Jaguar: leefwijze, voortplanting en leefomgeving

Jaguar: leefwijze, voortplanting en leefomgeving De jaguar is katachtige die voorkomt In Midden- en Zuid-Amerika. Door de pels lijkt het erg op de luipaard maar de jaguar is veel gespierder. De jaguar heeft een echte forse lichaamsbouw waar weinig dieren het tegenop durven nemen. Er zijn 8 verschillende soorten jaguars.

Leefomgeving

Er zijn in een heleboel biotopen jaguars te vinden, meer dan 8 soorten. jammer genoeg, de laatste jaren zijn jaguars enorm in aantal gezakt. De Jaguar heeft een hele mooie vacht, veel stropers willen dan ook maar al te graag deze vacht stropen. Dit heeft als gevolg dat men de Jaguar niet veel meer ziet in het wild. Ze komen vooral voor in nevelwouden, droogbossen en natuurlijk regenwouden.

De jaguar eist zijn stuk grond op, en kiest een mooi plekje om zich daar vervolgens te vestigen, ze bewonen alle soorten omgevingen zolang er maar genoeg schuilplaatsen zijn.

Leefwijze

Als de jaguar een stuk grond op eist, is het meestal tussen de 30 en de 70 vierkante km. Dit is afhankelijk van hoeveel voedsel er is. Hoe meer voedselaanbod er is, hoe sneller de jaguar tevreden is met zijn stukje grond. Jaguars leven bijna altijd solitair, behalve tijdens de paartijd. Na een tijdje gaat ieder dan ook terug zijn eigen pad.

Als de jaguar een prooi ziet gaat hij er als een speer achteraan. De jaguar kan erg snel lopen, hij kan het maar voor een korte tijd volhouden, maar meestal volstaat dat. Als nu een prooi zoals een aap, in een boom klimt, vormt dat geen enkel probleem. De Jaguar is namelijk een erg goeie klimmer, en gaat er gewoon achteraan. Zelfs gebeurt het dat er dieren het water in vluchten, maakt het nog niet uit. De jaguar kan even goed klimmen als zwemmen.

Als goeie jager vind de jaguar altijd wel iets. In het water jaagt de jaguar naar kikkers, vissen, schildpadden en kleine alligators (grote zijn nog net iets te gevaarlijk). De jaguar is een expert op het vlak van vissen. Hij staat roerloos aan het wateroppervlak tot hij iets ziet, dan vist hij met verbluffende snelheid de vis uit het water. Maar voor hij begint te eten breng hij de prooi eerst terug naar zijn schuilplaats.

Voortplanting

Er is nooit een vaste paartijd, het hangt er een beetje vanaf wanneer het paar mekaar treffen. Na de paring gaan ze meestal direct uit mekaar, maar er zijn er die soms nog een paar weken samenblijven. De draagtijd bedraagt tussen de 90 en de 110 dagen. Een babyjaguar weegt tussen de 700 en 900 gram. Ze worden meestal per 4 geboren.

De moeder is erg fel tegen iedereen die in de buurt van de jongen komt, ze laat het dan ook graag merken als je in de buurt komt. Zelfs de vader krijgt geen toestemming om bij de jongen te komen. Na twee weken kunnen de jongen zien en na 6 maanden mogen ze mee op hun eerste strooptocht. Na een periode van ongeveer 2 jaar moeten de jongen hun eigen weg, op zoek naar een nieuw jachtgebied.

De mens en de Jaguar

Door de grootschalige jacht zijn de meeste jaguars in veel gebieden volledig uitgeroeid, in andere gebieden blijven er nog maar een klein aantal over. jaguars zijn zelfs berucht voor het aanvallen van mensen, geen wonder, als je soort zo wordt behandeld is dat een normale reactie. De enige plek waar de jaguars nog talrijk zijn is Venezuela. Voor de rest zijn ze overal met uitsterven bedreigd. Tegenwoordig krijg je alleen nog maar de kans om deze prachtige beesten in dierentuinen te bewonderen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
Diersoort: de jaguarDiersoort: de jaguarDe jaguar is de grootste katachtige in Amerika. Ze leven nog wel in het wild maar de meeste varianten worden met uitster…
De jaguar, koning van de jungleDe jaguar is de grootste katachtige van het Amerikaanse continent. De jaguar is zeldzaam en leeft solitair. Een geweldig…
De Zwarte PanterDe zwarte panter is een machtig roofdier en is een van de meest agressieve dieren in de wereld. Ook zijn er nogal wat ve…

Pijlgifkikkers: giftigheid en leefomgevingPijlgifkikkers: giftigheid en leefomgevingDe pijlgifkikkers behoren tot de orde van de kikkers. Het zijn kleine beesten gekenmerkt door hun mooie felle kleuren. D…
Kangoeroes: leefomgevingKangoeroes: leefomgevingKangoeroes zijn hele leuke dieren, de manier waarop ze zich gedragen, hun manier van springen en huppelen. Ook zijn het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cmart29, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaguar
  • http://www.dierenjungle.nl/index.php?id=9&c=zoogdieren
  • http://www.bluelion.org/jaguar.htm
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 13-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.