Paardenstalling: voor- en nadelen

Je wilt je paard stallen, maar wat zijn nu de voor- en de nadelen? Het is altijd aangenaam als je paard in een stalling of manege staat omdat er andere paardenliefhebbers rondlopen en alles wordt voor jou gedaan. Het is ook mogelijk dat er een piste is en zelfs een springpiste. Langs de andere kant is een stal niet goed voor je paard als hij niet elke dag beweegt en kan hij door stalondeugden ontwikkelen of lusteloos worden.

Voordelen

Accomedatie

Als je paard in een stalling staat die je huurt, doet iemand anders de verzorging van je paard. Het personeel van de stalling geeft je paard eten en drinken en maakt de stal schoon. Hierdoor hoef je deze karweitjes niet meer te doen. Je moet niet denken aan het hooi, eten of stro te kopen. Er zal vaak een binnenpiste en/of buitenpiste zijn die zich vlak bij je stal met je viervoeter bevindt waardoor je niet ver moet stappen. Ook kan het mogelijk zijn dat er een springpiste is. Als je paard in een manege is gestald kan je lessen nemen met je paard. Vaak zijn er stallingen die evenementen organiseren: wedstrijden, barbecues, dansfeesten, halloweenparty’s, … en zo leer je dan weer andere paardenliefhebbers kennen.

Hulp

Doordat je paard in een stalling staat met andere paardeneigenaren kan je leren van andere paardeneigenaren of zijn problemen met je paard sneller opgelost. Er zijn vaak trainers die je kunt inhuren voor lessen met je paard. Er lopen andere mensen rond waardoor je vaak kan praten over paarden en zo nieuwe paardenliefhebbers leren kennen.

Leren

Doordat er andere paardeneigenaren en trainers rondlopen, kan je leren over omgaan met paarden en paardenverzorging. Het is mogelijk dat je kunt leren van de fouten van anderen, maar ook van je eigen fouten.

Nadelen

De kosten

Als je je paard ergens stalt zal het prijskaartje veel hoger liggen dan dat je een wei huurt of je eigen wei gebruikt. In de prijs is het eten inbegrepen, de accommodatie (de pistes, stalling, …), maar ook voor het kuisen van de stalling. Meestal wordt de stalling duurder aan de hand van de accommodatie. Hoeveel pistes ze hebben, een springpiste, een wasplaats, een instructeur, bieden ze lessen aan, etc…

Reglement

In elke stal heb je afspraken waar je je aan moet houden. Dat je bijvoorbeeld de ontlasting van je paard in de gang zelf opruimt.

Je paard

Een stalling is niet goed voor je paard aangezien hij niet veel kan bewegen. Vaak zijn er afspraken dat je paard twee uur per dag op de wei mag of 3 keer per week. Als je paard op stal staat ben je genoodzaakt om elke dag minimum een half uur met je paard te bewegen. Maar in de tijd van nu is dit bijna onmogelijk. Denk er aan als je je paard wilt stallen dat het niet gezond is voor je paard om weinig te bewegen. Paarden grazen 22 uur per dag en blijven zelfs bij het grazen in beweging. Een paard dat op stal staat en waar maar twee keer per week mee wordt gereden zal zich snel vervelen en stram worden door te weinig beweging wat dan weer de spieren aantast. Het is ook mogelijk dat je paard stalondeugden ontwikkelt door te weinig beweging en verveling. Het is al vaak voorgevallen dat paarden lusteloos worden door opsluiting in een stal en te weinig beweging.

Verkocht

Het is altijd mogelijk dat de stalling waar je paard staat verkocht wordt. Het is mogelijk dat de nieuwe eigenaar de prijs verhoogd of dat ze van de stalling appartementen maken.
© 2008 - 2024 Artemis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de stalling van je paardAlles over de stalling van je paardHeb je een paard en zoek je een geschikte stalling voor je paard? Lees hier alles over de soorten stallen en alle handig…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…

De Haflinger ponyDe Haflinger is een compacte tuig- en rijpony uit Oostenrijk. Iedereen herkent ze aan hun typisch uiterlijk: vos met wit…
Artemis (22 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.