De Newfoundlander, een echte waterhond

De Newfoundlander is een groot hondenras. Dit hondenras kenmerkt zich door de rust die deze honden uitstralen. Zij hebben veel weg van een beer. Newfoundlanders komen oorspronkelijk uit Canada (Newfoundland). Zij werden gebruikt als sledehond voor zware lasten. Newfoundlanders zijn echte zwemliefhebbers en worden veel gebruikt voor waterwerk ( redden van mensen uit het water, het binnenslepen van visnetten en boten). Maar Newfoundlanders hebben vooral een rustig karakter en zij zijn fijne gezinshonden.

Uiterlijk van de Newfoundlander

Een Newfoundlander is een grote hond met een gemiddelde schofthoogte van 71 cm voor een reu en 66 cm voor een teef. Reuen bereiken een gemiddeld gewicht van zo'n 69 kg en teven zo'n 54 kg. Hun vacht is langharig en waterafstotend. De dubbele vacht is veelal zwart van kleur, maar kan ook bruin of zwart/wit zijn. De vacht vergt erg veel onderhoud.

De Newfoundlander heeft een brede kop en een grove bouw. Toch zijn het uitstekende zwemhonden. Zij hebben zwemvliezen tussen hun tenen en de dubbele waterafstotende vacht zorgt ervoor dat deze hond zelfs in de winter met plezier gaat zwemmen.

Karakter van de Newfoundlander

Newfoundlanders zijn rustige, tolerante honden. Zij gaan erg goed samen met kinderen, andere honden en andere dieren. Het is wel belangrijk om op puppiecursus te gaan. Dit geldt eigenlijk voor iedere hond. Houd er bij deze honden wel rekening mee dat, als zij volwassen zijn, ze groot en sterk zijn. Je moet als pup al laten merken wie de baas is. Zij laten zich redelijk makkelijk opvoeden, maar kunnen erg eigenwijs zijn. Vooral tijdens hun pubertijd moet je duidelijk en consequent zijn.

Aanschaf van de Newfoundlander

Denk je er over een Newfoundlander aan te schaffen, zorg dan eerst dat je veel over het ras te weten komt. Door zijn grootte heeft dit ras behoefte aan een ruime leefomgeving. Trappen lopen is erg slecbt voor de heupen en gewrichten. Een bovenhuis met trappen is dus niet geschikt voor een Newfoundlander. De vacht vergt heel veel onderhoud. Iedere dag een uitgebreide kambeurt moet er voor zorgen dat de vacht niet gaat vilten. Een Newfoundlander vindt het heerlijk om buiten te zijn. Binnen vinden zij het gauw te warm. Zwemmen is een favoriete bezigheid van dit ras. Leer ze vroegtijdig wanneer ze wel en niet mogen zwemmen, want anders is er geen vijver meer veilig.

Valt de keus dan toch op dit prachtige ras, ga dan op zoek naar een erkende fokker. Op internet kun je via de rasvereniging, Nederlandse Newfoundlander Club (NNFC), informatie krijgen over erkende fokkers.

Wat er nog meer bekend is van de Newfoundlander

De wit/zwarte Newfoundlander wordt ook wel Landseer genoemd. Er is door de jaren heen discussie geweest of de Landseer wel gerekend mag worden tot hetzelfde ras. In Nederland, Duitsland en Zwitserland is in 1960 voor dit type een aparte rasstandaard toe gekend.

Newfounlanders komen oorspronkelijk uit Canada. Hier werden zij gebruikt als sledehonden. In iglo's hielden zij onder andere kinderen warm. Ook werden zij gebruikt voor waterwerken. Het redden van mensen uit het water en het slepen van visnetten en boten hoorden tot de werkzaamheden van de Newfoundlander. Tegenwoordig worden er speciale waterwerken georganiseerd voor Newfounlanders. Dit gebeurt meestal via de rasvereniging. Voor de Newfoundlander is dit een feestje, want de meesten zijn verzot op water.

Gezondheid van de Newfoundlander

Newfoundlanders hebben een levensverwachting van gemiddeld 8 jaar. Dit heeft met name te maken met hun grootte en gewicht. Zorg ervoor dat jouw hond niet te zwaar wordt. Voldoende lichaamsbeweging en verantwoorde voeding zorgen voor een lang en gelukkig hondenleven. Newfoundlanders kunnen last krijgen van heupen (heupdysplasie) en ellebogen (elleboogdysplasie). Een goede fokker zal niet fokken met honden met deze aandoeningen. Toch zijn deze aandoeningen nooit helemaal uit te sluiten. Krijgt een hond last van HD of ED, kan besloten worden tot een operatie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De NewfoundlanderDe NewfoundlanderDe Newfoundlander, ook wel de gentleman onder de honden genoemd. Een hond die vaak vergeleken wordt met een beer, maar i…
De NewfoundlanderDe NewfoundlanderDe Newfoundlander is een grote hond met veel haar, hij wordt wel eens vergeleken met een beer.Het is een sociale,vriende…
Het hondenras newfoundlanderHet hondenras newfoundlanderDe newfoundlander behoort tot de grootste hondenrassen ter wereld, hij doet een beetje aan een beer denken. Zijn uiterli…
Hondenras: Spaanse WaterhondHondenras: Spaanse WaterhondDe Spaanse Waterhond heet in Spanje Perro de Agua Español. Vroeger hielpen ze de vissers op hun boten tegenwoordig worde…

Het opvoeden van puppy'sHet opvoeden van puppy'sEen puppy in huis nemen is een grote verantwoordelijkheid. De meeste mensen onderschatten ook hoeveel werk samengaat met…
De maltezer, het ideale gezelschapshondje!Al jaren op zoek naar de ideale hond? Waar moet jouw perfecte pup aan voldoen? Hou je van een handzaam hondje die makkel…
Bronnen en referenties
  • http://www.raadvanbeheer.nl/verenigingen–en–activiteiten/rasverenigingenverenigingen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Newfoundlander
  • http://www.waterwerk-newfoundlander.nl/
  • www.hondenplaza.nl
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.