De Peruaanse Paso

De Peruaanse Paso Dit taaie paard met een groot uithoudingsvermogen is afkomstig uit Peru. De Peruaanse Paso is een meergangenpaard. Dit kleine paard heeft een edele bouw en ziet er temperamentvol uit. Dit unieke paard is nog niet algemeen bekend in Europa omdat meergangenpaarden in Europa nog niet veel aandacht genieten. Toch zijn deze bijzondere paarden bezig aan een opmars.

Geschiedenis

Toen verscheidene landen, waaronder Engeland en Frankrijk, de nieuwe wereld wilden gaan veroveren zodat elk een stuk land kon bezitten, deed Spanje mee. De Spaanse veroveraars namen Andalusiërs, Spaanse Jennets en Berbers mee. Zo’n driehonderd jaar lang werd er gekruist met deze rassen en andere Zuid-Amerikaanse rassen. Zo is de Peruaanse Paso ontstaan die net zoals de American Saddlebred en de Tennessee Walking Horse specifiek is gefokt voor de plantage-eigenaren. Door zijn gangen en uithouding was dit het perfecte paard voor de Peruaanse plantage-eigenaren.

Ondanks het bestaan van andere meergangenpaarden in Amerika was de Peruaanse Paso een must voor de plantage-eigenaren in Peru. Het is een paard dat bijna nooit struikelt en dat hadden ze nodig in het rotsachtige en moeilijk begaanbaar terrein in Peru.

Informatie

De Peruaanse Paso is een uniek paard qua karakter. Enerzijds zijn het temperamentvolle, gevoelige en intelligente paarden met veel trots. Anderzijds zeer mensgericht, zachtmoedig, betrouwbaar en eerlijk. Ze hebben een edel hoofd met grote vriendelijke ogen, hun hals is gespierd en wordt hoog opgericht. Door hun gratie, energie en beenactie lijkt het alsof de Peruaanse Paso altijd een show loopt. Bij Peruaanse Paso's wordt ook gesproken over ‘brio’. Hiermee bedoeld men een vurig temperament dat controleerbaar is, met als andere uitersten moed en werkwilligheid.

De schofthoogte is tussen de 1.42 en 1.52 meter, grotere Peruaanse Paso’s komen voor. Alle kleuren zijn toegestaan.
Dankzij de zachte gangen is de Peruaanse Paso voor ruiters met rugproblemen of de wat ouder wordende ruiter het perfecte paard.

Paso Llano en Sobreandando

  • Paso Llano: De Paso Llano is dezelfde benaming voor tölt. Deze gebeurt in een laag en middelmatig tempo. Een snelle viertact met dezelfde volgorde van beenzetting als de stap heeft. Enkel is deze stap veel sneller en heeft meer een “maaiende” beweging waarbij de Peruaanse Paso zijn voorbenen hoog opheft op een imponerende manier.
  • Sobreandando : Een tölt die iets lateraler wordt als het tempo oploopt.

Voor welke sport geschikt?

Dit imposante paard is uiterst geschikt voor endurance wegens zijn onvermoeibare gangen. Het is een uitstekend recreatiepaard waar je lange buitenritten mee kan rijden zonder moe te worden dankzij zijn extra gangen. De Peruaanse Paso wordt ook voor de show gebruikt.

Weetjes

  • Het woord Paso betekent in het Spaans ‘zachtjes’ net als het woord ‘pas’.
  • Er worden wedstrijden georganiseerd waarbij de ruiter op zijn Peruaanse Paso een vol glas water in zijn hand houdt terwijl zijn paard de gang Paso gebruikt. Hierbij is de bedoeling dat je zo weinig mogelijk water morst. Door deze uitzonderlijke stabiele gang wordt er nauwelijks gemorst.
  • Ook wordt de paso 'the smoothest ride on earth' genoemd.
  • De Peruaanse Paso heeft de meest zachte en comfortabele Paso Llano (tölt) van alle meergangenpaarden.

Lees verder

© 2008 - 2024 Artemis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paso Doble uit SpanjeDe Paso Doble is een dans die symbolisch een stierengevecht voorstelt. De man is de matador(stierenvechter) en de dame i…
IJslandse paarden: stoere, eigenwijze viervoetersIJslandse paarden: stoere, eigenwijze viervoetersHet IJslands paard is een echt raspaard. Het wordt vaak aangezien als een pony, maar dit is onjuist. Net zoals de Fjord…
Tennessee Walking HorseMet als thuisland Noord-Amerika is de Tennessee Walking Horse een enorm populair ras. Je kan hem zelfs het populairste p…
Gangenpaarden: comfortabel paardrijden!Gangenpaarden: comfortabel paardrijden!Het doorsnee rijpaard heeft drie basisgangen. Er zijn echter diverse paardenrassen die een vierde of zelfs nog een vijfd…

Bokken bij paarden: tipsBokken bij paarden: tipsEr is geen enkel paard dat niet bokt, ieder heeft dat wel eens gedaan. Jonge paarden bokken meer dan oudere paarden. Dit…
Zoogdieren van de zeeEr zijn een aantal zoogdieren die in de zee leven. Ze lijken op vissen, maar zijn zoogdieren. Deze dieren baren en zogen…
Bronnen en referenties
  • Karakterpaarden en hun gebruik
Artemis (22 artikelen)
Laatste update: 25-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.