Haaien: bedreigde diersoort

Haaien: bedreigde diersoort De haaien behoren tot de kraakbeenvissen en zijn nauw verwant aan de roggen. Er zijn in totaal over 350 soorten, die zowel in oceanen als zoet water voorkomen. In afstand variëren haaien van 30 cm tot 18 m. Van de 250 soorten, zijn er maar 10 gevaarlijk voor de mens.

Algemeen

Haaien hebben een heel goed reukvermogen, ze zijn in staat een bloeddruppel te ruiken, verdeeld in miljoenen waterdruppels. De haai gebruikt in de eerste plaats altijd zijn reukvermogen om slachtoffers te lokaliseren. Waarna hij ze dan verslind. De haai gebruikt ook zijn reukvermogen voor vijanden te bespeuren op grote afstand.

Haaien hebben over het algemeen een goed zichtvermogen in tegenstelling wat veel mensen beweren. De haai is een van de weinig dieren die op elk vlak sterk ontwikkeld is. De haai heeft 3 oogleden, 2 hiervan kunnen niet dicht. Bij gevaar wordt het derde ooglid gebruikt voor de ogen te beschermen tijdens een aanval. Witte haaien hebben dit niet, maar rollen hun ogen terug in hun oogkas.

De meeste haaien bereiken een leeftijd van 20 tot 30 jaar. Al zijn er enkele haaiensoorten zoals de Walvishaai die een leeftijd kunnen halen van meer dan 100 jaar. Slechts weinig dieren kunnen dit presteren, een ander bekend dier dat dit wel kan is de olifant, dat ook bekend staat voor makkelijk leeftijden te behalen boven de 100 jaar.

De bouw

De kop van een haai is groot en kegelvormig, de haai heeft kleine ogen aan de zijkant van zijn kop, aan de voorkant bevinden zich de neusgaten, bovenop de snuit. De huid van van een haai bestaat uit gekartelde huidtanden. De huid is erg sterk. De haai trekt hier vaak zijn voordeel uit in een gevecht. Langs de zijkant van de kaakrand bevinden er zich een hele rij snijtanden om aan te vallen. Deze zijn meestal vlijmscherp. De huid is te vergelijken met een pantser, en kan heel wat stoten hebben. In het water is de haai een geduchte tegenstander, meestal niet voor mensen, maar wel voor de vissen, en andere beesten in het water.

De haai heeft aan de zijkant van zijn kop 5 kieuwspleten. Dit wordt gebruikt om het zuurstof uit het water te halen. Veel haaien moeten blijven zwemmen voor voldoende zuurstof te hebben. Maar veel soorten openen ook hun bek waardoor er zuurstof langs de kieuwen beter opgenomen kan worden. Hierdoor kunnen ze ademen als ze stil liggen.

De romp van een haai bestaat uit inwendige organen. De buikvinnen, tweede rugvin en aarsvin bevinden zich meer aan de achterzijde van het lichaam. Verder heeft de haai een rugvin, en borstvinnen die helpen bij het zwemmen. Aan de achterkant van de haai heb je een staartvin. Deze is meestal groot, en erg gespierd. Dit zorgt ervoor dat de haai zich kan voortbewegen op hele hoge snelheden.

Bedreigde diersoort

Haaien zijn een bedreigde diersoort. Veel haaien raken ondanks hun scherpe snijtanden vast in netten. Vooral in de Atlantische oceaan nemen haaien in groot aantal af. Ook geven haaien per individu heel weinig nakomelingen, dus de lage haaienpopulatie kan zich erg moeilijk herstellen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn haaien echt zo gevaarlijk?Alleen al bij de gedachte een haai tegen te komen worden veel mensen al bang. Toch zijn haaien niet zo gevaarlijk als ve…
Het leven van een haaiHet leven van een haaiMensen denken bij haaien vaak aan grote grijze vissen met scherpe tanden. Ze denken dat hij gevaarlijk is en vaak mensen…
Haaien in de zeeHaaien in de zeeHaai en haaien. Haai wordt vaak gebruikt in het Nederlands als parodie op het Engelse Hi, een begroeting. Maar we bedoel…
De Witte haai, Carcharodon carchariasDe Witte haai, Carcharodon carchariasVooral bekent uit de film ‘yaws’, jaagt de witte haai (Carcharodon carcharias) bij velen schrik aan. Zijn andere naam, ‘…

Slangenbeet, wat moet u doen?Slangenbeet, wat moet u doen?Als u door een slang gebeten bent, kan dit erg pijnlijk en ook gevaarlijk zijn. Helaas kan het dodelijk aflopen als het…
De olifant: ware kuddedierenDe olifant: ware kuddedierenDe olifant is het grootste landzoogdier dat er op aarde rondloopt. De olifant kun je indelen in 2 soorten. De Afrikaanse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wraithrune, Pixabay
  • http://www.iselinge.nl/Scholenplein/pabolessen/00012bhaaien/startpagina.htm
  • http://www.bloggen.be/haaien/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Haaien
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.