Basisbehoeften voeding kat

Basisbehoeften voeding kat Katten zijn vleeseters en hebben een andere behoefte in hun voeding dan mensen of honden. Van nature hebben ze een hoge behoefte aan eiwitten. Daarnaast hebben ze vetten nodig en in mindere mate koolhydraten. Het commerciële kattenvoer bevat stoffen die aardig ver verwijderd zijn van hun natuurlijke voeding, toch kan de kat dit prima verteren. Wat is de basisbehoefte van de voeding van een kat?

Verschillende voedingsstoffen

Om je kat in goede gezondheid te houden, zijn er verschillende elementen nodig, die allemaal samenwerken om het kattenlichaam te laten werken zoals het hoort. Deze voedingsstoffen spelen allemaal een rol. Hoewel sommige voedingsstoffen een grotere rol lijken te hebben dan andere, zijn ze allemaal noodzakelijk om het kattenlichaam goed te laten functioneren.

Eiwitten

Omdat ze vleeseters (carnivoren) zijn, hebben katten van nature een hoge eiwitbehoefte. Meer dan een mens nodig heeft, zelfs meer dan een hond gebruikt. Kittens hebben meer eiwit nodig dan volwassen katten omdat ze relatief snel groeien.

Eiwitten bestaan uit aminozuren, die je kat opnieuw gebruikt in de proteïnedelen van zijn lichaam. Sommige aminozuren, de zogenaamde “niet-essentiële aminozuren” worden door het lichaam zelf gemaakt. Andere aminozuren, de “essentiële” zullen uit de voeding moeten worden verkregen. Afwisseling is het belangrijkste wat je moet onthouden wat eiwitbronnen betreft. Een combinatie van vlees, gevogelte, vis en andere eiwitbronnen zorgt ervoor dat je kat alle essentiële aminozuren krijgt die hij nodig heeft. Eiwit zit in zowel dierlijk als plantaardig materiaal en varieert in mate waarop het verteerd kan worden. Vlees, gevogelte en eieren zijn zeer goed verteerbaar en daarom eiwitbronnen van hoge kwaliteit. Graan ligt ergens in het midden wat verteerbaarheid betreft.

Koolhydraten

Koolhydraten en zetmeel, zijn een bron van energie. De kat heeft dit niet nodig om te kunnen overleven. Van alle ingrediënten in kant-en-klaarvoer zijn koolhydraten het verste verwijderd van wat ze op natuurlijke manier binnen zouden krijgen met het muizenrecept. Dat wil niet zeggen dat katten koolhydraten die in commercieel kattenvoer zit niet kunnen gebruiken. Dat is maar goed ook, want deze plantaardige producten zijn qua gewicht de grootste component van de meeste commerciële kattenvoeders. Enzymen in het lichaam van de kat breken deze af en zetten de suikers en complexere koolhydraten om in producten die ze kunnen gebruiken. De vezels in commerciële voeding hebben ook een functie: ze helpen de afvalstoffen door het spijsverteringssysteem af te voeren en helpen verstopping te voorkomen. Het kan goed zijn om een kat die last heeft van haarballen ingeblikte pompoen te geven omdat dit veel vezels bevat.

Vetten

In onze hedendaagse maatschappij maken we ons continu zorgen over de hoeveelheid vet in onze voeding omdat dit hoog is. Voor een kat is dit anders en kattenvoer bevat een redelijk hoog percentage vet. Dit wekt ook zijn eetlust op. In het vet uit dierlijke bronnen zitten essentiële vetzuren die de kat niet uit plantaardige bronnen kan halen. Vet is ook essentieel voor de opname en beweging door het lichaam van bepaalde vitaminen.

Een kat kan niet leven op een dieet van hondenvoer en vet is hierbij een belangrijke reden. Honden kunnen essentiële vetzuren uit plantaardige bronnen vormen in tegenstelling tot de kat. In hondenvoer is het eiwitgehalte te laag voor de kat. In het meeste hondenvoer zit ook te weinig taurine (een aminozuur) om aan de behoefte van de kat te voldoen. Andersom is kattenvoer ook niet goed voor een hond omdat het hoge eiwitgehalte problemen kan opleveren, met name voor oudere honden. Het hoge vetgehalte in kattenvoer zou bijdragen aan zwaarlijvigheid bij de hond.

Vitaminen

Vitaminen worden onderverdeeld in wateroplosbare en vetoplosbare vitaminen. Beide zijn belangrijk voor de gezondheid van je kat en gebrek aan vitaminen kan ernstige gevolgen hebben. Wateroplosbare vitaminen zijn: een aantal B-vitaminen en vitamine C. Vetoplosbare vitaminen zijn: vitamine A, D, E en K. Katten hebben dierlijke producten nodig om vitamine A binnen te krijgen omdat ze deze vitamine niet uit plantaardige producten kunnen vormen.

Mineralen

Minerale voedingsstoffen die je kat nodig heeft, zijn o.a: kalium, magnesium, zink, calcium, ijzer, fosfor, natrium en chloride. Net als vitaminen vormen ze een klein deel van het dieet van je kat, maar in de correcte hoeveelheden zijn ze essentieel voor een goede gezondheid.

Een juiste hoeveelheid is belangrijk

Het belangrijkste dat je moet weten over vitaminen en mineralen is dat je kat de juiste hoeveelheid nodig heeft, en niet meer. Een teveel aan vitaminen is niet gezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit is de reden waarom je je huisdier geen supplementen moet geven, tenzij je eerst met de dierenarts hebt overlegd. Overtollige hoeveelheden vitaminen kunnen zich ophopen tot giftige niveaus.

Water

Water is nodig voor bijna elk proces in het lichaam. Een kattenlichaam bestaat voor 70 procent uit water. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen worden vervoerd en afvalstoffen worden verwijderd. Een kat kan als het moet een paar weken zonder eten overleven, maar zonder water overlijdt hij al binnen enkele dagen. Zorg altijd dat je kat vers water heeft uit een schoon bakje.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologisch en vegetarisch kattenvoerBiologisch en vegetarisch kattenvoerZo baasje zo kat?! Sommige vegetariërs vinden het geen prettige gedachte dat hun geliefde kat dagelijks smult van een po…
Biologische waarde van eiwittenBiologische waarde van eiwittenEen gezonde voeding bestaat uit de juiste verhouding aan goede koolhydraten, vetten en eiwitten. Maar wat zijn nu goede…
Plantaardige eiwitten gezonder dan dierlijke eiwitten?Plantaardige eiwitten gezonder dan dierlijke eiwitten?Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en kunnen afkomstig zijn van zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Dierlijke ei…
Het eiwitarme dieetEen mens dient per dag 1 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te verbruiken. Ontstaat er een opeenstapeling van a…

Als je kat gewassen moet wordenAls je kat gewassen moet wordenVoor de meeste katten is het verschrikkelijk als ze in bad moeten. Er zijn kattensoorten met lang haar die soms wel maan…
Domesticatie van dierenDomesticatie van dierenOnder domesticatie van dieren wordt over het algemeen verstaan het proces van aanpassing van dieren aan de mens en zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NatashaG, Pixabay
  • Boek: katten voor dummies, ISBN 90-430-0817-6
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.