Hondenrassen: Basset Bleu de Gascogne

Hondenrassen: Basset Bleu de Gascogne De Basset Bleu de Gascogne is afkomstig uit Frankrijk. Hij behoort tot de jachthonden. Van oorsprong is hij gewend om in groepen te leven en hij kan daardoor goed overweg met andere honden. Deze hond heeft veel beweging nodig en past alleen bij een baasje die veel tijd heeft om met hem actief bezig te zijn. Verder is het een sociale en vriendelijke hond, is hij geschikt als gezinshond en hij kan goed omgaan met kinderen.

Geschiedenis

De Basset Bleu de Gascogne komt oorspronkelijk uit Frankrijk en hij dankt zijn naam aan streek waaruit hij afkomstig is: de provincie Gascogne. Dit gebied ligt aan de zuidwestkust van Frankrijk, vlak bij de Spaanse grens. De honden zijn van het klassieke Franse type en samen met de Franse Griffons behoren ze tot een type waar de meeste moderne Franse jachthonden vanaf stammen. Hij behoort tot de rasgroep “lopende honden – zweethonden en verwante rassen”. De Basset Bleu de Gascogne is een laagbenige uitvoering van de Grand Bleu de Gascogne. Als jachthond wordt hij zeer gewaardeerd en daarnaast is hij een geschikte gezelschapshond. Hij jaagt met name op klein wild. Buiten Frankrijk om is dit hondenras vrij zeldzaam.

Uiterlijk

Qua uiterlijk is de Basset Bleu de Gascogne een laagbenige, langgerekte hond. Deze hond heeft gemiddeld een schouderhoogte tussen de 34 en 42 centimeter. De schedel is licht gewelfd en heeft een uitgesproken achterhoofdsknobbel. De neusrug is lang en licht gebogen. Zijn ogen zijn donkerbruin met een vriendelijke uitdrukking. De oren zijn onder de ooglijn aangezet en zijn lang en gedraaid. De hals is lang met een licht gewelfde nek en wat keelhuid. De borstkas is diep, lang en met goed gewelfde ribben. De rug is sterk en de lenden zijn kort. De dijen zijn vrij gespierd. De voeten zijn ovaal van vorm, sterk en met veerkrachtige zwarte voetzolen. De staart is vrij lang in verhouding.

Karakter

Deze hond is erg sociaal, vriendelijk en zachtaardig. Hij is een tikkeltje eigenwijs en dat hoort bij dit ras. Daarom kan het wat moeilijker zijn om deze hond wat te leren. Bij een niet al te harde opvoeding, maar wel consequent genoeg, kan de Basset Bleu de Gasconge een fijne hond zijn. Omdat hij van oorsprong in een groep leefde, kan hij het over het algemeen goed vinden met andere honden. Hij kan ook goed omgaan met kinderen. Als de hond van pup af aan gewend is aan katten en andere huisdieren, levert dit zelden een probleem. Naar zijn baasje toe is deze hond erg trouw. Naar vreemden toe kan hij soms wat wantrouwend zijn. Als hij buitenshuis voldoende de kans krijgt om te bewegen, zal hij in huis rustig zijn.

Vachtverzorging

De vacht is erg dicht, niet te fijn en is kortharig. De kleur zijn zwarte vlekken op een witte achtergrond. Het geeft een leisteenblauwe indruk. Soms heeft de hond een mantel. Op het hoofd kan hij zwarte vlekken hebben. Een tankleurige aftekening kan voorkomen boven de ogen, op de wangen, op de binnenzijde van oren en ledematen. De voorkeur gaat uit naar een dagelijkse behandeling van de vacht. Dit kan door middel van een varkensharen borstel, rubberen handschoen of een fijne kam. Tijdens de rui, moet hij vaker geborsteld worden zodat de losse haren verwijderd worden. Wassen dient zo weinig mogelijk gedaan te worden.

Beweging

Veel mensen vergissen zich bij dit ras en denken dat deze Basset niet zo veel beweging nodig heeft. Dit is een groot misverstand. Hij heeft regelmatig lange wandelingen nodig en hij houdt van spelletjes doen. Begin niet aan dit ras als je niet in staat bent hem om hem veel beweging te geven. Omdat hij zo goed kan ruiken, kan hij als hij het spoor van wild ontdekt, nog wel eens de benen nemen.

Gezondheid

De Basset Bleu de Gascogne heeft een goede gezondheid. Omdat hij van oorsprong uit het zuiden komt, houdt hij van warmte en heeft hij een hekel aan kou. Als het in ons land te koud wordt, loopt hij ook een kans om een verkoudheid op te lopen.

Overige informatie

Deze hond is erg geschikt als gezinshond en past prima binnen een gezin met kinderen of andere huisdieren. Mocht je willen besluiten deze bijzondere hond als huisgenoot te willen, zorg dan dat je eerst goed bent geïnformeerd. Een fokker kan hierover meer informatie geven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Basset Fauve de BretagneDe Basset Fauve de Bretagne is een kleine tot middelgrote jachthond die toch een goede gezinshond is. Hij is altijd vrol…
De Basset Hound als huisdierDe Basset Hound - vroeger nog wel eens Hush Puppy genoemd - leent zich uitstekend als huisdier. Ook in een gezin met jon…
De Basset HoundDe Basset HoundDe meest gebruikte jachthond is de Basset Hound uit Groot Brittannië. Lief, speels, goedmoedig, goed met kinderen, de id…
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…

De Wintervacht van de Russische DwerghamsterOntdek het geheim van de Winter White Dwerghamster, zoals de Russische Dwerghamster in Engeland en Amerika genoemd wordt…
Trommelzucht, ook wel gasbuik bij cavia'sTrommelzucht heet ook wel gasbuik. Er zit teveel gas in de maag en in darmen waardoor de cavia zich niet lekker voelt en…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.