Trommelzucht, ook wel gasbuik bij cavia's

Trommelzucht heet ook wel gasbuik. Er zit teveel gas in de maag en in darmen waardoor de cavia zich niet lekker voelt en niet eet. Het komt redelijk vaak voor bij cavia's. Een gasbuik is dodelijk als er niets aan gedaan wordt. Lees snel verder wat de symptomen zijn, wat je eraan kunt doen en wat de eventuele oorzaken zijn. Een cavia kan de lucht in zijn darmen niet kwijtraken door te boeren of door winden te laten. Er zit altijd wat gas in de darmen van een cavia, maar normaal gesproken verliest de cavia dit weer door te keutelen. Zodra je cavia zich niet lekker voelt, eet hij niet meer en stopt zijn spijsvertering en dus hoopt het gas zich steeds meer op. Een gasbuik is heel gevaarlijk en dodelijk als er niets aan gedaan wordt. Ernstige gevallen van een gasbuik zullen in shock raken, blauw gaan zien, ademnood krijgen en dit wil je echt niet mee maken. Ga daarom altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Symptomen

Een zieke cavia kan je vaak snel herkennen, hoewel een cavia niet snel zal laten merken dat hij pijn heeft.
De symptomen van een gasbuik zijn in veel gevallen:
  • niet willen eten
  • stil en bol in een hoekje zitten
  • een dikke/bolle buik hebben
  • als een gasbuik in een verder stadium is en je klopt zachtjes op de buik/darmen dan hoor je een hol geluid
  • het borrelen van de buik

Ga direct naar de dierenarts als je cavia niet eet, dit is dodelijk binnen 24 uur!

Een cavia moet de hele dag door eten, als dat niet gebeurt dan valt de spijsvertering stil en hoe langer dit stil staat hoe kleiner de kans dat je cavia het overleeft. Ga dus direct naar de dierenarts als je cavia niet wil eten! Mocht het 's avonds of in het weekend gebeuren en is er niet snel een dierenarts beschikbaar, zorg dan dat je je cavia gaat dwangvoederen. Een goede dwangvoeding is Science Recovery, deze kun je op internet kopen en sommige dierenartsen verkopen het ook.

Bij de dierenarts

De dierenarts zal je cavia controleren op wat er precies aan de hand is. Als het een gasbuik is dan zal de dierenarts je cavia een pijnstillende injectie geven, want een gasbuik is erg pijnlijk, al zal je cavia dit niet laten merken. Daarnaast zal hij een een injectie geven met Primperid, dit middel zorgt ervoor dat de maag en darmen weer op gang komen en op deze manier moet de cavia binnen een paar uur weer gaan eten. Als de gasbuik al in een verder stadium is en de cavia uitgedroogd is, zal de cavia aan het infuus gelegd worden en als bovenstaande niet werkt kan het ook gebeuren dat er een röntgenfoto gemaakt zal worden. Zorg dus altijd dat je er op tijd bij bent, om erger te voorkomen. Als je je cavia mee naar huis mag nemen zal je nog medicijnen mee krijgen die je nog een aantal dagen moet geven.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn hoe een gasbuik ontstaat. Cavia's zijn vrij gevoelige dieren als het om het maag- en darmstelsel gaat.

Verandering in voeding

Als er in een keer veranderd wordt van voedsel, dan kan een gasbuik ontstaan. Als je wilt wisselen van voer kun je dat het beste gelijkmatig doen. Dus meng het oude met het nieuwe voer en schakel zo langzaam over.

Bedorven voedsel

Een gasbuik kan ook ontstaan als er bedorven voedsel wordt gegeven, denk aan eten wat over de datum is, maar ook het groenvoer kan beschimmeld of rot zijn. Dit mag je dan ook nooit aan je cavia's geven. Snijd de slechte plekken altijd van het groenvoer af.

Te weinig groenvoer

Het kan ook zijn dat je cavia heel weinig groenvoer krijgt. Alles wat hij dan krijgt zal hij zo snel mogelijk opschrokken. Het is aan te raden je cavia meer groenvoer te geven en dit te verdelen in kleine porties. Zie ook het stukje te veel groenvoer hieronder.

Te veel groenvoer

Je kan je cavia ook te veel groenvoer hebben gegeven. Sommige cavia's stoppen niet met eten en blijven doorgaan tot alles zo goed als op is. Het is altijd aan te raden meerdere keren per dag kleinere porties groenvoer te geven, minimaal drie keer per dag. Zorg dat het groenvoer gewassen is en op kamertemperatuur is. Ijskoud voedsel is ook erg slecht voor je cavia. Zorg als laatste voor voldoende afwisseling in de voeding van je cavia's.

Schrokkerig eten

Er zijn cavia's die van zichzelf erg gulzig zijn. Ze eten dan ook altijd schrokkerig en en omdat ze te snel eten kauwen ze hun voedsel niet goed. Geef ook deze cavia's niet te veel en geef kleine porties.

Eenzijdig voedsel

Als er weinig variatie in de voeding van een cavia zit kan er ook een gasbuik ontstaan. Zorg dus voor voldoende afwisseling en geef het liefste elke dag iets anders.

Te koud voedsel

Veel groenten en fruit worden in de koelkast bewaard, het is aan te raden om voedsel eerst op kamertemperatuur te laten komen alvorens het te geven aan je cavia. Te koud voedsel is heel erg slecht, dit geldt ook voor te koud water.

Tandproblemen

Soms komt een gasbuik ook door problemen met tanden. Zorg dus dat de dierenarts niet vergeet om het gebit van je cavia na te kijken.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mogelijke oorzaken van mager wordende caviaMogelijke oorzaken van mager wordende caviaCavia's zijn vluchtdieren en dat wil zeggen dat ze niet snel laten zien als ze zich niet in orde voelen. Vaak als je zie…
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Meest voorkomende ziektes bij een caviaElke cavia is net zo als ieder mens wel eens een dag wat minder fit. Er zijn enkele ziektes die vrij vaak voor komen bij…
De cavia: meest voorkomende ziektesDe cavia: meest voorkomende ziektesCavia’s laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Het zijn namelijk prooidieren, en een ziek dier is een makkelijke prooi v…

Hondenrassen: Basset Bleu de GascogneHondenrassen: Basset Bleu de GascogneDe Basset Bleu de Gascogne is afkomstig uit Frankrijk. Hij behoort tot de jachthonden. Van oorsprong is hij gewend om in…
Sterilisatie bij de katSterilisatie bij de katSterilisatie bij de kat is een ingrijpende operatie, dus is het als eigenaar altijd nodig een geïnformeerde keuze te gaa…
Bronnen en referenties
  • www.degrotecavia.nl
Reactie

Tom, 25-02-2018
Mijn cavia blijft de hele tijd doorkauwen ook al heeft deze geen voeding meer in de mond, wat zou de oorzaak zijn en mogelijke oplossingen? Reactie infoteur, 06-03-2018
Wellicht heeft de cavia last van lange tanden / kiezen? Dat kun je het beste even laten controleren bij de dierenarts. Kiezen kunnen bij oudere cavia's wat scheef gaan staan waardoor ze niet goed kunnen slijten.

Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.