Het hondenras newfoundlander

Het hondenras newfoundlander De newfoundlander behoort tot de grootste hondenrassen ter wereld, hij doet een beetje aan een beer denken. Zijn uiterlijk mag dan behoorlijk indrukwekkend zijn, hij heeft een zeer vriendelijk en gemoedelijk karakter. Bovendien is hij zelfbewust, moedig en standvastig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit ras een geliefde familiehond is.
Bron: Heidi Mueller, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Heidi Mueller, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Algemeen

De newfoundlander is een imposante verschijning. Een reu heeft een schofthoogte van 71 centimeter en een gewicht van 65-70 kg. Een teef wordt gemiddeld 66 centimeter hoog met een gewicht van 60-65 kg. Door zijn uitgesproken waterafstotende, dichte ondervacht lijkt hij nog massiever dan hij in werkelijkheid is. Zijn vacht is lang en bruin, zwart of zwartwit en het kost behoorlijk tijd om die te onderhouden. Hij moet iedere dag, of in ieder geval om de dag, geborsteld worden.

Hij mag dan wel een enorm lichaam hebben, hij beweegt wel elegant en harmonieus, zijn lichaam is goed in proportie. De kop van de newfoundlander is breed met een relatief korte snuit. Dit ras heeft zwemvliezen tussen de tenen, het is dan ook een echte zwemhond. Hij wordt ongeveer 10 jaar oud.

Oorsprong

De newfoundlander vindt zijn oorsprong in het Canadese eiland Newfoundland, waar dan ook de naam vandaan komt. Vroeger werden deze honden als trekdier ingezet voor de vissers. Als waterhond werd en wordt hij nu nog steeds gebruikt, voor het redden van mensen, het slepen van boten en het binnenhalen van vissersnetten.

Karakter

De newfoundlander is een goedmoedige reus, die goed met kinderen kan opschieten, wat hem tot een fijne gezinshond maakt. Zijn karakter is zo prettig, dat bijna niets hem van zijn stuk brengt. Hij is graag buiten en vindt het heerlijk om in een rustig tempo lange wandelingen met zijn baas te maken. Tevens is de newfoundlander erg gevoelig, waardoor hij een harde hand niet goed kan verdragen. Bij deze hond moet je invoelend en geduldig zijn, vooral als zijn eigenzinnigheid of zijn wat flegmatische temperament naar boven komt. Normaal gesproken is de newfoundlander een zeer vriendelijke en tolerante hond, die ook zachtaardig naar vreemden toe is. Dat kan echter veranderen als hij denkt dat zijn mensen gevaar lopen, dan zal hij ze beschermen. Ondanks zijn rustige karakter moet dit ras dus niet onderschat worden en een goede opvoeding is noodzakelijk.

Opvoeding

De newfoundlander is slim en begrijpt snel wat wel en niet toegestaan is. Het is wel eens lastig deze hond te motiveren, want hij vindt het prima als alles in een traag tempo gebeurt. Het beste lukt de motivatie met een spelletje. Een harde hand is bij de newfoundlander niet nodig, hij is erg gevoelig en je bereikt er slechts het tegenovergestelde mee. Met duidelijke commando's en veel belonen bereik je veel meer bij hem. Voor een paar lieve woordjes, knuffels of wat lekkers doet deze hond eigenlijk alles. Doe echter rustig aan. Oefen goed gestructureerd en consequent met hem en laat het hem duidelijk merken als hij iets goed gedaan heeft. Het is belangrijk dat hij weet, dat de baas altijd de ranghogere is, in iedere situatie. Hij heeft namelijk een sterk beschermersinstinct en mag er niet toe verleid worden om zelf te beslissen wanneer hij de baas moet beschermen.

De newfoundlander is niet alleen een heel vreedzaam, maar ook een verdraagzaam huisdier. Dat wil niet zeggen dat hij niet alles moet leren kennen als hij nog klein is. Neem de newfoundlanderpup overal mee naartoe, met wandelingen, naar allerlei plekjes, de hondenschool, etc. zodat hij later de fijne, verdraagzame hond is die hij kan zijn.

Bron: Peter Ludes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Peter Ludes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Beweging

De newfoundlander is ontzettend graag buiten, ook al hoeft het allemaal niet zo snel voor hem. Het liefst drentelt hij wat rond, en dat op lange wandelingen. Als gezelschap bij het joggen of voor het rennen naast de fiets is hij gewoon te zwaar en niet geschikt. Hij vindt het wel heerlijk om het water in te gaan, hij vindt het echt geweldig als hij tijdens de wandelingen water tegenkomt, waar hij dan ook nog eens in mag zwemmen. Een sporter is deze hond dus niet, al vindt hij het best leuk om zo nu en dan eens wat sportiefs te doen. Spelen vindt hij, net zoals de meeste honden, fijn, maar het allerbelangrijkst voor deze hond is dat hij bij zijn mensen mag zijn.
© 2016 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De NewfoundlanderDe NewfoundlanderDe Newfoundlander is een grote hond met veel haar, hij wordt wel eens vergeleken met een beer.Het is een sociale,vriende…
De NewfoundlanderDe NewfoundlanderDe Newfoundlander, ook wel de gentleman onder de honden genoemd. Een hond die vaak vergeleken wordt met een beer, maar i…
De Newfoundlander, een echte waterhondDe Newfoundlander is een groot hondenras. Dit hondenras kenmerkt zich door de rust die deze honden uitstralen. Zij hebbe…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Mastiff, reus onder de hondenDe mastiff valt op door zijn massieve en krachtige lichaamsbouw. Zijn imposante verschijning dwingt behoorlijk respect a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DanDee Shots, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Newfoundlander, bezocht op 11-2-2016
  • http://www.hondenrassen.nl/rassen/newfoundlander/, bezocht op 11-2-2016
  • http://www.startpunthonden.nl/hetras/71/newfoundlander, bezocht op 11-2-2016
  • Afbeelding bron 1: Heidi Mueller, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Peter Ludes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.