Tennessee Walking Horse

Met als thuisland Noord-Amerika is de Tennessee Walking Horse een enorm populair ras. Je kan hem zelfs het populairste paardenras noemen van Noord-Amerika. Een doorbraak in Europa heeft dit bijzondere paard nog niet kunnen maken. Dit komt onder andere omdat meergangenpaarden nog redelijk onbekend zijn in Europa. Het meest gekend ras in Europa met meerdere gangen is de ijslander. Doch maakt de Tennessee Walking Horse zijn opmars in Europa net als de Peruaanse Paso.

Geschiedenis

Net als de American Saddlebred is de Tennessee Walking Horse ten tijde van nieuw Amerika gefokt met het doel om de plantage-eigenaren een gemakkelijk te berijden paard te geven. Zo konden ze urenlang hun plantages controleren zonder moe te worden. Bovendien is de Tennesse Walking Horse -in tegenstelling tot de American Saddlebred- een lichtvoetig en lenig paard dat de gewassen niet beschadigt door zijn stap.

Informatie

De hals geeft een gebogen en sterke indruk terwijl zijn hoofd een intelligente en zachte uitdrukking heeft. Zijn schofthoogte is tussen de 1.45 en 1.70 meter. De Tennessee Walking Horse mag in elke kleur gefokt worden. Het karakter van dit meergangenpaard is rustig en aangenaam. Het is een intelligent paard dat gemakkelijk is in de omgang. Hierdoor kan iedereen op de Tennesee Walking Horse rijden, van kleine kinderen tot volwassen mensen, beginners tot gevorderden.

Flatfoot walk, running walk en canter

  • De Flatfoot walk is een snelle stap waarbij het paard een slepende beweging maakt met zijn hoeven. Er is één voet die in de lucht zweeft terwijl de andere drie voeten op de grond zijn. Het speciale aan deze gang is dat de Tennessee Walking Horse zo’n 30 tot 50 centimeter met zijn achterhoef over de hoefafdruk van zijn voorhoef heenstapt terwijl hij ritmisch met de bewegingen met zijn hoofd knikt. Met deze gang haalt hij ongeveer 15 kilometer per uur die hij gemakkelijk uren kan volhouden.
  • De Running Walk lijkt op de Flatfoot Walk. Het verschil is dat deze gang sneller is dan de Flatfoot Walk. In plaats van 15 kilometer per uur haalt hij met de Running Walk 25 kilometer per uur. Bij deze gang tilt hij zijn voorbenen snel en hoog op.
  • De canter is eigenlijk hetzelfde als de galop, enkel vertoont de Tennessee Walking Horse bij de canter een schommelende beweging waarbij hij gecontroleerd zo traag mogelijk probeert te galopperen.

Voor welke sport geschikt?

Door zijn extra gangen is de Tennesee geschikt voor endurance. Hij wordt ook gebruikt voor western rijden waarbij ze vaak de techniek ‘natural horsemanship’ gebruiken. De Tennessee Walking Horse is gekend voor de prachtige shows die hij geeft. Hierbij worden de paarden gekeurd op hun gangen, uiterlijk en présence.

Weetjes

  • In de tijd van nieuw Amerika, toen deze paarden voornamelijk op de plantages werkten, noemde de Tennessee Walking Horse anders: Southern Plantation Walking Horse
  • Na de oprichting van de Breeders’ Association in 1935, werd de Tennessee Walking Horse in 1947 erkend als ras.
  • In 1903 kwam de stamhengst, genaamd Black Allen, terecht in Tennessee. Zijn moeder was een Morgan en zijn vader een American Saddlebred. Deze stamhengst werd gekruist met Tennessee Pacers. Nadien werd er bloed van Standardbreds ingevoerd en nog later van American Saddlebred, zo kreeg de Tennessee meer verfijning en kwaliteit.
  • Dit paard is uiterst geschikt voor mensen met problemen aan hun rug of heupen. Elke gang is een zetel zonder dat je de schokken voelt waarvoor de draf bekend staat.
  • In België zijn er slechts een vijftal Tennessees, terwijl dit in Amerika één van de populairste rassen is.

Lees verder

© 2007 - 2020 Artemis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nordic Walk Ameland - wandelen op het WaddeneilandNordic Walk Ameland - wandelen op het WaddeneilandSinds 2006 vindt jaarlijks in het voorjaar de Nordic Walk Ameland plaats, een recreatieve wandelroute door de natuur. Ho…
Paardenras: Quarter horsePaardenras: Quarter horseDe Quarter horse is gefokt met paarden uit Spanje maar is afkomstig uit Amerika. De Quarter horse bredere schenkels en d…
Paardenras: American saddlebred (Kentucky Saddler)Paardenras: American saddlebred (Kentucky Saddler)De American Saddlebred, ook Kentucky Saddler, American Saddle Horse of kortweg Saddlebred genoemd, is een van oorsprong…
Singlefooting en Racking horseEr zijn enkele paardenrassen waarvan geen stamboom beschilbaar is. Deze rassen kan je enkel registreren omdat ze enkel d…

Communicatie met het paardCommunicatie met het paardHoe vaak heb je geen ruzie met je paard omdat iets niet gaat? Dit is al fout! Nu is waarschijnlijk het geval dat je zelf…
De Agapornis RoseicollisDe roseicollis wordt beschouwd als de overgangsvorm tussen de agaporniden van de seksueel dimorfische groep en de agapor…

Reageer op het artikel "Tennessee Walking Horse"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Artemis
Laatste update: 24-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Meergangenpaarden
Schrijf mee!