The American Saddlebred

De American Saddlebred is een paard wiens roots in de Verenigde Staten liggen. Dit elegante paard bestaat sinds de kolonisten richting nieuwe wereld trokken. Hij is in de Verenigde Staten enorm populair bij shows.

Geschiedenis

Toen de kolonisten richting nieuwe wereld trokken werd de Saddlebred gefokt met een specifiek doel om de handelaars van het oosten naar de Verenigde Staten te vervoeren. In het prille begin van de Verenigde Staten was dit ras ook bij de plantage-eigenaren zeer begeerd, net als de Tennessee Walking Horse. Door hun comfortabele gangen en goede conditie konden ze uren blijven rijden zonder zelf moe te worden. De Saddlebred is ontstaan door kruisingen met Morgans, Narragansett, Spaanse paarden, Canadese paarden en de Pacers. Inmiddels zijn de Pacers spijtig genoeg uitgestorven.

Uiterlijk

De Saddlebred is qua uiterlijk een imponerend paard met ontspannen gangen. Doordat hij zijn staart hoog draagt en door zijn hoge knieactie straalt dit temperamentvolle paard een unieke elegantie uit. De kleuren die zijn toegestaan bij de American Saddlebred zijn alle kleuren, toch komen bruin, vos of zwart het meeste voor. De schofthoogte bij dit ras is tussen de 1.50 en 1.70 meter.

Verschillende types

Je hebt verschillende types bij de Saddlebred.
  • Het eerste type is de drieganger. Hij beheerst de drie natuurlijke gangen plus de canter. Zijn galop is met veel knieactie en een goede verzamelde galop.
  • Type twee is het tuigpaard. Een snelle stap en een zwevende draf waarbij hij in een chique tuig met een vierwielige wagen in aangespand word voor de show. Het tuigpaard wordt ook wel ‘Fine-Harness Horse’ genoemd.
  • Type drie is de vijfganger. Dit type beheerst naast de natuurlijke gangen tevens de slowgate en de rack.

De slowgate en de rack

  • De slowgate is een langzame viertakt waarbij het paard de benen één voor één optilt en in de lucht lijkt hij even kort te aarzelen voordat hij zijn benen weer neerzet.
  • De rack is een gang die lijkt op de slowgate. Het verschil is dat hij de rack met een verbazende snelheid uitvoert. De benen lijken als het ware te dansen en worden ver naar voren uitgestrekt.

Voor welke sport beschikbaar?

De American Saddlebred staat bekend als een heel gemakkelijk te berijden paard. Dit komt door zijn comfortabele gangen waardoor hij een enorm goed recreatiepaard is. Hierdoor is hij ook geschikt voor het veedrijven. Zoals eerder vermeld is hij ook geschikt voor de show.

Weetjes

  • In 1891 werd het stamboek voor de American Saddlebred opgericht.
  • In de Verenigde staten worden er vele shows georganiseerd waarbij de Saddlebreds zich met elkaar meten. Het paard dat de gangen het mooist toont, wint de wedstrijd. Hierbij spelen veel aspecten mee: de knieactie, het uiterlijk, de juistheid hoe hij zijn hoeven neerzet, ... het spijtige is wel dat bij deze show de Saddlebreds verhoogde hoefijzers krijgen zodat hun gangen nog mooier en imponerender uitkomen. Dit komt zeker niet ten goede aan dit fantastische paard.

Lees verder

© 2007 - 2024 Artemis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Singlefooting en Racking horseEr zijn enkele paardenrassen waarvan geen stamboom beschilbaar is. Deze rassen kan je enkel registreren omdat ze enkel d…
Het KWPN tuigpaard: van werkpaard tot modern showpaardHet KWPN tuigpaard: van werkpaard tot modern showpaardHet Nederlandse tuigpaard heeft een interessante geschiedenis. Het tuigpaard van tegenwoordig is een modern sportpaard m…
Gangenpaarden: comfortabel paardrijden!Gangenpaarden: comfortabel paardrijden!Het doorsnee rijpaard heeft drie basisgangen. Er zijn echter diverse paardenrassen die een vierde of zelfs nog een vijfd…

Communicatie met het paardCommunicatie met het paardHoe vaak heb je geen ruzie met je paard omdat iets niet gaat? Dit is eigenlijk al fout. Het is belangrijk dat je eerst e…
De Agapornis RoseicollisDe roseicollis wordt beschouwd als de overgangsvorm tussen de agaporniden van de seksueel dimorfische groep en de agapor…
Artemis (22 artikelen)
Laatste update: 24-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.