Een zinktekort bij paarden komt veelvuldig voor
Een tekort aan zink in een dieet bij paarden komt veel vaker voor dan je denkt. Helaas is de aardbodem redelijk arm aan zink in vele delen van Nederland, waardoor gras en ook hooi vaak (te) lage waardes aan zink bevatten voor een paard. Daarom is het aanvullen van zink in het dieet soms een goed idee. Dit kan door middel van (extra) krachtvoer of een supplement. Wil je echt zeker weten of je paard een tekort heeft aan zink dan is of een bloedonderzoek en/of een hooianalyse een goed idee.
Vitaminen en mineralen moeten dagelijks door een paard uit het voer gehaald worden. Zink vindt men vooral in de huid, de ogen, de lever en in de gewrichten. Zink speelt verder een rol in wel 200 enzymprocessen in het lichaam en is ook heel belangrijk voor de hormonen. En wist je dat zink ook een rol speelt in het stofwisselingsproces rond vitamine A? Aangezien vitamine A weer erg belangrijk is voor de slijmvliezen van onder andere de darmen en longen, heeft een zinktekort hier ook weer invloeden op.
Kenmerken van een zinktekort bij paarden
Mogelijke zichtbare aanwijzingen van een tekort aan zink bij je paard zijn:
- Geen glans op de haren van je paard
- Jeuk tot aan zomereczeem toe
- Slechte hoefconditie
- Slechte weerstand
- Mok en andere huidproblemen
- Vruchtbaarheidsproblemen
- Neurotisch, schrikkerig gedrag
- Problemen met de slijmvliezen zoals ogen of darmen
Deze kenmerken van een zinktekort zie je vaak het snelst in tijden van de haarwisseling.
Hoe kan een zinktekort ontstaan?
Teveel eiwitten voeren, zoals bijvoorbeeld met het voorjaarsgras, kan leiden tot een verhoogd gebruik van leverontgiftende enzymen en daarmee de behoefte aan zink verhogen. Tevens brengt een grote eiwitgift de darmbacteriën uit balans en daardoor wordt de opname van sporenelementen in de darmen, waaronder dus zink, bemoeilijkt. Het voeren van veel granen kan ook tot een zinktekort leiden. Dit komt omdat in granen fytinezuren zitten die o.a. zink aan zich kunnen binden waardoor ze voor het lichaam niet meer beschikbaar zijn. Veel stress vraagt ook veel zink van het lichaam. Daarbij blijkt uit vele hooianalyses dat de Nederlandse bodem soms een (ernstig) tekort kan hebben aan zink (en ook
koper). Verder hebben paarden tijdens de haarwisseling, de dracht, met stress en lage weerstand duidelijk hogere hoeveelheden zink nodig per dag.
Hoeveel zink heeft een paard nodig per dag?
Normaal gesproken heeft een paard ongeveer 500 mg zink per dag nodig. Maar daarbij speelt ook de vorm waarin zink wordt aangeboden een rol. Zo zal van anorganische zinkverbindingen zoals zink-oxide meer nodig zijn als van organische vormen.
En ook spelen andere mineralen en sporenelementen een rol in de hoogte van de zinkbehoefte per dag. Ook is bekend dat bij een hoge inname van ijzer (en dat mineraal zit vaak heel hoog in de Nederlandse bodem) invloed heeft op de zinkbehoefte. De verhouding van ijzer: zink moet ongeveer 10:4 zijn. De verhouding tot koper is belangrijk, deze dient koper: zink = 1:3 te zijn.
Om te weten of je paard een tekort heeft aan zink kan je een bloedonderzoek door de dierenarts laten doen of een hooianalyse laten uitvoeren zodat je precies weet hoeveel zink en andere vitaminen en mineralen je paard binnen krijgt. Maar als een hooianalyse niet mogelijk is dan is het in veel gevallen verstandig om zink toe te voegen aan het dieet van een paard. Dit kan d.m.v. krachtvoer. Let dan wel goed op de toegevoegde waardes aan zink in deze brok of muesli, want dat kan grote verschillen per product geven. Een andere optie is het geven van een vitaminen en mineralen mengsel zoals die tegenwoordig veel te verkrijgen zijn in de winkel.
Lees verder