De IJslandse pony

De IJslandse pony De IJslander is een robuuste pony uit het hoge noorden die over meerdere gangen beschikt dan enkel stap, draf en galop. Deze kleine compacte pony uit IJsland, die een volwassen man kan dragen, is één van de zuiverste paardenrassen ter wereld. IJslanders worden meestal gehouden door mensen die een echte passie hebben voor dit ras. Ze vormen een hechte club met andere liefhebbers en kijken nogal sceptisch naar andere paardenrassen.

Geschiedenis

In de 9de eeuw werden deze pony’s naar IJsland gebracht door de Britse en de Noorse kolonisten. Dertig jaar later werden er Oosterse paarden ingevoerd, maar omdat het zo’n negatief effect had op de IJslanders besloot de regering van IJsland een wet in te voeren die de import van andere paarden verbood. Door die wet is de IJslander één van de zuiverste rassen van de wereld.

De weg naar huis

Één van de vele bijzondere dingen aan een IJslander is dat ze hun weg naar huis terugvinden en zullen niet snel verloren lopen. Het gebeurt dat je een mooie buitenrit gaat rijden op je IJslander en dat je er af valt. Je pony gaat er in volle paniek vandoor en er is geen spoor te bekennen van haar. Je komt thuis en wie staat daar? Je liefdevolle IJslander! Er doen ook verhalen de ronde van IJslanders die worden verkocht en na verscheidene dagen tot weken terug aan hun vorig adres staan. Met één woord: wonderbaarlijk.

Horse-to-ride-on

Ze worden ook – en dan vooral in IJsland – beschouwd als een ‘horse-to-ride-on’. Als je wilt gaan paardrijden pluk je bij wijze van spreken je pony van de wei. Je kuist haar vluchtig, je zadelt haar op en je gaat rijden. Als je gedaan hebt met rijden dan zadel je af en zet je je paard terug op de wei. Je geeft haar wat krachtvoeder of bieten en je bent klaar. Natuurlijk krijgen ze ook nog eten en drinken, maar ze worden niet in de watten gelegd zoals een volbloed of een paard dat in een manège staat. In de context van een ‘horse-to-ride-on’ wordt bedoeld dat je enkel je paard gebruikt om te rijden, hem op zijn natuurlijke manier laat en enkel het nodige geeft.

Informatie

Doordat de IJslander later volwassen wordt dan andere rassen worden ze meestal pas boven de vier à vijf jaar ingereden. Het zijn koppige, eigenwijze pony’s. Maar zodra je hun hart hebt veroverd en ze vertrouwen je voor 100% gaan ze voor jou door het vuur.

De IJslander is een pony die je niet gewoon op stal zet. Het zijn echt pony’s die je zomer én winter buiten op de wei laat staan. Een schuilstal is voor hen al genoeg. Dit komt door hun leven dat ze in IJsland hadden. Ze moesten rondkomen met weinig voedsel, stonden steeds in weer en wind buiten en doordat er niet werd gekruist met andere paarden zijn het enorm sterke paarden die niet snel ziek worden. Het is ook gezonder om deze pony’s een heel jaar buiten te laten staan, want dit is beter voor zijn longen, spieren en vacht. In slechte weersomstandigheden houdt zijn dikke wintervacht hem warm en droog. Het is wel belangrijk dat ze in de zomer beschutting hebben voor de warmte. Hier zijn een schuilstal of grote bomen die goed schaduw geven al genoeg.

Tölt en telgang

  • De tölt is een snelle viertact met dezelfde volgorde van beenbezetting als de stap heeft. Enkel is deze gang sneller als de stap en heeft een meer 'maaiende' beweging. Het is een gang die enorm comfortabel is. Dit komt omdat je even vast in het zadel zit als de stap, je zit als het ware in een zetel. De IJslander richt zijn staart en hoofd trots op bij deze gang en geeft zo een imponerende indruk. Door deze comfortabele gang zijn IJslanders begeerd bij mensen met rugklachten.
  • De telgang is een tweetact waarbij hij zijn achterbeen en voorbeen aan dezelfde kant tegelijkertijd optilt. In tegenstelling tot de tölt wordt deze gang enkel in korte afstanden met hoge snelheden bereden. Hierbij geeft hij een uitzonderlijke energievolle indruk. Dit komt omdat hij bij de telgang sneller moe wordt, tegenover de tölt die de IJslander gemakkelijk uren kan volhouden.

Voor welke sport geschikt?

  • Doordat ze beschikken over de telgang en de tölt is de IJslander uiterst geschikt voor endurance. Een goed getrainde IJslander kan uren tölten zonder moe te worden.
  • IJslanders worden ook gebruikt voor de show. Dit zijn dan shows die enkel draaien om IJslanders. Ze worden gekeurd op hun manier van tölten en rijden in de telgang, hun uiterlijk en hun uitstraling.
  • Uiteraard is de IJslander een uitstekend recreatiepaard om bijvoorbeeld prachtige buitenritten mee te rijden.
  • Ze kunnen ook springen, maar dit gaat moeilijk. Ze zullen nooit hoog springen, normaal een halve meter of iets hoger.

Let op!

  • Zorg dat je IJslander niet verkommert in een eenzame stal, maar dat hij soortgenoten heeft. De IJslander is een typisch kuddedier die zich slecht zal voelen en misschien in de toekomst gedragsproblemen zal vertonen als hij alleen in een wei of stal staat. Voor het welzijn van je pony is het een uiterste prioriteit dat hij samen staat met andere IJslanders/paarden.
  • Doordat de IJslanders voortdurend in hun geboorteland op sneeuw liepen hebben ze in dit klimaat veel meer kans op hoefbevangheid. De zachte grond van onze weides is hiervan de oorzaak. Controleer regelmatige de hoeven!
  • Let op zomereczeem: hier zijn ze enorm gevoelig voor.

Lees verder

© 2007 - 2024 Artemis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJslandse paarden: stoere, eigenwijze viervoetersIJslandse paarden: stoere, eigenwijze viervoetersHet IJslands paard is een echt raspaard. Het wordt vaak aangezien als een pony, maar dit is onjuist. Net zoals de Fjord…
De IJslandse pony: oersterk, stoer en toch charmantDe IJslandse pony: oersterk, stoer en toch charmantEen van de sterkste ponyrassen is de IJslandse pony. Deze pony heeft een enorm weerstandsvermogen ontwikkeld en beschikt…
Paardenras: Connemara-ponyDe Connemara-pony is een ras dat vroeger onder barre omstandigheden in het wild leefden. Dit heeft er voor gezorgt dat d…
Paardenras: New-Forest ponyDe New-Forest is een uitstekende kinderpony. Voor de New-Forest konden kinderen alleen nog maar rijden op Shetlanders. D…

Communicatie met het paardCommunicatie met het paardHoe vaak heb je geen ruzie met je paard omdat iets niet gaat? Dit is eigenlijk al fout. Het is belangrijk dat je eerst e…
De Agapornis RoseicollisDe roseicollis wordt beschouwd als de overgangsvorm tussen de agaporniden van de seksueel dimorfische groep en de agapor…
Bronnen en referenties
Artemis (22 artikelen)
Laatste update: 24-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.