Enkele redenen waarom je je paard muesli zou kunnen voeren

Paarden krijgen over het algemeen brok gevoerd, met muesli als bijproduct. Maar muesli kan ook prima alleen gevoerd worden.

Inhoud:


Op dit moment bestaan er grof gezegd twee soorten paardenvoer: brok en muesli. Van deze twee wordt brok het meest gevoerd. Dit omdat brok over het algemeen wat goedkoper is dan muesli en omdat iedereen het van oudsher gewend is. Toch is muesli aan een kleine opmars bezig omdat het voeren van muesli een aantal voordelen met zich meebrengt.

Speekselaanmaak

Een paard moet op muesli veel meer kauwen dan op brok, hierdoor maakt hij meer speeksel aan. Aangezien speeksel de eerste stof is die in het spijsverteringsstelsel aan het voedsel wordt toegevoegd heeft dit als gevolg dat in het gehele spijsverteringsstelsel meer voedingsstoffen uit muesli opneemt dan uit brok. Ook omdat er meer gekauwd wordt op muesli worden dit kleinere stukjes. Kleinere stukjes voedsel worden ook beter verteerd dan erg grote stukken.

Melasse

Melasse is een stof die voor een heel groot deel uit suiker bestaat. Het is een stroopachtige, plakkerige substantie. Vanwege deze eigenschappen wordt melasse gebruikt om brok te persen zodat het een harde, vaste brok wordt. Als nadeel heeft dit dat brok veel meer melasse bevat dan muesli, waar weinig tot geen melasse in zit. Zoals gezegd bestaat melasse voor een groot deel uit suiker. Een teveel aan suiker in het paardenlichaam kan leiden tot stijfheid en diabetes.

Weten wat erin zit

Wanneer je muesli ziet kun je precies zien welke granen er in deze muesli gebruikt zijn, dit heeft dus als voordeel dat er geen dingen in gestopt kunnen worden die niet vermeld worden op de verpakking, de muesli zou het zelf verraden. Sommige paarden prefereren muesli boven brok omdat aan muesli meer geur zit, door de granen en soms door toevoeging van kruiden.

Verschillende soorten

Tegenwoordig zijn er vele soorten muesli op de markt. Zo zijn er soorten muesli voor speciale rassen, oudere paarden, paarden die weinig energie nodig hebben, sportpaarden, etc. Voor ieder paard is wel passende muesli te vinden.

Welke granen kunnen er in muesli voorkomen?

Onderstaand de meest voorkomende granen en voedingsstoffen in muesli. Alle soorten muesli wijken van elkaar af en op deze manier bestaat er ook voor elk paard de goede voeding. Naast granen worden er ook kruiden gebruikt.
  • Gerst is een veel gebruikte graan in muesli. Het geeft meer energie dan haver maar is ook minder goed verteerbaar dan haver en wordt met deze reden vaak in gepofte of gevlokte vorm in muesli gebruikt.
  • Haver geeft snelle energie af en laat de hormoonspiegel van een paard tijdelijk stijgen, waardoor een paard fris wordt van de haver. Het heeft ook een hoog vetgehalte waardoor het een glanzende vacht oplevert.
  • Maïs wordt veelal gebruikt als dikmaker, het bestaat voornamelijk uit zetmeel. In muesli komt het over het algemeen in bewerkte vorm voor.
  • Zemelen zijn de velletjes van granen. Het bevat veel vezels, wat erg goed is voor de darmbewegingen van het paard. Tevens zitten er veel vitamines en mineralen in.
  • Premix zit veelal als een klein brokje in de muesli verwerkt. In premix zitten de benodigde vitaminen en mineralen verwerkt.

Hoe voer ik muesli?

Over het algemeen wordt muesli nog naast brok gevoerd. Echter, er zijn vele verschillende soorten muesli die als volledig krachtvoer gegeven kunnen worden. In deze muesli zit dan alles wat ook in een brok verwerkt zou zitten. Het paard heeft dus geen brok meer nodig. Let wel op bij het voeren van muesli dat muesli lichter is dan brok en één maatschep dus geen volledige kilo voer is.

Wat verder erg belangrijk is

Houd er rekening mee dat muesli of brok een aanvullend krachtvoer is in het dagelijks rantsoen van je paard. Dit betekent dus dat een paard dagelijks gras en/of hooi nodig heeft. Natuurlijk het liefst vier uur weidegang of meer per dag. Maar wanneer het paard op stal staat is het belangrijk dat hij voldoende ruwvoer ter beschikking heeft. Ook moet er ten allen tijde schoon drinkwater in de stal of weide aanwezig zijn, zodat het paard kan drinken wanneer het dorst heeft.
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenvoer: soorten krachtvoerPaardenvoer: soorten krachtvoerEen goed rantsoen voor een paard bestaat voor het overgrote deel uit ruwvoer. Dit kan in verschillende vormen worden aan…
Paardenvoeding: Hoe gezond is krachtvoer?Paardenvoeding: Hoe gezond is krachtvoer?Wanneer u op zoek bent naar een geschikt krachtvoer voor uw paard is er keus te over. Het ene voer is nog beter uitgebal…
Een gezond ontbijt: zelf muesli makenWilt u graag een gezond ontbijtje maken waarmee u de dag vrolijk en vol energie begint? Probeert u dan eens zelf muesli…
Krachtvoer voor paarden zonder veel suikers en zetmeelKrachtvoer voor paarden zonder veel suikers en zetmeelAl meer eigenaren van paarden gaan op zoek naar een goede kwaliteit krachtvoer voor hun paard(en). En dan het liefste me…

Zelf paardenvoer samenstellen zonder veel suikersZelf paardenvoer samenstellen zonder veel suikersTegenwoordig is er best redelijk wat keuze op het gebied van paardenvoer als je suiker- en zetmeelarm wilt voeren. Maar…
Ongewervelde dieren  GeleedpotigenOngewervelde dieren GeleedpotigenEr zijn verschillende groepen ongewervelde dieren. Eén van deze groepen, en de grootste groep, is die van de geleedpotig…
Bronnen en referenties
  • http://www.voervergelijk.nl/
Lotte90 (14 artikelen)
Laatste update: 21-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.