InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Kangoeroes: leefomgeving

Kangoeroes: leefomgeving

Kangoeroes: leefomgeving Kangoeroes zijn hele leuke dieren, de manier waarop ze zich gedragen, hun manier van springen en huppelen. Ook zijn het hele lieve dieren, maar als het gaat om het verdedigen van hun jong, kunnen ze heel venijnig tekeer gaan. Jammer genoeg zijn deze dieren met uitsterven bedreigd, door de voortdurende jacht naar Kangoeroes voor hun huiden, of zelfs hun vlees.

Leefomgeving

De meeste kangoeroes zul je in Australië vinden. Maar ze komen op nog meer plekken voor, namelijk Tasmanië, Nieuw-Genea, en rond de eilandengroep rond Australië. De kangoeroe zijn echte kuddebeesten, ze leven vrijwel altijd in een kudde, ook voor hun eigen veiligheid. Moest er gevaar dreigen is er altijd wel een kangoeroe die op tijd het alarm kan slaan. Maar het zijn geen doetjes, ze durven ook wel is ondereen te vechten. En dan gaat het er hard aan toe. Ze schoppen en slaan met hun poten en rammen met hun hoofden tegen mekaar. Er zijn verschillende soorten kangoeroes:

Reuzenkangoeroes

De naam zegt het al, dit zijn de grootste kangoeroes van hun soort en leven op het binnenland van Australië. Het is daar erg droog en dus trekken de reuzenkangoeroes er steeds weer op uit om een nieuwe plek te vinden voor te grazen. Deze kangoeroes kunnen zo groot als een mens worden.

Boomkangoeroe

Deze kangoeroe leven in de regenwouden van Australië, in Nieuw-Genea komen ze ook wel voor. Ze klimmen graag in bomen, hierbij gebroken ze vooral hun voorpoten, daarmee trekt hij zich omhoog, en gebruikt zijn staart voor het evenwicht te bewaren. Als een kangoeroe toch zou vallen, het zijn meesters erin. Je ziet een boomkangoeroe zelden vallen en zich bezeren.

Rotskangoeroe

De rotskangoeroe leeft liever in de bergen dan waar dan ook, hij heeft zich namelijk helemaal aangepast aan deze omgeving.
De rotskangoeroe springt moeiteloos overal over, als het te warm is spring de kangoeroe in en spleet, en wacht daar tot het afgekoelt is. Door het stampen met de voeten op de grond waarschuwen ze elkaar voor eventueel gevaar.

Geboorte

Als een babykangoeroe geboren wordt is is het nog blind, en helemaal kaal. Dus echt aantrekkelijk zijn deze jongen nog niet. Maar al snel gaan ze zien, gaat hun vacht zich ontwikkelen. En binnen een de kortste tijd huppelen ze al rond. Een babykangoeroe is ook erg snel volwassen. Na 2 jaar zijn ze al rijp voor voortplanting en na een maand kan er al een nieuwe babykangoeroe worden geboren.

Maar een jonge kangoeroe van 2 jaar moet veel lef hebben om dit te proberen, alleen de grootste en sterkste van de groep krijgen toelating om te paren. Een volwassen kangoeroe kan tot 18 jaar worden In gevangschap kan dit echter oplopen tot boven de 26. Het probleem dat wel is voorkomt is dat kangoeroes soms te prooi vallen aan dingo's. Dit zijn wilde honden die maar al te graag kangoeroe op hun menu willen.

Gewichtsklasse

De Kleinste kangoeroe is de kangoeroerat, deze kangoeroe weegt rond de 500 gram. De grootste kangoeroe is de reuzenkangoeroe, deze weegt soms wel tot 90 kilo.

Lees verder

© 2009 - 2018 Koningaap, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De kangoeroe, een Australische bewonerDe kangoeroe, een Australische bewonerDe naam kangoeroe komt bij de Aboriginals vandaan. Aboriginals zijn de Australische oerbewoners. Wat de naam kangoeroe p…
Lone Pine SanctuaryHet Lone Pine Sanctuary is het eerste en grootste Koala reservaat ter wereld. Heeft u altijd gedroomd van het het aaien…
Australië: De Wombat, een bijzonder buideldierIn australie leven heel wat verschillende soorten buideldieren, waaronder de wombat, hier een korte beschrijving van dit…
De Kangoeroe - een typisch buideldierDe Kangoeroe - een typisch buideldierDe kangoeroe's leefgebied is enkel en alleen in Australië. Dit werelddeel is groot genoeg voor de kangoeroes om zich voo…
Alles over de kangoeroeKangoeroes leven in bijna heel Australië. Alleen niet in de extreem natte gebieden van Australië. Kangoeroes zijn graset…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Kangoeroes: leefomgeving"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Koningaap
Laatste update: 22-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!