Australië: De Wombat, een bijzonder buideldier

In australie leven heel wat verschillende soorten buideldieren, waaronder de wombat, hier een korte beschrijving van dit koddige dier. Er zijn verschillende soorten wombats, dit stukje gaat over de gewone wombat die voorkomt in Oost australie en op tasmanie.

De wombat

In Australie leven behoorlijk wat buideldieren, kangaroes en koala's zijn zo'n beetje de bekendste, maar er leeft nog een heel bijzonder buideldier, namenlijk de wombat.

Een wombat ziet eruit als een kruising tussen een beertje en een das, ze zijn heel koddig.Het zijn grote stevige buideldieren met korte poten, en grote voorpoten om goed te kunnen graven, ze hebben een piepklein staartje van amper 2,5 cm lang. Hun vacht is grijsbruin tot zwart . Ze kunnen zo'n 40 kilo zwaar worden en wel 120cm lang! Ze komen het meest voor in oost australie en in Tasmanie, vaak in bosen of bergachtige streken, waar ze hun burchten bouwen, het liefst in hellingen. Het gangestelsel kan wel drie meter diep zijn, en 200 meter lang!

Ze zijn vooral 's nachts actief dan verlaten zij hun burcht om voedsel te zoeken, gras, knollen en wortels zijn favoriet bij deze planteneters. In de winter verlaten zij hun burcht ook overdag, om voedsel te zoeken of zich op te warmen in de zon. Een volwassen mannetjes wombat verjaagt soortgenoten uit zijn territorium. Het zijn solitair levende dieren, die dus het grootste deel van het jaar alleen leven, alleen in de paartijd zoeken zij elkaar op om te paren, en gaan dan weer elk hun eigen weg.

Het vrouwtje werpt meestal een jong per keer die ze met zich meedraagt in haar buidel, de ingang van de buidel is naar achteren gericht. Omdat wombats burchten graven, is dat heel handig want zo kan ma wombat haar buidel niet vol zand en aarde scheppen.Het jong weegt bij de geboorte slecht 2 gram en verblijft de eerste 6 tot 10 maanden in de buidel, hierna verlaat hij deze en brengt nog zo'n drie maanden door in de ondergrondse nestkamer, veilig voor roofdieren en lekker warm en beschut, de nestkamer is bekleed met droog gras en bladeren, het jong zal de komende drie maanden echter nog wel wat tijd in moeders buidel doorbrengen om te drinken en om beschutting te zoeken.Steeds als hij bang wordt of schrikt zal hij de veilige beschutting van zijn moeders buidel opzoeken, het jong blijft 12 tot 15 maanden bij zijn moeder, daarna gaat het zijn iegen weg. Een wombat wordt gemiddeld 20 jaar oud.

Er zijn twee verschillende soorten wombats;

  • De gewone wombat, is ondergedeeld in drie soorten ; The Australian mainland common wombat,the Tasmanian wombat, and the Flinders island wombat
  • De Hairy nosed wombat is onder gedeeld in twee soorten ; The southern hairy nosed wombat en The northern hairy nosed wombat.
© 2007 - 2024 Frummm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Koala - een schattig buideldiertjeDe Koala - een schattig buideldiertjeDe koala wordt dikwijls koalabeer genoemd omdat zijn uiterlijke kenmerken veel weg hebben van die van een beert. Toch is…
Buideldieren: een makkelijke bevallingBuideldieren: een makkelijke bevallingBuideldieren komen er in allerlei soorten en maten voor. De meeste leven in Austalië, maar ook in Amerika leven buideldi…
De Tasmaanse duivel - bijna uitgestorvenDe Tasmaanse duivel - bijna uitgestorvenVeel mensen kennen de Tasmaanse Duivel alleen uit de Warner Brothers tekenfilms. Dit dier bestaat wel degelijk echt al k…
Natuurwonder Australië: Gippslandmeren in VictoriaDe Gipsslandmeren in Victoria, Australië, vormen een enorm netwerk van rivieren, meren, lagunes en eilandjes. Ooit was h…

Het gevaar van The Big 5The big 5 verwijst naar de 5 meest geliefde dieren om op safari te bekijken. Men heeft lang gedacht dat dit ook de meest…
De Franse hangoor, een gigantisch leuk konijn!!!De Franse hangoor, een gigantisch leuk konijn!!!Het Franse hangoor konijn. Alles wat je wil weten over het houden van deze leuke konijnen, over huisvesting, zindelijk m…
Frummm (7 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.