Help, mijn kip eet geen legkorrels
Legkorrels zijn het basisvoer voor kippen en bevatten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en voldoende eieren te kunnen leggen. Kippen die geen legkorrels krijgen kunnen minder eieren gaan leggen als het voedingspatroon niet volledig genoeg is. Kippen die niet voldoende kunnen scharrelen kun je daarom het beste legkorrels geven. Alleen het geven van legkorrels volstaat echter niet. De kippen moeten de legkorrels namelijk ook nog opeten, en niet alle kippen eten dit graag. Ook kan een kip spontaan stoppen met het eten van legkorrels. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvoor meestal wel een oplossing is.
Legkorrels
De legkorrel is een samengeperste korrel die alle voedingsstoffen bevat die een leggende kip nodig heeft. Het vormt de basis van het voer voor legkippen. Vaak wordt dan ook door fokkers en voederfabrikanten aanbevolen om kippen voornamelijk legkorrels te geven, aangevuld met maar een beperkte hoeveelheid granen en zaden, omdat deze laatste de kippen dik kunnen maken. Door de hoge voedingswaarde van legkorrels kan het voer onbeperkt aan kippen aangeboden worden. De legkorrels mogen alleen niet te lang in de voederbak blijven liggen, omdat dit kans op vervuiling, bederf of ongedierte kan vergroten.
Samenstelling
Legkorrels bestaan voornamelijk uit voer dat kippen van nature ook eten, zoals granen, zaden, peulvruchten en groenvoer.
Legkorrels kunnen de granen mais, soja, tarwe, haver en zonnebloempitten bevatten. Als groenvoer wordt meestal gekozen voor luzerne, een eiwitrijke plant die veel voedingsstoffen bevat. Daarnaast bevatten legkorrels ook wel erwten, die van nature eiwitrijk en voedzaam zijn. Maar naast deze natuurlijke voeding worden legkorrels aangevuld met voedingsstoffen die leggende kippen veel nodig hebben. Daarom worden er aan legkorrels vitaminen, mineralen en eiwitten toegevoegd. Vitamine en miralen zijn nodig voor een goede gezondheid van de kip, waarbij calcium vooral nodig is voor de aanmaak van stevige eierschalen. Eiwitten zijn energieleverancier voor de kippen, maar zijn daarnaast ook nodig om de eierproductie in stand te houden. Al deze ingrediënten worden zeer fijn vermalen, waarna er plantaardige oliën worden toegevoegd om het te kunnen persen tot een legkorrel.
Beste legkorrel
Er is veel onderzoek naar de voedingsbehoefte van kippen die eieren leggen gedaan, om zo op een ideale samenstelling voor de legkorrel te komen. Toch is niet ieder merk legkorrels hetzelfde. Elke fabrikant heeft zijn eigen specifieke receptuur. Het is moeilijk te zeggen welke fabrikant de beste legkorrels maakt, omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren die bij elke kip weer anders kunnen zijn. Zo kan de ene kip vrij scharrelen en veel bewegen, terwijl de andere kip in een kleine ren zit zonder mogelijkheden om extra voer te zoeken. Ook zijn het aantal gelegde eieren, het gewicht en het kippenras van invloed op de voedingsbehoefte.
Verschillen tussen legkorrels en legmeel
Naast legkorrels bestaat er ook legmeel voor kippen. De samenstelling tussen deze twee voeders verschilt weinig. Het grootste verschil is dat legmeel niet tot een korrel is samengeperst. Hierdoor kan legmeel grover gemalen worden en bevat het grovere vezels die de spiermaag van de kippen kunnen activeren en de darmfunctie kunnen verbeteren. Daarnaast zijn legkorrels homogeen gemengd, terwijl bij goed legmeel de afzonderlijke granen, zaden en peulvruchten nog te onderscheiden zijn. Kippen doen er ook langer over om legmeel te eten, wat het natuurlijke scharrelgedrag bevordert en verveling tegengaat. Een nadeel van legmeel is dat het sneller vochtig en vervuild wordt, waardoor het oneetbaar wordt voor kippen.
Voorkeuren kip
Kippen hebben een natuurlijke voorkeur voor granen, zaden en dierlijke voedselbronnen als meelwormen en vlokreeftjes. Als kippen gemengd voer krijgen waar alle ingrediënten nog duidelijk in te herkennen zijn, zullen ze alles wat ze lekker vinden er tussenuit pikken, en de rest laten liggen. De voorkeur van kippen ligt helaas niet altijd bij legkorrels. Dit betekent dat als kippen de keuze hebben tussen legkorrels en ander voer als granen, zaden of groenvoer, ze vaak voor het andere voer zullen kiezen. Bij een overdadig aanbod van ander voer zullen de kippen hun buik vol eten en de legkorrels laten liggen waardoor ze oud worden. Oude legkorrels kunnen gaan schimmelen of ongedierte aantrekken. Dit kan lijden tot ziektes bij kippen. Hierdoor wordt vaak aanbevolen kippen naast legkorrels niet te veel ander voer aan te bieden, zodat de voedzame legkorrels in ieder geval binnen afzienbare tijd gegeten worden.
Kippen die geen legkorrels eten
Veel kippen geven niet de voorkeur aan legkorrels en eten deze alleen op als er geen ander voer beschikbaar is. Maar er zijn ook kippen die helemaal geen legkorrels eten omdat ze die simpelweg niet lusten. Deze kippen kunnen slechter gaan leggen en zelfs vermageren of ziek worden als er geen ander voedsel beschikbaar is. Het niet opeten van de legkorrels hoeft echter niet altijd aan de voorkeur van de kip te liggen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor de kippen de legkorrels niet eten.
Verschillende redenen waarom een kip geen legkorrels eet
Kippen kunnen de legkorrels om verschillende redenen niet opeten:
- De legkorrels zijn vochtig geworden waardoor de kippen het niet meer lekker vinden.
- De legkorrels zijn aangetast door ongedierte waardoor de kippen het niet meer lekker vinden.
- De kip is ziek. Coccidiose, bloedluis, Salmonella, snot en vogelgriep kunnen bijvoorbeeld lijden tot een verminderde eetlust.
- De voedingsbehoefte is verminderd door bijvoorbeeld warm weer of een tijdelijke stop van eieren leggen.
Tips om het eten van legkorrels te verbeteren
Om het eten van legkorrels te verbeteren is het van belang om eerst uit te sluiten dat de kip ziek is. Controleer de mest op wormen of bloed, houd het gedrag van de kip in de gaten en check de kip op kale plekken, luizen of opgezette poten. Als de kip niet ziek is, zijn er verschillende manieren om het eten van de legkorrels te verbeteren.
- Sla de legkorrels goed op in een afgesloten voerbak. Zorg ervoor dat er geen vocht en ongedierte bij kan komen.
- Geef de legkorrels in goede voederbakken. Een trapbak die de kip zelf open kan maken houdt ongedierte en vocht weg van het voer.
- Laat de legkorrels niet te lang in de voederbak zitten en vervang het voer minimaal een keer per week als dit nog niet op is.
- Vervang de legkorrels door legmeel. Kippen vinden dit soms wel lekker.
- Geef de kippen niet te veel ander voer. Zeker granen kunnen de maag vullen. Voer de kippen daarom niks extra's totdat de legkorrels op zijn.
Vervanging voor legkorrels met ander voer
Naast het vervangen van legkorrels door legmeel, dat een soortelijke samenstelling heeft, kan men er ook voor kiezen om de kippen ander voer te geven. Goede
voeding voor legkippen die geen legkorrels willen eten moet zorgvuldig samengesteld worden. Deze voeding moet bestaan uit een veelzijdige mix van granen en zaden, aangevuld met groenvoer, groente en fruit, kippengrit, maagkiezel, insecten en eventueel een andere extra eiwitbron als vis of katten- of hondenvoer. Tenslotte kan men aanvullend vitamine en mineralen geven. De hoeveelheden moeten goed afgestemd worden, waarbij ongeveer de helft bestaat uit granen en zaden. Groenvoer, groente en fruit neemt ongeveer 25 tot 40 procent van de totale hoeveelheid in beslag. Het overige deel bestaat uit dierlijke eiwitbronnen, maagkiezel en kippengrit. Daarnaast kunnen nog beperkte hoeveelheden keukenafval en zuivel gegeven worden, waarbij de laatste vooral goed is voor een extra calciumbron.
Lees verder