Krachtvoer voor paarden zonder veel suikers en zetmeel

Krachtvoer voor paarden zonder veel suikers en zetmeel Al meer eigenaren van paarden gaan op zoek naar een goede kwaliteit krachtvoer voor hun paard(en). En dan het liefste met zo min mogelijk suikers en zetmeel erin. Gewoon omdat dit het dichtste in de buurt komt van het natuurlijke dieet van een paard of omdat hun paarden gevoelig zijn voor teveel suikers door bijvoorbeeld insuline resistentie (IR), andere stofwisselingsziektes of zelfs allergie voor granen. Gelukkig zien ook de fabrikanten van paardenvoer, dat de vraag naar voer zonder veel suikers en zetmeel stijgt en spelen zij hierop in. Blijf wel altijd goed opletten, want fabrikanten willen nog wel eens heel gemakkelijk verkondigen dat hun producten laag zijn in suikers en zetmeel, terwijl dit niet helemaal klopt. Naast kant en klaar krachtvoer voor een paard is het natuurlijk ook mogelijk om zelf voer samen te stellen met zo min mogelijk suikers en zetmeel erin.

Waarom krachtvoer geven aan een paard?

Natuurlijk is het altijd het beste als een paard gewoon goed rondkomt op alleen gras en hooi. Een dieet wat zo dicht mogelijk bij het natuurlijke dieet van een paard komt is altijd het beste. Bij een dieet met alleen gras en hooi dien je echter wel altijd de vitaminen- en mineralenbehoeftes van een paard te controleren. Hooi wil nog wel eens niet genoeg sporenelementen bevatten. En zeker in de winter bevat hooi ook niet genoeg vitamine A en E voor een paard. Dit kan ook een van de redenen zijn om een paard toch wat krachtvoer te geven, zodat de vitaminen- en mineralenbehoeftes gedekt worden. Ook kan het zijn dat een paard niet voldoende energie kan halen uit alleen gras en/of hooi en daardoor gaat afvallen. Of het paard wordt sloom tijdens het rijden. Dan is extra krachtvoer een oplossing.

Welke kant en klaar voeders zijn er met lage suiker- en zetmeelwaardes?

Je moet niet alleen kijken naar de suikers in een product, maar ook naar het zetmeelgehalte. Zetmeel wordt namelijk in het lichaam ook omgezet in suikers. Om te bereiken dat er weinig zetmeel en suikers in een voer zit, zal in veel van dit voer weinig tot geen granen zitten. En vaak juist meer ruwe celstof omdat er gedroogde grassen aan toegevoegd worden.

Ze worden genoemd in een willekeurige volgorde, het ene voer is niet beter als het andere voer. Om het juiste voer voor je eigen paard uit te zoeken zal je altijd moeten kijken naar de behoeftes van je eigen paard en hoe het paard reageert op het voer. Voor (oudere) paarden die niet meer genoeg hooi kunnen kauwen, is vervangend voer met een hoog ruwe celstofgehalte belangrijk. Dit voer wordt dan echt gezien als hooivervanger en bevat vaak een gehalte aan ruwe celstof van 15% tot 25%.

Het ruwe celstofgehalte in voer is dus voornamelijk van belang voor paarden die niet meer (genoeg) ruwvoer kunnen eten. Om hooi of voordroog te vervangen is het belangrijk dat producten een hoger percentage ruwe celstof bevatten. De ruwe celstof vervangt dan de vezels die in het ruwvoer zitten en dat is weer erg belangrijk voor de werking van de darmen.

Dieetmix van Subli

Dit voer is samengesteld zonder granen of graanbijproducten en er is ook geen suiker toegevoegd. Het totale zetmeel en suikers percentage in deze mix is 12%. Wel bevat deze mix een hoger vezelgehalte door het toevoegen van onder andere lucerne. Het ruwe celstof gehalte is 26%. Aan deze mix zijn vitaminen en mineralen toegevoegd.
Ponybrok van Subli is ook niet erg hoog in suikers, 12,7%.

Fiberforce van Cavalor

Volgens de fabrikant is dit voer speciaal samengesteld voor paarden met:
  • Maagzweren
  • Maag-darmproblemen
  • Insuline resistentie
  • Laminitis (hoefbevangenheid)
  • Cushing

Het suiker en zetmeelpercentage is inderdaad behoorlijk laag, 8%. In deze mix is ook het ruwe celstof gehalte weer hoog, 25%. Maar ook het vetgehalte is duidelijk hoger in deze mix (6,5%). Niet voor alle paarden is dat wenselijk.

Vitalbix Active+

De muesli is van Feral, die naast dit suikerarme krachtvoer ook een mooi vitaminen- en mineralenproduct in hun collectie hebben.
Het krachtvoer bevat totaal 11% aan suiker en zetmeel. Het voeradvies voor een paard van 600 kilo is bij deze fabrikant ook veel lager dan bij andere fabrikanten, namelijk 1,5 kg per dag bij lichte arbeid. Wil je minder voeren per dag en toch voldoende vitaminen en mineralen voeren, dat kan. Voer dan vitalbix daily complete naast de vitalbix active+.

Happy summer mix van Horsefood

Deze muesli zit laag in suikers en zetmeel (10,1%) en bestaat onder andere uit zemelen, lucerne en havermoutmeel. Het ruwe celstof gehalte is 17,5 % in deze mix. 13,3% is het gehalte aan vet, met name uit lijnolie en soja olie.

Sensitive Security van Happy Horse

Dit voer is graanvrij, en bevat 3% aan zetmeel. Hoeveel suiker erin zit is niet bekend. Het bevat kruiden, algen, oliën en okiehoudende gewassen. Het wordt verkocht per 7 of 28 kilo en is behoorlijk aan de prijs.

Flexibel move van HiPro

In deze brokjes zit 5,8% zetmeel en 2,8% suiker. Het ruwe celstof gehalte zit op 22 % en het vetgehalte is behoorlijk hoog, dat zit op meer dan 13%. Omdat er zoveel vet in zit is ook het vitamine E gehalte hoog in deze brok. Dit om oxidatie van het vet te voorkomen.

High fiber pellet van Hippostar

Deze brokjes worden gemaakt van onder andere haverafvalpellets. Vroeger ook wel bekend als HAB brok. Ze bevatten 4% suiker en 7% zetmeel, totaal dus 11%. Verder zijn ze laag in eiwitten en ook laag in energie. Wel hoog in ruwe celstof, 23,5%. Aan deze haverafvalpellets zijn allerlei vitaminen en mineralen toegevoegd.

HAP brok van Subli

Dit product is redelijk vergelijkbaar met de high fiber pellet. Het bestaat uit haverschillen, die bestaan voor ongeveer 50-60% uit fermenteerbare vezels, die het volume van de darminhoud doen toenemen door het aantrekken van vocht. Dit versnelt de passage van voedsel door de darm en helpt zodoende verstopping te voorkomen (1). De brok bestaat uit 26% ruwe celstof en is laag in suikers en zetmeel, 12,7% totaal. Zonder verder toegevoegde vitaminen en mineralen. Wel hoog in fosfor, dus een ideaal product om de verkeerde calcium-fosfor-verhouding van bijvoorbeeld pulp of lucerne recht te trekken.

Vito van Marstall

Dit product is nagenoeg graanvrij (er zitten brokken van de hele maisplant in) en het heeft geen toegevoegde melasse. Het bevat echter wel wortelen, deze bevatten suikers. 19% ruwe celstof bevat deze mix.

Care4life, Fibrebeet en Nature's best van Pavo

Care4life heeft een totaal suiker en zetmeelpercentage van 9% en het bevat geen granen of graanbijproducten. Het is melassevrij.
Pavo heeft aan deze mix veel kruiden en ook collageen voor de gewrichten toegevoegd. Sommige mensen vinden die vele kruiden een nadeel, omdat vaak wordt gezegd dat je kruiden niet te lang achter elkaar mag voeren. Collageen kan, net als glucosamine, zorgen voor extra energie bij sommige paarden. De paarden worden dan schrikachtig en nerveus. Enkele paardeneigenaren hebben slokdarmverstopping gemeld na het voeren van care4life. Pavo adviseert dan om het product eerst nat te maken voor het voeren.

Fibrebeet is een product op basis van pulp en lucerne van Pavo. Pavo heeft op de website staan dat het product dient voor herstel van de conditie (gewicht).

Nature's best kan ook gebruikt worden als gedeeltelijke ruwvoervervanger. Maximaal wordt dan 1 kg voer per 100 kilo lichaamsgewicht aangehouden.

Safe and sound van Dodson & Horrell

Het suiker en zetmeelpercentage is totaal 10% bij dit product. En het bevat 23% ruwe celstof. Het ziet er uit als gehakselde grassen en hooi, niet als een muesli. Dodson & Horrell heeft nog meer paardenvoer wat redelijk laag is in suikers, zoals high fibre nuts (13.5 %), Leisure mix (14%) en Sensitive (15%). Al deze voerders zijn GMO vrij.

Equigard van St. Hippolyt

Dit product is hoog in vet (8%) om daarmee het product meer energiewaarde mee te geven. Het suikers en zetmeelpercentage is 9%. Er zitten geen granen in dit product. Er zitten wel behoorlijk wat kruiden in zoals kamille, venkel, rozemarijn en mariadistel.

Sportmix Zero van Aveve

Ook deze mix is weer zonder granen en met een hoog ruwe celstof gehalte. Het totaal gehalte aan suikers en zetmeel is 10,5%. Het vetgehalte is wel weer vrij hoog, 10,5% ook. Vitamine E en magnesium zijn extra hoog toegevoegd.

Body Builder

Deze brok is een nieuw product ontwikkeld door iemand met veel interesse voor voer. De brok bevat 9,8% aan suikers en zetmeel en bevat helemaal geen granen. Dit product bevat wel veel aminozuren en is dus goed ondersteunend voor spieropbouw, vandaar ook de naam Body Builder waarschijnlijk. Verder zijn er vitaminen en mineralen aan toegevoegd volgens de theorieën van dr. Kellon, een Amerikaanse specialiste in paardenvoer. Dit komt neer op onder andere hoge waardes aan koper, zink, vitamine E en magnesium.

Structuur graanvrij van Eggersmann

Dit Duitse voer is onder andere te bestellen bij zooplus.nl en bevat geen granen. Het grootste deel bestaat uit lucerne, verder aangevuld onder andere met gedroogd fruit, rijstvlieszemelen en kruiden. 21,7 Procent zit er in als ruwe celstof. Het is vergelijkbaar met Stephans Mühle, ook verkrijgbaar bij zooplus.

Voor oudere paarden of paarden die te mager zijn

Speciaal voor oudere paarden zijn er meerdere voeders die geheel of gedeeltelijk het ruwvoer, het hooi dus, kunnen vervangen. Eén kilo (droog) product vervangt dan ongeveer 1,5 kilo hooi. Onderstaande producten dienen wel allemaal nat gemaakt te worden (slobber) en hebben een inweektijd nodig. Het zijn dus slobbers. Maar wel totaal anders als de slobbers van andere merken omdat hierin veel meer ruwe celstof zit en veel minder granen en dergelijke. Ook voor paarden die te mager zijn, zijn dit echte aanraders. Voorbeelden van zulk voer zijn de onderstaande producten, er zijn er nog meer van andere merken.

Seniores priores van Subli

Dit is een beetje een ander product als bovenstaande producten. Het is namelijk een slobber, eigenlijk bedoeld voor oudere paarden of paarden die te mager zijn. Het kan ook ruwvoer vervangen, dus als je paard geen hooi kan eten is dit een hele goede vervanger. Maar omdat deze slobber ook redelijk laag is in suikers en zetmeel (15% totaal), hoort hij wel thuis in dit rijtje van suikerarme producten. De toegevoegde vitaminen en mineralen zijn wat lager in hoeveelheid omdat je van deze slobber ook meerdere kilo's kunt voeren.

Senior Mash feed van Hippostar

Deze slobber is redelijk te vergelijken met seniores priores. Beide zijn bedoelt als ruwvoervervanger, maar worden ook gebruikt om jongere paarden wat beter op gewicht te krijgen. Totaal suikers en zetmeel zit op 13%. Wel is het nodig dit product enkele uren te weken, dit omdat er bietenpulp in zit.

Masters seniorenbrok

Ook deze slobberbrok past in het rijtje van Seniores priores en Senior mash feed. Laag in suikers en zetmeel (12%) en bedoelt om ruwvoer te vervangen.

All-in soup van Aveve

Ook deze seniorenslobber zit laag in suiker en zetmeel, samen 10%.

Voor oudere paarden of paarden die moeilijkheden hebben met kauwen zijn er nog meer mogelijke producten.

Hayster Healthy herbs en Pure feed

Verder zijn er nog twee merken die verschillende brokken in hun assortiment hebben die laag zijn in suikers en zetmeel. Het gaat dan om Healthy Herbs en Pure Feed. Bij beide merken is het bij de keuze tussen hun producten van belang hoeveel energie je wenst bij te voeren. Ze zijn verkrijgbaar bij de fabrikant of importeur en via distributeurs.

Hayster Healthy herbs

Deze lijn bestaat dus uit meerdere producten, op basis van energiebehoefte kan je er het juiste product uitkiezen.
Dit zijn hun voerproducten:
  • weidebrok
  • basisbrok
  • normaalbrok
  • superbrok.

Plus geeft aan dat er een hogere dosering kruiden en vetten/oliën toegevoegd wordt. De basis blijft hetzelfde en het resultaat is dat door de extra concentratie kruiden + extra vetten het eindresultaat ‘rijker’ is. Paarden die wat meer nodig hebben, maar geen hogere soort brok nodig hebben kunnen dus overstappen op de Plus variant (2).
Alle brokken zijn gemaakt van grassoorten en kruiden en de brokken bevatten verder geen granen. Het suiker en zetmeelgehalte zit rond de 9%.

Pure Feed

Pure Feed is een voerlijn die is ontwikkeld in Engeland. Het bevat de volgende producten:
  • Pure balance
  • Pure fibre balance
  • Pure easy
  • Pure working
  • Pure condition
  • Pure condition pellets
  • Pure racing
  • Pure stud

Elk product heeft een ander suiker en zetmeelgehalte, maar ze zijn laag. Ze bevatten geen granen, wel graanbijproducten. En het oliegehalte is sommige van deze producten is vrij hoog. Voor sommige paarden een voordeel, maar niet voor allemaal. Voor meer informatie zie www.thepurefeedcompany.com

Te weinig energie?

Krijgt je paard toch te weinig energie binnen met bovenstaande producten, dan is het te overwegen om extra vetten toe te voegen aan het dieet. Normaal krijgt een paard de extra energie uit de koolhydraten van de granen, maar omdat in de prodcten weinig of zelfs geen granen zitten is het energie-aandeel van de producten vaak niet zo hoog. Door vet toe te voegen, voeg je een andere energiebron toe. Denk dan aan bijvoorbeeld Coolstance copra of voeg lijnzaadbrok of olie toe aan het dieet van je paard.
Ook eiwitten kunnen een bron zijn voor extra energie. Eiwitten kan je toevoegen door lucerne te geven. Er zijn ook een aantal fabrikanten die producten maken met extra eiwitten erin zoals Pavo En Subli Atleet.

Tot slot

Keuze genoeg dus in producten laag in suiker en zetmeel. Welk product je kiest voor je paard is aan jou. De verkrijgbaarheid en de prijs van de producten zal hier misschien ook wel een rol in spelen. Bovenstaande lijst is van het voer dat in Nederland verkrijgbaar is. Maar ook in Duitsland bijvoorbeeld hebben ze natuurlijk fabrikanten die voer maken zonder veel suikers en zetmeel erin. Voer zonder granen onder andere. Voorbeelden hiervan zijn de Höveler Pur lijn (vier producten) en Eggersman (hierboven al genoemd). Ook Coolstance is inmiddels in Nederland te verkrijgen, dit is een product op basis van kokos, veel vet dus en geen granen.

Je kan ook zelf voer maken of samenstellen voor je paard, zonder dat er veel suiker en zetmeel inzit.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enkele redenen waarom je je paard muesli zou kunnen voerenPaarden krijgen over het algemeen brok gevoerd, met muesli als bijproduct. Maar muesli kan ook prima alleen gevoerd word…
Paardenvoeding: Hoe gezond is krachtvoer?Paardenvoeding: Hoe gezond is krachtvoer?Wanneer u op zoek bent naar een geschikt krachtvoer voor uw paard is er keus te over. Het ene voer is nog beter uitgebal…
Paardenvoeding: wat is wel goed en wat niet?Paardenvoeding: wat is wel goed en wat niet?Paardenvoeding is een lastig onderwerp. Lees hier waar het meestal fout gaat, wat de symptomen van verkeerde voeding zij…
Voeding bij paarden: algemeenAls je je paarden op volpension hebt staan, heb je er niet altijd even veel zicht over. Maar wat hoort een paard nu eige…

Help, mijn kat is agressiefHelp, mijn kat is agressiefAgressief gedrag van een kat is een veel voorkomend gedragsprobleem van de kat. Als een kat aanvalt, gebruikt hij zijn t…
Ongewervelde dieren – GeleedpotigenOngewervelde dieren – GeleedpotigenEr zijn verschillende groepen ongewervelde dieren. Eén van deze groepen, en de grootste groep, is die van de geleedpotig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rihaij, Pixabay
  • (1) http://www.subli.nl/Voederassortiment/nl/502/HAP-pellets.html
  • (2) http://www.puurpaardenvoer.nl/p-50405-hayster-healthy-herbs/
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 01-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.