Paardenvoeding: Op zoek naar gezond krachtvoer

Paardenvoeding: Op zoek naar gezond krachtvoer De spijsvertering van een paard is niet ingesteld op veel granen. Helaas bestaan de meeste krachtvoeders voor het grootste deel uit granen en zijn dus niet het meest geschikte voer voor paarden. Maar als we de gewone krachtvoerders niet kunnen gebruiken, wat kunnen we dan wel bijvoeren? Moeten we wel wat bijvoeren naast hooi en gras?

Inhoud


De huidige standaard krachtvoeders

Als we het moeten doen met de huidige krachtvoeders op de markt is het antwoord een simpel nee. De standaard krachtvoerders bevatten:
  • Veel granen
  • Melasse, vinasse of suikerwater
  • Eiwitrijke grondstoffen uit reststromen van de voedingsindustrie zoals sojaschroot, bietenpulp, lignine, lijnzaadschilfers enzovoorts.
  • Conserveermiddelen, schimmeldodende middelen en andere chemische toevoegingen
  • Synthetische vitaminen en mineralen

Al deze ingrediënten zijn niet of minder geschikt voor paarden. Ook ontstaan er geregeld gezondheidsproblemen met de standaard krachtvoeders die er zijn. De conclusie is eenvoudig: Een standaard voeder heeft niet de voorkeur en is zelfs af te raden. Dan is alleen hooi of gras nog beter

Heeft een paard krachtvoer nodig?

De vraag is echter of alleen hooi en/of gras voldoende is voor een paard. Hiervoor moeten we naar verschillende zaken kijken

Weilanden in Nederland

We hebben enig inzicht nodig in de kwaliteit van de Nederlandse graslanden om te weten hoeveel paarden aan het gras hebben dat ze eten. Nederland zit boordevol koeien die geschikt zijn voor de melkproductie. De graslanden zijn hierop ingericht. Het Nederlandse gras is eiwitrijk en suikerrijk. Dit is zeer geschikt voor melkkoeien omdat ze met dergelijk gras een goede melkproductie hebben. Koeien hebben veel eiwitten nodig.

Helaas is dit minder geschikt voor paarden. Een paard heeft vooral structuurrijk voer nodig om voldoende cellulose binnen te krijgen. Te veel suikers en te veel eiwitten zorgen voor problemen. Het Nederlandse gras is dus niet zo geschikt voor paarden. We moeten het er echter mee doen, want paardenweides zijn er niet of nauwelijks in Nederland.

Ondanks dat het gras niet helemaal geschikt is, is het beter dan granen. In gras zitten veel voedingsstoffen die het paard nodig heeft en uw paard kan er een heel eind mee komen. We moeten er echter wel rekening mee houden dat het gras eenzijdig is in Nederland. Er staan weinig grassoorten in de weilanden en er is dus geen diversiteit.

Hooi komt vaak van dezelfde graslanden en heeft daarmee dezelfde problemen. Er is wel veel verschil in hooikwaliteit. Ook binnen Nederland. Als paardeneigenaar is het goed om te zoeken naar grof stengelig en droog hooi. De kuil die voor koeien wordt gebruikt is ongeschikt voor paarden omdat het te rijk is,

Het paard heeft naast goed gras of hooi ook kruiden nodig om zichzelf gezond te houden en voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Paarden in de vrije natuur zoeken zelf de kruiden op die ze nodig hebben. Ze kunnen prima aanvoelen wat ze nodig hebben en de spijsvertering van het paard is gemaakt om de kruiden optimaal te benutten. Met de manier waarop paarden gehouden worden in Nederland is dat niet mogelijk. Helaas staan er ook niet of nauwelijks kruiden in Nederlandse weiden.

Als we dit samenvatten dan zien we dat een paard aan alleen hooi of gras niet helemaal voldoende heeft omdat Nederlandse weiden hier niet op in zijn gesteld. Ze zijn te eenzijdig. Er is dus toevoeging nodig in de vorm van kruiden en meer eiwitarme en suikerarme grassoorten.

In korte tijd veel voeren

Krachtvoer is ontstaan om een paard in korte tijd veel te kunnen voeren wanneer hij een hele dag werkte. Wanneer we nu kijken naar het gebruik van paarden dan zien we dat het merendeel van de paarden tegenwoordig maar een uur of hooguit twee uur aan het werk is. Er blijft genoeg tijd over om voldoende hooi of gras te eten. Krachtvoer is daarom niet nodig voor de meeste paarden op de manier zoals dat vroeger.

Prestatieniveau

Krachtvoer dient tegenwoordig dan ook vooral om een tekort aan vitaminen en mineralen te voorkomen. We dienen daarbij te kijken naar de hoeveelheid werk die het paard verricht. Wanneer een paard niet of nauwelijks werkt heeft het minder energie nodig en minder vitaminen en mineralen. Zo’n paard kan soberder gevoerd worden dan een paard wat in de sport loopt. Een paard die meer energie heeft zal van nature bepaalde kruiden meer eten om aan voldoende vitaminen en mineralen te komen. Bovendien zal hij meer gras eten dan een paard wat niet zoveel hoeft te doen.
Dat betekent dat een paard dat niet werkt naast de Nederlandse weides en hooi maar een beetje toevoeging nodig heeft om gezond te blijven. Hoe meer het paard werkt hoe meer toevoeging hij nodig heeft van kruiden, grassen en bomen.

Likstenen

Gras voorziet in de meeste voedingsstoffen, maar heeft eigenlijk altijd te kort aan natrium. Dit tekort kan aangevuld worden door een zoutliksteen op te hangen.

Let hierbij op dat u echt een zoutliksteen koopt. Er zijn tegenwoordig allerlei snoeplikstenen te koop zoals Lick-its. Deze zitten boordevol suikers en zijn erg ongezond voor uw paard.

Conclusie

Duidelijk is dat de meeste paarden niet toe kunnen met het Nederlandse gras en hooi. Dit is te eenzijdig. Aanvulling is nodig. De vraag rijst nu hoe we kunnen aanvullen.

Mogelijke aanvullingen

Zorgen voor een geschikte paardenwei

Mooi zou zijn als u een weide zelf in kunt zaaien met geschikt paarden gras. Dit dient eiwit- en suikerarm te zijn, structuurrijk en het moet tegen kort afgrazen kunnen. Een goede paardenwei dient bovendien veel verschillende kruiden te bevatten die geschikt zijn voor paarden. Dit is natuurlijk het meest ideaal maar voor de doorsnee paardeneigenaar niet haalbaar. Bovendien is er weinig ruimte in Nederland om dit te realiseren. Maar wellicht zijn er paardenhouders die dit ten uitvoer kunnen brengen.

Zelf kruiden voeren

Het is niet zo moeilijk om aan veel losse kruiden te komen om bij te voeren aan paarden. Lastig is echter dat er veel kennis komt kijken bij het juist voeren van kruiden. Sommige kruiden versterken elkaar en anderen zwakken elkaar juist af. Bovendien is het niet gezond om te veel kruiden te voeren. Maar wanneer het paard te weinig krijgt werken de kruiden niet. Kruiden op de juiste manier voeren is dan ook een zeer nauwkeurig klusje. Bij de meeste paardeneigenaren is hier niet de kennis en ervaring voor.

Een gezond paardenvoeder om te korten aan te vullen blijft de beste oplossing. Maar is die te vinden?

Bestaat er een geschikt krachtvoer?

De eisen voor een gezond krachtvoer zijn:
  • Geen granen
  • Geen melasse of anderszins toegevoegde suikers
  • Geen conserveermiddelen, schimmeldodende middelen of pesticiden of andere ongewenste stoffen.
  • Kruiden in de juiste hoeveelheden en verhoudingen om tekorten te voorkomen
  • Gezonde grassen en bomen als basis

Er is op dit moment maar één fabrikant die aan deze eisen voldoet en dat is Voergezond. Zij hebben gekeken wat paarden in de vrije natuur eten in elk seizoen. Zij hebben met deze kennis een brok ontwikkeld op basis van grassen, bomen en kruiden onder de naam Hayster Healthy Herbs. Deze wordt op een speciale manier geperst onder lage temperaturen. De voedingswaarde van de grassen en kruiden blijft hierdoor behouden. De brok is geheel vrij van melasse, toegevoegde suikers, granen, pulp, conserveermiddelen en andere chemische toevoegingen.

Door regelmatige controles van de grondstoffen garanderen zij de juiste voedingswaarde. Deze voedingswaarde ligt net zo hoog als bij de reguliere paardenvoeders, alleen zijn de vitaminen en mineralen geheel natuurlijk bij dit voer en daardoor vele malen beter opneembaar. De grassen komen van biologische graslanden waar geen pesticiden worden gebruikt. Kruiden komen uit heel Europa en uit Afrika en zijn in de juiste verhoudingen toegevoegd.

Voordelen van Healthy Herbs

  • Een paard kan er over het algemeen van eten naar behoefte. Wanneer een paard al voldoende heeft aan gras of hooi zal het maar weinig eten van de brok. Wanneer het tekorten heeft zal het veel brokken eten. Met normaal krachtvoer moet altijd uitgekeken worden dat er niet te veel van wordt gevoerd want te veel granen voeren is niet gezond voor de spijsvertering. Bovendien mag een paard niet te veel binnen krijgen van de synthetische vitaminen en mineralen. Overvoeren gaat makkelijk omdat er suikers of zouten zijn toegevoegd die het paard graag eet. Het paard eet dit soort voer ook als het de voedingsstoffen eigenlijk niet nodig heeft puur en alleen omdat het naar lekker snoep smaakt. Bij de brokken van Voergezond is dit niet het geval. Het paard kan hierbij manier zelf aangeven wat het nodig heeft. Daardoor is overvoeren bijna onmogelijk. Eet het paard een keer heel veel, dan eet het op een ander moment wel weer minder. Toegevoegd moet nog worden dat sommige mensen hun paard onbeperkt Healthy Herbs willen voeren. Dit wordt niet aangeraden door de fabrikant omdat het paard ook de structuur van hooi en gras nodig heeft voor de spijsvertering. Per portie kunt u echter wel naar behoefte voeren. Paarden waar u met beleid en niet naar behoefte moet voeren zijn te dikke paarden.
  • Paarden die schrokken of niet goed kauwen, eten rustiger en kauwen beter. Het voer is zeer vezelrijk wat erg gezond is voor een paard. Bij normaal krachtvoer zijn suikers of zouten toegevoegd. Veel paarden raken hier aan verslaafd. Ze vallen aan op het voer en eten alles tot de laatste korrel op. Ook als ze de voedingsstoffen eigenlijk niet nodig hebben. Healthy Herbs bevatten deze suikers en zouten niet waardoor voernijd verleden tijd is.
  • Paarden die hyper zijn, worden veel gelijkmatiger op de Healthy Herbs. Dit komt omdat ze geen snelle energie meer krijgen van granen maar gelijkmatige energie door veel cellulose.
  • Het voer is altijd vers. Het wordt geproduceerd op bestelling waardoor u altijd vers voer krijgt met een hoge voedingswaarde.
  • Er zijn aparte supplementen met kruiden gericht op bepaalde aandoeningen of tekorten. Zo kunt u het voer precies passend maken voor uw paard.
  • Geen nodeloze toevoegingen die het lichaam ook weer af moet voeren.
  • Het voer is geschikt voor alle paarden van veulen tot oud paard. De voeders lopen op van minder voedingsstoffen tot meer en van lage energie tot meer energie. Zo kunt u altijd een voer kiezen dat bij uw paard past. Ook sportpaarden presteren prima met deze brok als voeding.
  • Indien gewenst kan er een voer op maat gemaakt worden.

Bloedonderzoek

Gezegd kan worden dat Hayster Healthy Herbs een heel gezond voer is voor uw paard. Wanneer u uw paard voert naar behoefte voert, kunt u er van uit gaan dat het geen tekorten krijgt met dit voer.

Wanneer u desondanks exact wilt weten of uw paard voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, kunt u een bloedonderzoek laten doen om te kijken of er ergens tekort of te veel aan voedingsstoffen is.
Door een bloedonderzoek weet u exact hoe het er voor staat met uw paard. Nadeel is wel dat het na een korte periode weer anders kan zijn. De waardes van hooi en gras veranderen in de loop van het seizoen waardoor uw paard andere bloedwaardes kan hebben. Wilt u dit in de gaten houden, dan is een bloedonderzoek regelmatig nodig.

Wilt u exact weten wat u bij moet voeren dan kunt u ook de voedingswaarde van uw hooi of gras laten onderzoeken. Samen met de bloedwaardes weet u zo exact wat er nog bij moet.

Gezond voeren kan!

Samenvattend kunnen we zeggen dat een paard gezond houden op grassen, kruiden en bomen heel erg goed gaat omdat dit is waar een paard voor gemaakt is. Het is dan ook verreweg te verkiezen boven de standaard krachtvoeders die er op de markt zijn. Wel moet het met verstand gedaan worden. Daarom is een voeder op maat het meest geschikt. Deze kan gevonden worden in de voeders van Voergezond.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenvoeding: wat is wel goed en wat niet?Paardenvoeding: wat is wel goed en wat niet?Paardenvoeding is een lastig onderwerp. Lees hier waar het meestal fout gaat, wat de symptomen van verkeerde voeding zij…
Enkele redenen waarom je je paard muesli zou kunnen voerenPaarden krijgen over het algemeen brok gevoerd, met muesli als bijproduct. Maar muesli kan ook prima alleen gevoerd word…
Krachtvoer voor paarden zonder veel suikers en zetmeelKrachtvoer voor paarden zonder veel suikers en zetmeelAl meer eigenaren van paarden gaan op zoek naar een goede kwaliteit krachtvoer voor hun paard(en). En dan het liefste me…
Een zinktekort bij paarden komt veelvuldig voorEen zinktekort bij paarden komt veelvuldig voorEen tekort aan zink in een dieet bij paarden komt veel vaker voor dan je denkt. Helaas is de aardbodem redelijk arm aan…

De alligator (amerikaanse) - Groter dan je zou denkenDe alligator (amerikaanse) - Groter dan je zou denkenDe alligator wordt door zijn grootte en gewicht wel vergeleken met een dinosaurus. Alhoewel veel mensen niet het verschi…
De komodovaraan – grootste hagedis ter wereldDe komodovaraan – grootste hagedis ter wereldDe komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld en kunnen prooien eten die groter zijn dan zichzelf. Helaas staat het…
Bronnen en referenties
  • www.voergezond.nl
Reactie

M. Rollema, 13-09-2012
Waar en hoe kom ik aan de Healthy Herbs brok? Is het in de reguliere diervoer of speciaalzaken te verkrijgen? Regio Groningen / Drente. Reactie infoteur, 14-09-2012
Dit voer is te verkrijgen via de website Voergezond.nl en via de verdelers/distributeurs die op de site staan. Het is niet via winkels verkrijgbaar.

Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 04-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.