InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > De Haflinger pony

De Haflinger pony

De Haflinger is een compacte tuig- en rijpony uit Oostenrijk. Iedereen herkent ze aan hun typisch uiterlijk: vos met witte manen en staart. Het zijn vriendelijke en zachtaardige pony's met een edel hoofd. Door hun veelzijdigheid zijn ze voor veel sporten geschikt.

Geschiedenis

De afkomst van de Haflinger blijft nog steeds een twistpunt voor de paardenliefhebber. Men is er nog altijd niet eens over of de Haflinger afstamt van warm- of koudbloeden. En hoe de Haflinger nu ontstaan is.

Wat we alleszinds zeker weten is dat de Haflinger een bergpony was die ze gebruikten in de landbouw en als pakpaard. Door hun vriendelijke en zachtmoedige karakter wou men na de oorlog van de Haflinger een rijpony maken. Hiervoor gebruikte men de achterkleinzoon van de Arabische hengst El Bedavi. Deze zouden ze gebruikt hebben om de al gefokte Haflinger te veredelen als rijpony.

Informatie

De Haflinger is een gedrongen en compacte pony met een edel hoofd. Zijn hoofd heeft expressieve ogen en kleine oren. Ze hebben een brede borst en hun rug is sterk en vrij lang. De vachtkleur moet voskleurig zijn met witte manen en staart. De benen kunnen overvloeien van vos naar wit.
Hun stokmaat varieert van 1.35 tot 1.45 meter.

Hij is een leergierig en intelligent paard. Door hun zachtaardige, eerlijke en vriendelijke karakter zijn ze geschikt als familiepaard of als paard voor hippotherapie.

Voor welke sport geschikt?

De Haflinger is een tuig- en rijpony. Hij is geschikt voor endurance en buitenritten. Het is een veelzijdige pony, die goed kan springen en in de dressuur kunnen ze het verbrengen als je hun opleidt naar hun mogelijkheden. Zo is hun passage en piaffe beter dan hun middendraf.

Weetjes

  • De Haflinger is een van de paardenrassen die het meest geschikt is voor hippotherapie.

Lees verder

© 2008 - 2019 Artemis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Haflinger paardDe Haflinger is een paardenras afkomstig uit Tirol. Een Haflinger staat bekend als een werkwillig ras en heeft een voskl…
De Haflinger een veelzijdig paardDe Haflinger een veelzijdig paardUit de bergen van Tirol uit Oostenrijk komt oorspronkelijk dit kleine oersterke voskleurig paardje. De voskleur en de wi…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
IJslandse paarden: stoere, eigenwijze viervoetersIJslandse paarden: stoere, eigenwijze viervoetersHet IJslands paard is een echt raspaard. Het wordt vaak aangezien als een pony, maar dit is onjuist. Net zoals de Fjord…
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…

Reageer op het artikel "De Haflinger pony"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Isis, 08-06-2011 00:13 #1
De Haflinger is echt een leuk ras! Ondanks hun stoere uiterlijk en karakter zijn het superlieve paarden die gek zijn op aandacht.

Infoteur: Artemis
Laatste update: 15-01-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Reacties: 1
Schrijf mee!