Haaien: bedreigde diersoort
De haaien behoren tot de kraakbeenvissen en zijn nauw verwant aan de roggen. Er zijn in totaal over 350 soorten, die zowel in oceanen als zoet water voorkomen. In afstand variëren haaien van 30 cm tot 18 m. Van de 250 soorten, zijn er maar 10 gevaarlijk voor de mens.
Algemeen
Haaien hebben een heel goed reukvermogen, ze zijn in staat een bloeddruppel te ruiken, verdeeld in miljoenen waterdruppels. De haai gebruikt in de eerste plaats altijd zijn reukvermogen om slachtoffers te lokaliseren. Waarna hij ze dan verslind. De haai gebruikt ook zijn reukvermogen voor vijanden te bespeuren op grote afstand.
Haaien hebben over het algemeen een goed zichtvermogen in tegenstelling wat veel mensen beweren. De haai is een van de weinig dieren die op elk vlak sterk ontwikkeld is. De haai heeft 3 oogleden, 2 hiervan kunnen niet dicht. Bij gevaar wordt het derde ooglid gebruikt voor de ogen te beschermen tijdens een aanval. Witte haaien hebben dit niet, maar rollen hun ogen terug in hun oogkas.
De meeste haaien bereiken een leeftijd van 20 tot 30 jaar. Al zijn er enkele haaiensoorten zoals de Walvishaai die een leeftijd kunnen halen van meer dan 100 jaar. Slechts weinig dieren kunnen dit presteren, een ander bekend dier dat dit wel kan is de olifant, dat ook bekend staat voor makkelijk leeftijden te behalen boven de 100 jaar.
De bouw
De kop van een haai is groot en kegelvormig, de haai heeft kleine ogen aan de zijkant van zijn kop, aan de voorkant bevinden zich de neusgaten, bovenop de snuit. De huid van van een haai bestaat uit gekartelde huidtanden. De huid is erg sterk. De haai trekt hier vaak zijn voordeel uit in een gevecht. Langs de zijkant van de kaakrand bevinden er zich een hele rij snijtanden om aan te vallen. Deze zijn meestal vlijmscherp. De huid is te vergelijken met een pantser, en kan heel wat stoten hebben. In het water is de haai een geduchte tegenstander, meestal niet voor mensen, maar wel voor de vissen, en andere beesten in het water.
De haai heeft aan de zijkant van zijn kop 5 kieuwspleten. Dit wordt gebruikt om het zuurstof uit het water te halen. Veel haaien moeten blijven zwemmen voor voldoende zuurstof te hebben. Maar veel soorten openen ook hun bek waardoor er zuurstof langs de kieuwen beter opgenomen kan worden. Hierdoor kunnen ze ademen als ze stil liggen.
De romp van een haai bestaat uit inwendige organen. De buikvinnen, tweede rugvin en aarsvin bevinden zich meer aan de achterzijde van het lichaam. Verder heeft de haai een rugvin, en borstvinnen die helpen bij het zwemmen. Aan de achterkant van de haai heb je een staartvin. Deze is meestal groot, en erg gespierd. Dit zorgt ervoor dat de haai zich kan voortbewegen op hele hoge snelheden.
Bedreigde diersoort
Haaien zijn een bedreigde diersoort. Veel haaien raken ondanks hun scherpe snijtanden vast in netten. Vooral in de Atlantische oceaan nemen haaien in groot aantal af. Ook geven haaien per individu heel weinig nakomelingen, dus de lage haaienpopulatie kan zich erg moeilijk herstellen.
Lees verder