Hondenras: Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is een kleine tot middelgrote jachthond die toch een goede gezinshond is. Hij is altijd vrolijk en actief maar weet ook wat zijn rustmomenten zijn. In dit artikel leest u alles over de Basset Fauve de Bretagne.

Geschiedenis

Deze Basset stamt af van een groter formaat Basset namelijk de grote Griffon Fauve de Bretagne. Eigenlijk is de Basset een mutatie van de grotere variant, waarbij de poten en rug korter werden gefokt. Zo was de Basset Fauve de Bretagne uitermate geschikt om te jagen op heuvelachtige terreinen van Bretagne waar de hond dan ook zijn naam mede aan te danken heeft. Dankzij de kortere rug is de kans dat ze gaan rollen als ze van een heuvel af rennen aanzienelijk kleiner. De meeste werden per 2 of 3 gehouden zodat ze een kleine meute hadden om te gaan jagen. In de oorlog was dit ras met uitsterven bedreigt, na de oorlog werdt het ras weer in stand gebracht door hem onder andere te kruisen met een tekkel, Basset Griffon Vendeen en een beagle.
In 1976 werd het eerste nest Basset Fauve de Bretagnes in Nederland geboren.

Lopende hond

De Basset Fauve de Bretagne valt in Frankrijk en Nederland onder groep 6, de lopende honden. Deze honden worden ook wel Brakken genoemd. De meeste Brakken zijn afkomstig uit Frankrijk en voor de jacht gefokt, ze hebben een uitstekend reukvermorgen en volgen het wild met een hoop kabaal, zo weet de jager waar hij moet zoeken. Veel van de Brakken hebben nog steeds echt een jachtpassie.

Karakter

De Basset Fauve de Bretagne is een zeer sociale hond zowel naar mensen, andere dieren en kinderen. Dit ras was gewend om in een kleine groep te jagen waardoor hij meer op zijn baas gericht is dan de meesta Brakken. Dit neemt alleen wel een rol in bij het alleen thuis zijn, u zult dit langzaam moeten aanleren of zorg eventueel voor een maatje, een Basset Fauve mist simpelweg zijn meute. Het is een vrolijke hond die alleen wel veel training nodig heeft als u hem los wilt laten lopen, het kan zijn dat het jachtinstict er nog sterk in zit. Toch is de Basset Fauve de Bretagne relatief goed opvoedbaar vooral als u er op tijd mee begint, dit kan de perfecte gezinshond zijn. Hij is dan meestal ook wat actiever en werklustiger dan de andere Basset varianten.

Uiterlijk

Zijn lengte ligt tussen de 30 á 40cm en zijn gewicht ligt rond de 15 kilo. Zijn schedel is vrij lang en de achterhoofdknobbel is goed zichtbaar. Zijn oren zijn hangend en zijn staart wordt meestal half gedragen. Over zijn hele lichaam is hij goed gespierd en hij heeft een korte maar brede rug.

Vacht

De kleur van zijn vacht is tarweachtig maar mag ook steenrood, rossig of goudachtig zijn. Duidelijk vlekke of afwijkende kleuren zijn volgens het rasstandaard niet toegestaan. De vacht is een ruwharige vacht, wat betekend dat de hond geplukt moet worden. Dit kan als u een stripvacht wilt om de 3 maanden en als u hem volledig geplukt wilt hebben om de 6 maanden.

Gezondheid

Er zijn buitenom epilepsie geen veelvoorkomende gezondheidsproblemen gezien bij de Basset Fauve de Bretagne. Dit ras is over het algemeen een zeer sterk ras.
© 2011 - 2023 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Basset Bleu de GascogneHondenrassen: Basset Bleu de GascogneDe Basset Bleu de Gascogne is afkomstig uit Frankrijk. Hij behoort tot de jachthonden. Van oorsprong is hij gewend om in…
De Basset HoundDe Basset HoundDe meest gebruikte jachthond is de Basset Hound uit Groot Brittannië. Lief, speels, goedmoedig, goed met kinderen, de id…
De Basset Hound als huisdierDe Basset Hound - vroeger nog wel eens Hush Puppy genoemd - leent zich uitstekend als huisdier. Ook in een gezin met jon…
De Boulab, een gezellige gezinshondDe Boulab, een gezellige gezinshondAls u op zoek bent naar de ideale gezinshond, kunt u nu stoppen met zoeken! De Boulab is de ideale gezinshond! Hij is tr…

Aandachtsoefening voor een gehoorzame hondOm een hond iets nieuws aan te leren is één specifiek onderdeel heel erg belangrijk: aandacht. Aandacht is de basis van…
Artrose: een veelvoorkomende aandoening bij de oudere katArtrose: een veelvoorkomende aandoening bij de oudere katOuderdom komt met gebreken. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor onze huisdieren. Honden en katten worden st…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.