Verschillende soorten kwallen

Verschillende soorten kwallen Een dagje aan het strand lijkt soms zalig, het plezier is direct gedaan wanneer je op een van deze kwaadaardige beesten trapt. Kwallen zijn op dichtbevolkte stranden soms een ware plaag. Vooral in Australië is dit verschijnsel bekend. Maar ook in Nederland tijdens de zomer kunnen mensen wel is last hebben van kwallen.

Algemeen

Kwallen zijn heel eenvoudig gebouwde dieren die de biologen bij de groep van de 'holtedieren' hebben ingedeeld. Bij deze holtedieren horen bijvoorbeeld ook de Anemonen en de Koralen. Er zijn ook een paar verschillende soorten kwallen. Hoewel de ene soort voor een heftige jeuk kan zorgen, zorgt de andere soort voor 'acute' verlamming. Een van de meest gevreesde kwallen ooit is het ''Portugees Oorlogschip''.

Soorten kwallen

De blauwe haarkwal

De blauwe haarkwal is van gemiddelde grote, tot ongeveer 30 cm in doorsnede. Zoals de naam al zegt, ze zijn meestal blauw, maar er bestaan ook gele en rode varianten. Deze kwallen hebben lange venijnige tentakels, die een brandende jeuk kunnen veroorzaken. De oppervlakte van de tentakels kunnen wel een 4 tot 5 vierkante meter bedekken.

Deze invasie van kwallen staat elk jaar voor de Nederlandse kusten. Tot groot ongenoegen van de zwemmers onder ons.

Rode haarkwal

Deze kwal is redelijk groot, ze kunnen tot 50 cm in doorsnede worden. Deze kwallen hebben een mengeling van rood en geel in kleur. Deze kwallen hebben grote haarachtige tentakels. hoewel ze flink kunnen steken, komen ze nauwelijks voor bij ons. Ze zijn over het algemeen vrij zeldzaam in de Noordzee.

Hoewel deze kwal erg veel lijkt op zijn soortgenoot, de blauwe kwal. Is het makkelijk te onderscheiden. De rode haarkwal is veel groter en bijna altijd rood in kleur.

Kompaskwal

Deze kwal is middelgroot, tot ongeveer 30 cm in doorsnede. Deze kwal wordt gekenmerkt aan de bruine kleur en de V-vormige textuur in het midden. Deze kwallen hebben heel uiteenlopende tentakels, duikers krijgen dan ook vaak te maken met schokken van deze kwal. Ze komen niet veel bij ons voor, maar spoelen soms wel massaal bij ons op de stranden.

Deze kwal is erg speciaal. Het begint zijn leven als iets mannelijk, daarna wordt het tweeslachtig, en na een periode wordt het uiteindelijk vrouwelijk. Als de kwal tweeslachtig is kan de kwal zichzelf bevruchten.

Oorkwal

Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende kwallen bij ons. Deze kwallen hebben eigenlijk geen kleur, en hebben korte tentakels aan de rand van de schijf. De vrouwtjes hebben een lichte roze kleur. Deze zijn zeer bekend in de Noordzee. Als je het ongemak moest tegenkomen dat je op een kwal trapt bij ons, is het waarschijnlijk de oorkwal.

Deze kwallen komen overal ter wereld in grote aantallen voor. Ze zijn geen gevaar voor zwemmers. Al spoelen ze elke zomer wel massaal aan op onze kusten.

Zeedruif

Van deze kwal zullen de zwemmers niet veel last hebben. De zeedruif is immers zo groot als een druif, ongeveer 3 cm. Een zeedruif kan niet prikken, van deze kwal hebben we dan ook geen last. Ze zijn weleens te vinden op het strand. deze kwal heeft ook de gewoonte om in grote aantallen aan te spoelen op het strand.
© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Massale stranding kwallen aan de NoordzeekustMassale stranding kwallen aan de NoordzeekustIn de Noordzee komen verschillende soorten kwallen voor. Geregeld spoelen ze massaal aan op het strand. De vloedlijn lig…
Kwallen in NederlandIn de Nederlandse zeeën vind je een aantal soorten kwallen. De meeste kwallen zijn ongevaarlijk. Je kan gewoon de zee in…
Moet je bang zijn van kwallen?Moet je bang zijn van kwallen?Kwallen vind je in alle oceanen, dus ook in de Noordzee. Sommige soorten kunnen best voor pijnlijke steken zorgen. Toch…
Kwallen: verschillende soorten in de NoordzeeKwallen: verschillende soorten in de NoordzeeVoornamelijk in de lente en zomer kun je duizenden kwallen tegenkomen op het strand. De skeletloze dieren bestaan voor r…

De leeuw: leefwijze en voortplantingDe leeuw: leefwijze en voortplantingDe leeuw is een groot roofdier uit de familie der katachtigen. De leeuw is op een na de grootste der katachtigen. Alleen…
Pijlgifkikkers: giftigheid en leefomgevingPijlgifkikkers: giftigheid en leefomgevingDe pijlgifkikkers behoren tot de orde van de kikkers. Het zijn kleine beesten gekenmerkt door hun mooie felle kleuren. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clickphoto, Pixabay
  • http://www.beesies.nl/kwal.htm
  • http://www.anemoon.org/anemoon/soortinformatie/kwallen
  • http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i000848.html
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 19-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.