Huisdieren: de krolse kat

Huisdieren: de krolse kat Als de kat krols is, is ze vruchtbaar en laat ze de kater – soms met eerst nog een gevecht – toe haar te dekken. Hoe werkt het, waar herken je het aan en wat kan je er tegen doen om het geschreeuw (wat per kat anders kan zijn) in te dammen.

Wanneer wordt de poes krols?

Een jonge kat kan na een maand of vijf a zes al krols worden, maar zeker binnen het eerste levensjaar. In principe heeft ze een cyclus van gemiddeld eenmaal per maand, maar er zijn periodes in het jaar dat je niet krols wordt. Zo zal ze de laatste maanden van het jaar bijvoorbeeld niet snel krols worden, terwijl ze vanaf januari, februari weer aan een maandelijkse cyclus kan beginnen. Een krolse periode kan variëren van zeven dagen tot zo’n twaalf dagen en soms liggen krolse periodes heel dicht tegen elkaar aan. Als je er niets aan doet, kan een poes tot op hoge leeftijd krols worden, de intensiteit neemt dan vaak wel af.

Waar herken je krolsheid aan?

De meeste mensen merken het aan het scherpe schreeuwen (afhankelijk van de kat kan dit hard of heel bescheiden zijn) van de kat. Maar er zijn meer zaken waar je het aan kunt herkennen, zoals:
  • meer dan gemiddeld aangehaald willen worden
  • het achterlijf omhoog laten komen zodra je gaat aaien
  • soms kan een poes wat druppels urine sproeien (dit doen lang niet alle katten)
  • eetgedrag kan sterk afwijkend zijn (vaak minder eten)
  • meer dan gemiddeld kopjes willen geven
  • onrustig gedrag vertonen

Als er een kater in de buurt kan komen, merkt deze het eerder (aan de geur) dan de eigenaar en kan een poes onbedoeld gedekt worden.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Is het goed of slecht?

Nee, krolsheid hoort bij de natuur en de kat in deze periode wat extra aandacht geven is alleen maar goed. Als je een nestje wil, en dat is prima voor het kattenlijfje, zorg dan dat de kat minimaal een jaar tot anderhalf jaar is. Wil je meer nestjes, wacht dan even voordat ze weer zwanger wordt. De fokkers verenigingen geven ook als norm maximaal drie nestjes in twee jaar aan.
De kat draagt gemiddeld zestig dagen en moet de katjes zo’n twaalf weken zogen en intussen zindelijk maken. Het vergt veel van het kattenlijfje, dus ze moet weer op kracht komen en fit worden. Goed eten is dus van belang.

Wat kan je er tegen doen?

Tijdelijke oplossing

Een tijdelijke oplossing als je enig moment wel nestjes wilt, maar nu nog even niet, is de pil. Eenmaal per week moet je de poes dan een pilletje geven. Toch is er bij deze tijdelijke oplossing ook veel tegenstand. De pil zou kankerverwekkend kunnen zijn, in de vorm van borstkanker. Ook zou de kans op baarmoederontsteking groter zijn.

Definitieve oplossing

Wil je helemaal geen nestjes, dan is sterilisatie of castratie het beste, maar voor zowel de poes als de kater geldt dat hij of zij wel volgroeid moet zijn. Bij sterilisatie zal de kat gewoon krols worden en gedekt worden, maar komen er geen jonge katjes. Bij castratie worden de geslachtsorganen weggehaald en verdwijnt de krolsheid en zal de kat ook niet gedekt kunnen worden (ze laat het niet toe). Bij sommige gecastreerde katten zie je nog wel eens dat ze een soort schijn krolsheid vertonen, dit kan geen kwaad. Al met al is het wel een fikse ingreep, het duurt meestal een aantal dagen voor de kat weer in de normale doen geraakt en net zoals bij mensen ... het blijft een operatie met alle risico's van dien.

Er wordt door dierenarts vaak geadviseerd om een oudere kat die nog veel krols wordt sowieso te laten steriliseren. Als je twijfelt bespreek dit met je dierenarts.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baarmoederontsteking bij de katBaarmoederontsteking bij de katAls je besluit dat de poes enig moment gecastreerd moet worden, zal je weinig problemen ondervinden met de baarmoeder va…
Krolsheid en Sterilisatie / Castratie bij poezenKrolsheid en Sterilisatie / Castratie bij poezenOngeveer 6 maanden oud en je lieve onschuldige poes houdt van de een op de andere dag niet meer op met miauwen? Ze loopt…
De kat wel of niet laten castreren/steriliseren?De kat wel of niet laten castreren/steriliseren?Veel katten eigenaren hebben er toch nog wel moeite mee, de kat wel of niet laten castreren/steriliseren. Voor de een is…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…

Hondenweetjes: vieze hondenmanieren herkennen en aflerenHondenweetjes: vieze hondenmanieren herkennen en aflerenOnze honden zijn onze vrienden maar soms hebben ze toch rare hondenmanieren. Waarom drinkt onze hond zo graag het water…
De outsider kat, summum van eigenzinnigheidDe outsider kat, summum van eigenzinnigheidEr zijn katten die zit profileren, als dat het juiste woord is, als outsider. Hoe je ook probeert de kat opgenomen te kr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
Reacties

Corina, 10-09-2014
Onze poes is op jongeleeftijd bij de fokker al gesteriliseerd en is nu 1,5 en van de ene op de andere dag is ze ineens krols! Ik geef haar wel sinds twee weken soms om de dag een 1dags kuiken nu zei de fokster dat dat een bom met hormonen is en dat ze daar krols van zou kunnen worden heeft er iemand hier ervaring mee? Ik geef haar dit ook niet meer maar is deze krolsheid 1 malig? Ik hoop op antwoord Reactie infoteur, 11-09-2014
Dat eendagskuikens een krolsheid bij een gesteriliseerde poes op kunnen wekken, is nieuw voor mij. Wel is het zo dat ook als poezen gesteriliseerd zijn, ze soms wel neigingen van krolsheid kunnen krijgen en dat hoeft niet eenmalig te zijn. Maar het is geen "normale" krolsheid van een vruchtbare poes.

Mandy, 21-04-2014
Hallo,
Onze poes is gisteren er vandoor gegaan terwijl ze krols is voor de eerste keer.
Gisterenavond er achter gekomen dat er een kater achter haar aanzat en ze durfde niet meer binnen te komen. We hoorden ze beide de hele dag krijsen en miauwen buiten maar het mannetje heeft dus langer dan een dag achter haar aangezeten.
Betekent dat dat hij haar nog steeds het hof aan het maken was en er niks is gebeurd?
Want heb ergens gelezen dat als er eenmaal een dekking plaats heeft gevonden, het mannetje niet meer achter het vrouwtje aan gaat. We hebben haar een half uur geleden gevangen, en nu staat meneer de kater te janken in onze tuin. Ben benieuwd naar een reactie.
Groetjes Reactie infoteur, 22-04-2014
Hallo, helaas moet ik zeggen dat de kater gewoon achter het vrouwtje aan blijft lopen tot zij er genoeg van heeft. De kater kan de poes dus met gemak meerdere keren succesvol dekken. Meestal is de kat er na enkele dagen echter wel klaar mee… en dan is het afwachten of ze draagt. Meestal kan je dit al na enkele weken aan de tepeltjes zien en iets later krijgen ze een soort "nesteldrang".
succes!

Anita, 06-03-2013
Als de dekking gelukt is bij de poes, houdt ze dan ook op met het krolse gedrag? Reactie infoteur, 06-03-2013
Als haar krolse periode voorbij is wel.

Moontje, 03-03-2013
Ik heb een katje en denk dat zij ong 9 mnd moet zijn heb haar gekregen. Sinds 1 half mnd terug werd zij krols maar niets lijkt te kloppen wat ik lees over de perioden. Zij is beetje apart diertje zo houdt ze van water komt zelfs bij me onder de douche pikt madame janet peper van mijn bord. Haar krols zijn is tot nu toe 1 week op 1 week af. Ik zeg eerlijk het is vermoeiend ik moet zo oppassen dat ze niet ontsnapt wat eerder tal x gebeurd. Ze heet ook Zoefoezi (Staat voor snel als licht en soms pleite, al is ze teruggekomen. Ik wil haar nog niet laten helpen en wil weten of die pil ook tegen krolsheid zelf werkt? BVD gr Moontje en Zoefoezi Reactie infoteur, 04-03-2013
Wanneer de krolsheid begint is verschillend en ook daar wijken sommige dieren vanaf. Ook qua geluid en gedrag verschillen katten enorm. Bij de ene kat merk je het nauwelijks en de ander schreeuwt het hele huis bij elkaar. De pil voor de poes kan prima, er wordt alleen aangeraden dit niet tot in lengte van jaren vol te houden. Dan is na verloop van tijd sterilisatie beter. Maar als je nog even wilt wachten tot sterilisatie, dan is de pil een prima oplossing tegen die krolsheid.

Ada Verheij, 22-02-2013
Hallo wij hebben een poesje van denk een maand of 5 en mauwt de hele dag wij denken, nu ik gelezen heb dat ze al krols kan zijn is mijn vraag wat kost nu zo'n pil.?
groetjes ada Reactie infoteur, 24-02-2013
Het is vroeg, maar het kan wel. Als je je hand over de achterkant van haar rug haalt, moet haar achterwerk omhoog komen. Dan is ze echt krols. Niet iedere dierenarts is even duur, maar ga ongeveer van 35,- euro uit. Heeft ze 2x per jaar nodig.

Simone Denekamp, 07-12-2012
Super site, alleen jammer dat de info verschilt per hoofdstuk! Hier ("krolse kat") staat dat ze vanaf 6 mnd krols kunnen worden, en bij "van kitten tot kat" vanaf 8 mnd tot een jaar. Als ik niet verder gelezen had dan het laatst genoemde hoofdstuk, had ik waarschijnlijk met mn 5 mnd jonge kitten bij de dierenarts gestaan om te kijken of er niets mis was omdat ze zo vroeg is! Want 3 tot 7 mnd is wel heel wat anders dan 1! Misschien een aanpassing waard? Verder vind ik het een super site, heb hier al veel over mijn kittens geleerd.

Groetjes Simone Reactie infoteur, 07-12-2012
Vijf maanden is wel erg snel. Ik heb vele nestjes gehad, maar nooit een die naar vijf maanden al krols werd. Het is ook mede afhankelijk van in welk seizoen ze geboren zijn. Het is dus lastig om het exact aan te geven, maar dank voor de opmerking.

Marijke, 20-04-2010
Ik vind het jammer dat mensen op deze site verteld word dat een nestje krijgen goed is voor een poes. Dit is een oeroud fabeltje en absoluut niet waar.
Het is net als voor de mens een hele zware last om zwanger te zijn. Reactie infoteur, 22-04-2010
Daar verschillen we dus van mening.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 18-05-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.