De Golden retriever, veelzijdige mensenvriend!

De Golden retriever, veelzijdige mensenvriend! De Golden retriever behoort tot de populairste hondenrassen van Nederland en België. Over de oorsprong van dit ras doen verschillende verhalen de ronde. Belangrijk is, dat de Golden Retriever een zeer vriendelijke, tolerante hond is, die graag onder de mensen is. Zij zijn gehoorzaam, sociaal en hebben een evenwichtig karakter. Golden Retrievers zijn oorspronkelijk jachthonden, maar zijn ook heel goed geschikt als hulphond of blindengeleidehond.

Geschiedenis van de Golden Retriever

Zover bekend ligt de oorsprong van de Golden Retrievers bij een Engelse Lord, Sir Dudley Marjoribanks. Deze Lord fokte verschillende jachthonden en heeft vanaf 1835 een stamboek hiervan bijgehouden. In eerste instantie worden in het stamboek alleen setters, pointers, greyhounds en spaniëls genoemd. Vanaf 1838 komen hier beagles bij. Pas in 1842 komt er een zwarte retriever voor.

De naam Retriever werd al veel eerder gebruikt voor verschillende typen jachthonden. "To retrieve" betekent "ophalen of apporteren". De Retriever was dus een verzamelnaam voor alle hondenrassen die goed waren in apporteren van wild en gevogelte tijdens de jacht. Een tweede eigenschap die deze honden moesten hebben was, dat zij goed konden zwemmen, zodat zij ook wild of gevogelte uit het water konden apporteren.
In de loop van de jaren werd, door verbetering van de jachtgeweren, van grotere afstand op wild geschoten. Dit resulteerde er vaker in dat wild wel werd aangeschoten, maar niet gedood. Dit eiste van de jachthonden andere vaardigheden. Een goede neus, hoge intelligentie, goed herinneringsvermogen, een sterke conditie en een grote apporteerlust waren belangrijke eigenschappen die een hond moest bezitten. Daarbij moest de hond goed kunnen en willen zwemmen.

Uiteindelijk fokte Sir Dudley Marjoribanks hiervoor de gele Retriever of Golden Retriever. Het verhaal doet de ronde dat hij in 1858 in de Engelse plaats Brighton van een Russisch circus een groep gele circushonden heeft gekocht. Dit verhaal werd echter weerlegd. Volgens een achterneef van Sir Dudley Marjoribanks kocht de lord pas in 1865 in Brighton zijn eerste Golden Retriever, Nous genaamd. Deze reu, gekruist met een Tweed Waterspaniël, Bell, heeft de eerste geregistreerde Golden Retriever pups opgeleverd, die de oorsprong vormden voor het huidige ras.
In Nederland is op 10 maart 1956 op initiatief van een aantal Golden Retriever liefhebbers een rasvereniging opgericht, de Golden Retriever Club Nederland (GRCN).

Karakter van de Golden Retriever

De Golden Retriever staat bekend als een betrouwbare, gehoorzame hond. Zij kunnen goed met kinderen overweg en hebben veel geduld. Dit maakt hen tot zeer geschikte gezinshonden. Golden Retrievers hebben een zacht karakter, zijn sociaal naar andere dieren en vinden het fijn hun baasje te behagen. Het zijn zeer actieve honden die veel beweging nodig hebben. Ze zijn dan ook liever niet te lang alleen. Golden Retrievers zijn echte waterliefhebbers. Ze kunnen goed zwemmen en doen dit graag. Door hun intelligentie zijn Golden Retrievers geschikt als geleide- of hulphond.

Uiterlijk van de Golden Retriever

De Golden Retriever is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen de 50 en 61cm. Het gemiddeld gewicht ligt tussen de 25 en 36kg. Golden Retrievers zijn stevig gebouwd en hebben een lange vacht met golvend of glad haar. Zij hebben een waterafstotende ondervacht. Qua kleur mag de vacht twee varianten hebben: crêmekleurig of goudkleurig. Hun ogen zijn bruin, de neus zwart en de oren hangen.

Verzorging en opvoeding van de Golden Retriever

Een Golden Retriever vraagt in principe weinig verzorging. Het wekelijks borstelen van de vacht is voldoende. Is jouw hond in de rui, dan is het verstandig iets vaker te borstelen. Golden Retrievers zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Een blokje rond het huis volstaat dan ook niet. Laat je hond regelmatig rennen, apporteren, zwemmen of meerennen naast de fiets. Zo raakt hij zijn energie kwijt, voorkom je overgewicht en ben je verzekerd van een blije, gelukkige hond.

De opvoeding van een Golden Retriever hoeft niet veel problemen te geven. Het zijn goed te trainen honden en daarom zeer geschikt als hulphond of geleidehond. Het is wel belangrijk, maar dit geldt voor alle rassen, om jouw hond goed te laten socialiseren. Het volgen van een gehoorzaamheidscursus is altijd leuk en leerzaam voor baas en hond.

Gezondheid van de Golden Retriever

Als je een Golden Retriever wilt aanschaffen, dan is het altijd verstandig om een pup via de rasvereniging te kopen. Er komen een aantal erfelijke aandoeningen voor bij de Golden Retriever, die bij ouderdieren, aangesloten bij de rasvereniging getest worden. Ouderdieren met deze aandoeningen mogen niet voor de fok worden gebruikt.Desondanks is het mogelijk dat jouw hond last krijgt van één van deze aandoeningen:
 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Oogafwijkingen
 • Huidaandoeningen
 • Rage syndroom

Heup- en elleboogdysplasie zijn aandoeningen van de gewrichten. Dit kan een erfelijke oorzaak hebben. De ontwikkeling van deze aandoeningen kan positief beïnvloed worden door goede voeding en gedoseerde belasting van de gewrichten. Het is belangrijk een jonge hond, die nog in de groei is, niet te zwaar te belasten door te lang en te veel rennen, trappen lopen of wilde spelletjes. Goede voeding kan ondersteuning bieden aan spieren en botten.
Oogafwijkingen die voorkomen bij Golden Retrievers zijn PRA (progressieve retina atrofie) en cataract (grauwe staar).
Huidaandoeningen die voorkomen zijn o.a. atopische dermatitis. Dat is een allergische aandoening die ontstekingen van de huid veroorzaakt.
Het rage syndroom is een vorm van agressie zonder aanwijsbare oorzaak, die af en toe voorkomt bij de Golden Retriever. Er wordt nog onderzoek gedaan naar erfelijkheid van deze aandoening.

Aanschaf van een Golden Retriever

Denk je dat de Golden Retriever de hond is die in jullie gezin past, laat je dan goed informeren, voordat je een pup aanschaft. Het advies is om een hond te kiezen via de rasvereniging van de Golden Retrievers. Dit geeft geen volledige garantie, maar maakt de kans op een gezonde, goed gesocialiseerde hond wel groter. Schaf je een pup aan bij een erkende kennel, dan moet je rekenen op een bedrag tussen de 800 en 1000 euro voor de aanschaf van de pup. Daarbij zal je nog wat dingen moeten aanschaffen voor je hond:
 • Mand
 • Bench
 • Voeding
 • Etensbakjes
 • Riem
 • Speeltjes
Andere kosten waar je mee te maken krijgt zijn:
 • Dierenartskosten
 • Hondenbelasting
 • Cursussen
Dierenartskosten bestaan, als je nog een pup hebt, uit inentingen, wormenkuren, castratie en eventueel ziekte. Heb je een goede pup gekocht, dan is het te hopen dat je pup niet ziek wordt, maar het blijft een dier en die garantie kan geen enkele kennel geven.Het is mogelijk een dierenverzekering af te sluiten, die ziektekosten dekt van je hond.
Hondenbelasting moet iedere hondenbezitter betalen aan de Gemeente. Hoe hoog het bedrag van de hondenbelasting is, kan per Gemeente verschillen. Je kunt dit navragen bij jouw Gemeente of dit nakijken via Internet.
Om je hond een goede opvoeding te geven is het raadzaam cursussen met hem te gaan volgen. Er zijn verschillende cursussen, zoals een puppycursus, gehoorzaamheidscursus of behendigheidscursus. Via een kynologenclub kun je deelnemen aan verschillende cursussen. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden.

Tot slot

Samenvattend is de Golden Retriever één van de meest geliefde honden van Nederland en België. Het is een gezellige, trouwe huishond, waar het hele gezin veel plezier aan kan beleven. Heb je voldoende tijd om deze hond genoeg beweging te geven, dan is de Golden Retriever de geschikte hond voor jullie gezin!

Lees verder

© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voornaamste jachthonden: een overzichtReeds sinds mensenheugenis jagen mens en hond samen. Maar niet alle honden zijn geschikt om getraind te wordenvoor de ja…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Een golden retriever: de juiste hond voor mij?Een golden retriever: de juiste hond voor mij?De golden retriever is een heel populair hondenras en dat bijna overal in de wereld. Het is een grote kindervriend met e…

Hondenuitlaatservice beginnenHondenuitlaatservice beginnenMet het gegeven dat we een steeds drukker leven leiden, maar toch ook alle leuke dingen willen hebben en doen, is er zek…
Hoe zien katten in het donker?Hoe zien katten in het donker?Katten jagen vaak tijdens de nacht, in het donker. Ze moeten een ongelooflijk goed ontwikkeld gezichtsvermogen hebben. V…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Golden_retriever
 • http://home.kpn.nl/marian-2/senna/subpages/geschiedenis.htm
 • http://www.licg.nl/ns/dieren/zoogdieren/hond/golden-retriever.html
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.