Huisdieren: de krolse kat

Wanneer wordt de poes krols?
Een jonge kat kan na een maand of vijf a zes al krols worden, maar zeker binnen het eerste levensjaar. In principe heeft ze een cyclus van gemiddeld eenmaal per maand, maar er zijn periodes in het jaar dat je niet krols wordt. Zo zal ze de laatste maanden van het jaar bijvoorbeeld niet snel krols worden, terwijl ze vanaf januari, februari weer aan een maandelijkse cyclus kan beginnen. Een krolse periode kan variëren van zeven dagen tot zo’n twaalf dagen en soms liggen krolse periodes heel dicht tegen elkaar aan. Als je er niets aan doet, kan een poes tot op hoge leeftijd krols worden, de intensiteit neemt dan vaak wel af.Waar herken je krolsheid aan?
De meeste mensen merken het aan het scherpe schreeuwen (afhankelijk van de kat kan dit hard of heel bescheiden zijn) van de kat. Maar er zijn meer zaken waar je het aan kunt herkennen, zoals:- meer dan gemiddeld aangehaald willen worden
- het achterlijf omhoog laten komen zodra je gaat aaien
- soms kan een poes wat druppels urine sproeien (dit doen lang niet alle katten)
- eetgedrag kan sterk afwijkend zijn (vaak minder eten)
- meer dan gemiddeld kopjes willen geven
- onrustig gedrag vertonen
Als er een kater in de buurt kan komen, merkt deze het eerder (aan de geur) dan de eigenaar en kan een poes onbedoeld gedekt worden.

Is het goed of slecht?
Nee, krolsheid hoort bij de natuur en de kat in deze periode wat extra aandacht geven is alleen maar goed. Als je een nestje wil, en dat is prima voor het kattenlijfje, zorg dan dat de kat minimaal een jaar tot anderhalf jaar is. Wil je meer nestjes, wacht dan even voordat ze weer zwanger wordt. De fokkers verenigingen geven ook als norm maximaal drie nestjes in twee jaar aan.De kat draagt gemiddeld zestig dagen en moet de katjes zo’n twaalf weken zogen en intussen zindelijk maken. Het vergt veel van het kattenlijfje, dus ze moet weer op kracht komen en fit worden. Goed eten is dus van belang.
Wat kan je er tegen doen?
Tijdelijke oplossingEen tijdelijke oplossing als je enig moment wel nestjes wilt, maar nu nog even niet, is de pil. Eenmaal per week moet je de poes dan een pilletje geven. Toch is er bij deze tijdelijke oplossing ook veel tegenstand. De pil zou kankerverwekkend kunnen zijn, in de vorm van borstkanker. Ook zou de kans op baarmoederontsteking groter zijn.
Definitieve oplossing
Wil je helemaal geen nestjes, dan is sterilisatie of castratie het beste, maar voor zowel de poes als de kater geldt dat hij of zij wel volgroeid moet zijn. Bij sterilisatie zal de kat gewoon krols worden en gedekt worden, maar komen er geen jonge katjes. Bij castratie worden de geslachtsorganen weggehaald en verdwijnt de krolsheid en zal de kat ook niet gedekt kunnen worden (ze laat het niet toe). Bij sommige gecastreerde katten zie je nog wel eens dat ze een soort schijn krolsheid vertonen, dit kan geen kwaad. Al met al is het wel een fikse ingreep, het duurt meestal een aantal dagen voor de kat weer in de normale doen geraakt en net zoals bij mensen ... het blijft een operatie met alle risico's van dien.
Er wordt door dierenarts vaak geadviseerd om een oudere kat die nog veel krols wordt sowieso te laten steriliseren. Als je twijfelt bespreek dit met je dierenarts.