De Haflinger een veelzijdig paard

De Haflinger een veelzijdig paard Uit de bergen van Tirol uit Oostenrijk komt oorspronkelijk dit kleine oersterke voskleurig paardje. De voskleur en de witte manen en staart zijn typisch voor de Haflinger en daar staan ze ook om bekend. Dat dit een zeer veelzijdig paardje is zult u na het lezen van dit artikel meteen begrijpen.

Het rasstandaard van de Haflinger

Haarkleur:

Voskleurig waarbij alle tinten zijn toegelaten: van melkvos tot koolvos, maar met liefst weinig wit aan de benen. Manen en staart moeten blond zijnliefst spierwit. Bij voorkeur dubbele manen dus aan twee kanten gedragen en een grote lange voorpluk.

Hoofd:

Klein en edel,dat Arabische invloed verraadt wat er door de jaren is ingekomen Levendige, grote, donkere ogen lieft rond. Grote en brede neusgaten. Kleine beweeglijke oren deze verdwijnen soms tussen de manen. Goede aanhechting aan de hals deze is vaak gespierd en kort.

Hals:

Goed en krachtig, en droog gespierd, zonder teveel vet.

Schoft:

Goed uitkomend boven de de ruglijn bijna vlak doorlopend naar de rug.

Rug en lenden:

Matige lengte zelfs eerder kort voor het oog, recht en droog gespierd

Kruis:

Licht afhellend, goed droog gespierd, met weinig naar buiten stekende heupbeenuitsteeksels een mooie volle kont.

Ledematen:

Sterke, harde en droge benen met correcte standen en vaak breedt als bij een pony.

Staart:

Behoorlijk dik, goed behaard met een niet te lange staartinplanting en altijd wit of blond.

Hoeven:

Eerder klein in verhouding

Gangen:

Ruim, vlot en soepel, zonder afwijkingen en onregelmatigheden ze zijn zeer veelzijdig in sporten.

Waarvoor werd het paard gebruikt?

Allereerst moet even duidelijk gesteld worden dat de haflinger die niet groter is dan 1.55m niet onder de pony`s valt. Ook al heeft het wel de afmetingen en de bouw van een pony. Het is kwa kracht en intelligentie een echt paard waar men "rekening" mee moet houden bij eventuele aanschaf.

De haflinger komt oorspronkelijk uit Zuid-Titol. Omdat ze qua ras vrij sober zijn in het onderhoudt, werden ze veelal gebruikt als trek- en lastpaarden in de bergen.Ze kunnen zeer goed overleven op een weinig voer. Ze worden daar ook vaak ingezet voor de arrenslee. Het is een zeer sober paard, wat bedoeld men ermee de Haflinger kan zomer en winter buiten blijven met een minimum aan beschutting en heeft veel minder voer nodig dan een groot paard, of een pony die meer bloed in zich heeft. Ze zijn heel erg werklustig en doen hun werk ook graag, vervelen ze zich kunnen ze ook allerlei streken gaan aanleren. Ze zijn vreselijk intelligent.

Wanneer werd het een Nederlands gebruikspaard en waarvoor?

In 1961 is de eerste haflinger in Nederland gekomen. Sindsdien heeft dit paardje zich bewezen. Niet alleen als last en trekdier, maar veel haflingers staan zijn mannetje ook in zowel dressuur als westernriding. Aangespannen kunnen ze, waarvoor ze oorspronkelijk ook werden gefokt, zeer zeker goed gebruikt worden.

De Haflinger is een echt familiepaardje. Het is een vriendelijk, opgewekt dier wat graag aandacht heeft, maar ook heel koel in het hoofd is. Dat wil zeggen dat een Haflinger niet snel ergens voor terugdeinst. Ook voor kinderen is het een zeer braaf paard waar men jaren plezier van kan hebben. De haflinger kan zeer goed volwassen mensen dragen en er zijn veel haflingerverenigingen waar volwassenen wedstrijden met hun paard rijden.

Om een beginneling te leren rijden is de Haflinger ook zeer geschikt. Ze hebben zeer rustige gangen en weinig rugbeweging waardoor men zich al snel zeker voelt. Verder zijn ze heel betrouwbaar. Ze worden heel vaak gebruikt bij het laten rijden van zowel verstandelijk als lichamelijk gehandicapten. Dit alleen bewijst hun eerlijkheid en trouw!

De aanschaf is dat voor iedereen weggelegd?

Nee niet iedereen kan een haflinger zomaar aanschaffen, maar dat geldt voor ieder dier. Een paard, dus ook de Haflinger heeft zeker wel aandacht en onderhoudt nodig. Ook wil het niet zeggen omdat ze betrouwbaar en eerlijk zijn dat je zonder verstand van paarden aan een Haflinger (of eender welk paard) aan kunt schaffen. Dit zou al veel paardenleed minder zijn.

De Haflinger kent diverse prijzen in aanschaf, wilt men een echte goede haflinger met papieren? Een die al zijn mannetje heeft gestaan in de sport? Of al een aantal goede keuringen heeft gelopen? Bent u al snel rond de 5000 euro kwijt.

Heeft u geen interesse in de papieren van een paard, wat hij heeft gelopen in de sport? maar zoekt u gewoon een leuk familiepaardje voor het hele gezin? Met een goed karakter? Dan kunt u al een bereden haflinger rond de 1500 euro vinden.

Haflinger veulens die u nog helemaal moet opvoeden en naar uw eigen hand kunt zetten liggen voor een met goede papieren rond de 600 euro, terwijl je vaak al een hengstje met een derde premie papier rond de 400 euro kunt aanschaffen.

Er zijn zeer veel goede fokkers te vinden. Deze willen u vast en zeker adviseren en het juiste passende haflingerpaardje voor u meezoeken. En wanneer u eenmaal een Haflinger hebt gevonden, bent u net als ik helemaal verkocht aan dit prachtige ras.
© 2008 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Haflinger paardDe Haflinger is een paardenras afkomstig uit Tirol. Een Haflinger staat bekend als een werkwillig ras en heeft een voskl…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Paardenrassen: HaflingerManen van zilver en een vacht van goud. Dat beschrijft de perfecte kleur van een Haflinger. Als daarbij de zin "Een prin…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…

De grijze walvisDe grijze walvisDe grijze walvis wordt ook wel duivelsvis genoemd. Het dier kan wel zestig jaar worden en heeft slechts twee vijanden: d…
Africhting van een veulen 4:  beginnen met longerenAfrichting van een veulen 4: beginnen met longerenWanneer een veulen gewend is aan de omgang met mensen en al geleerd heeft zonder problemen benaderd en aangeraakt te wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brasilchen, Pixabay
  • Stal de hijker-esch, mijn eigen haflingers amor en werner, rasstandaard haflinger, het haflingerstamboek, haflinger vereniging limburg
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.