoonte van om snoepjes of kluiven steeds in de bench te geven. Zo associeert de hond de bench met iets prettigs.
Is de hond hier mee vertrouwd, dan kan je naar de volgende stap overgaan. Breng de hond naar de bench om te slapen. Laat de deur openstaan. Wil de hond uit de bench, breng hem dan telkens rustig terug. Sliep de hond voordien in een mandje of op een deken, dan kan je dit in de mand zetten of leggen, zodanig dat de hond iets vertrouwds heeft om in te liggen. Geef hem ook weer iets lekkers.
Wanneer de hond dit gewoon is, kan het deurtje dicht. Je blijft nog wel in de buurt, maar reageert in geen geval op geblaf of gejank. Reageren betekent de hond belonen voor zijn vraag naar aandacht. Wanneer de hond rustig wordt, kan het deurtje open. De hond mag nu even doen waar hij zin in heeft. Je reageert gewoon, er is immers niets speciaals gebeurd.
Wanneer de hond rustig in de bench kan met het deurtje dicht, kan je voor een korte periode het huis uit. Wanneer de hond dit ook gewoon is, kan je wat langer wegblijven. Maak er echter geen gewoonte van om de hond uren na elkaar in de bench te laten. Dit is niet goed voor zijn spieren en zijn gewrichten. Een hond moet kunnen lopen en spelen, heeft aandacht en liefde nodig.
Welke bench kiezen?
Een bench moet zeker groot genoeg zijn. De hond moet er in kunnen staan, moet zich kunnen omdraaien en moet kunnen gaan liggen. Koop je de bench wanneer je hond nog een pup is, dan kan je een bench kopen voor zijn grootte als volwassen hond en kan je er voorlopig een tussenschot in plaatsen om de bench te verkleinen. Zo zal de pup zich veiliger en geborgener voelen. Wanneer er meerdere honden in huis zijn, zal je vaak zien dat de honden samen in één bench kruipen en dan over en op mekaar gaan liggen slapen. Niets verkeerds mee, zolang het deurtje blijft openstaan en de honden er uit kunnen wanneer ze zelf willen. Honden kunnen het immers snel warm krijgen en wanneer ze met te veel in één bench liggen en er niet uit kunnen, kunnen ze oververhit raken.
Er zijn benches met één opening, met twee en zelfs met drie openingen. Twee openingen is handig wanneer je de bench ook gebruikt als transportmiddel. Je kan de bench dan zowel in de lengte als in de breedte gebruiken.
Voor honden die echt alles stuk krijgen zijn er extra stevige benches. De dikte van de stangen is groter dan van een normale bench en ook de sluitingen zijn extra beveiligd.
Het plateau in de bench kan van metaal of van plastiek zijn. Een plateau van plastiek is handiger, omdat het beter kan afgewassen worden en omdat het warmer aanvoelt. Metaal kan na een tijdje gaan oxideren, is moeilijker schoon te maken en voelt vaak te koud of juist te warm aan.
Je kan een dekentje in de bench leggen, maar als het probleem is dat de hond alles stukbijt, dan zal het dekentje geen lang leven beschoren zijn.
In sommige winkels kan je ook een zeil kopen dat je over de bench kan trekken. Sommige hebben zelfs een zijde die de warmte afwendt. Toch mee oppassen. Honden houden graag alles in het oog, dus dat zeil over hun bench zullen ze niet erg appreciëren. Bovendien blijft de warmte zo meer in de bench, wat ook niet erg bevorderlijk is.
Let er ook op dat de bench nooit in de tocht staat of in de felle zon. Je hond kan dan oververhit raken of juist kou vatten.
Waarvoor dient een bench nog allemaal?
Rust en afzondering
Net als de mens, houdt de hond er van om zich soms af te zonderen en rust op te zoeken. Een bench is hiervoor een ideale plek. De hond kan er zich in terugtrekken en rustig een dutje gaan doen. Het is dan ook erg belangrijk dat iedereen weet dat wanneer de hond in de bench zit of ligt, hij gerust moet gelaten worden. Ook de kinderen.
Transportmiddel
We kennen allemaal wel de leuke beelden van de hond die met zijn hoofd uit het vensterraam van de auto zit en met flapperende oren en lange tong geniet van de wind. Niets is ongezonder voor de hond! De wind in zijn oren kan hem ziek maken en bovendien is een hond die los zit in de auto, levensgevaarlijk. Ten eerste kan hij de chauffeur komen storen tijdens het rijden. Eén moment van onoplettendheid kan al leiden tot een ongeluk, dus is het beter om de hond in de auto vast te zetten in een bench. Bovendien zorgt een bench er voor dat de hond in geval van een ongeluk in de auto blijft. Vaak zijn honden erg in paniek na een ongeval. Wanneer ze los in de auto zitten, kunnen ze de straat of de autoweg oplopen en zo nog meer ongelukken veroorzaken of zelf overreden worden. Sommige honden worden erg agressief wanneer ze in paniek zijn. Een agressieve hond in een auto met gewonden, kan er voor zorgen dat de hulpdiensten hun werk niet naar behoren kunnen doen en zo gaan soms kostbare minuten verloren. De hond in de bench voelt zich veilig en zal rustig slapen tijdens het traject.
Op reis
Wanneer je op reis bent, kan je de hond ook in zijn bench zetten. De bench is een bekende en veilige plek voor de hond en zo zal de hond rustig zijn. Hij zal ook niets kunnen stukbijten in de hotelkamer of in de vakantiewoning.
Rustige plek
De bench kan ook dienen als veilige en rustige plek wanneer er bezoek komt. Veel bezoek en lawaai kan de hond uit zijn evenwicht brengen. Bovendien zal hij soms wel eens een glas omslaan op de salontafel of iets uit iemands bord wegpikken. Laat hem daarom lekker in zijn veilige bench alles van op afstand gadeslaan. Vergeet niet hem geregeld een snoepje toe te steken. Zo hoort hij er bij en loopt hij toch niet in de weg.
Zindelijkheidstraining
Een hond zal niet gauw zijn eigen plekje bevuilen. Kan je je hond dus echt niet zindelijk krijgen, probeer dan eens de bench. Zet de hond er in om te slapen. Na het slapen onmiddellijk naar buiten brengen en een plasje laten doen.
Meer lezen over honden?
Honden allerlei