Wat te doen met een verstoten kip c.q. kip alleen?

Wat te doen met een verstoten kip c.q. kip alleen? Is er in uw koppel een kip verstoten? Wordt er een kip niet geaccepteerd? Dan kan dat heel lastig zijn, met name als u weinig ruimte heeft. Wat kan u hieraan doen? U kunt het oplossen door de verstoten kip ergens anders bij een alleen overgebleven kip of in een kleinere koppel in een ander kippenhok te plaatsen. Lees hier hoe u dit doet. Als het mee zit, dan maakt u de verstoten kip en een eventueel alleen overgebleven kip weer gelukkig.

Wat is een verstoten kip?

Soms wordt een kip niet geaccepteerd door de rest van de kippen in het kippenhok. Het kan zo erg uit de hand lopen, dat de kip zich in het leghok ‘verstopt’ en daar niet meer vandaan wil komen. Als de kip zich in het hok begeeft, stort de hele koppel zich op haar en kan haar zelfs dood pikken. Hoe komt dit? Vaak gaat het om de zwakste kip, wat dat betreft zijn 'kippen zijn net als mensen'. Of het gaat om een zieke kip.

Wat kunt u doen met verstoten kip?

Natuurlijk kunt u de verstoten kip in eerste instantie apart zetten. Maar ook als de kip gezond is, zal de kip dusdanig zijn aangedaan, dat zij voorlopig van de leg af is. Het is echter niet de bedoeling, dat deze kip alleen in een hok blijft zitten. Waarschijnlijk wilt u dit op deze manier niet blijven doen. Het kost extra werk en de verstoten kip blijft ‘ongelukkig’. Het is zeker geen permanente oplossing.

Moet deze kip dan helemaal weg? Nee, u kunt ook iemand anders laten proberen deze kip in zijn koppel te plaatsen.

Door omstandigheden kan iemand nog maar met één kip zitten. Deze kip zal zich alleen voelen, want het zijn sociale dieren. Misschien kan de verstoten kip hier een plekje vinden.

Met een alleen overgebleven kip, die vaak ‘lief’ en ‘tam’ zal zijn, zou het kunnen klikken. Ook in een andere kleinere koppel zou een verstoten kip opnieuw een plekje kunnen ‘veroveren’.

Bij kip alleen of kleine koppel

Laat de kippen eerst even apart wennen. U zult zien dat dit nodig is, zowel voor de kip, die eerst het hok voor zichzelf had of de kleine koppel als de verstoten kip. Vooral als de kleur van de ‘nieuwe’ kip verschilt van die van de ‘oude’ kip(pen). Wilt u bijvoorbeeld een bruine kip en (een) zwarte kip(pen) bij elkaar brengen, dan kan dit voor extra onrust zorgen.

Zet daarom de kippen - bijvoorbeeld een halve dag en een nacht – apart, afhankelijk van het karakter van de kip(pen), die alleen in het hok zat of de kippen in een kleine koppel. Plaats de verstoten kip bijvoorbeeld in de overdekte ren met wat water en legkorrels en laat de ‘oude’ kip(pen) in het binnenhok. Sluit deze ruimten goed af, want zelfs dan zullen ze bijvoorbeeld tegen het tussenliggende gaas opspringen om te laten merken wie de baas is.

Niet meer met kippen bemoeien

Als u ze uiteindelijk bij elkaar laat, bemoeit u zich er dan niet mee. Raak niet in paniek. De pikorde kan volledig veranderen. De eerst verstoten kip kan zelfs de ‘baas’ worden en het kan enige dagen duren, voordat de rust hersteld is.

Maar is ook een grote kans dat het eerder goed komt en de kippen die avond al gemoedelijk samen op stok zitten. Geef ze nog wel even de ruimte door het deurtje tussen het binnenhok en het zijhok of ren ’s avonds – ondermeer in verband met de veiligheid en voldoende legkorrels eten - niet af te sluiten. Na een of twee nachten kunt u dit weer dicht doen.

Kip gaat weer eieren leggen

Als de voormalig verstoten kip gezond is, kan ze ook weer eieren gaan leggen. Het zal even kunnen duren, maar een tevreden kip zal weer eieren gaan leggen. Eerst zal de kip nog enigszins ‘wild’ zijn, maar dit zal langzamerhand ook overgaan. Overplaatsing heeft dan dus zin gehad.

Adoptie van kip

Net zoals geitenbokken wel eens worden geadopteerd, omdat ze anders naar de slachter gaan, zouden verstoten of oude kippen - die niet meer leggen - ook kunnen worden geadopteerd. U moet dan wel de ruimte hebben en heel veel om deze dieren geven.

Lees verder

© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PAS: Ouderverstotingssyndroom bij echtscheidingenPAS: Ouderverstotingssyndroom bij echtscheidingenOuderverstoting komt vaak voor bij echtscheidingen. Van ouderverstoting is sprake wanneer een van de ouders bewust het k…
Wat is eerwraak en hoe is het ontstaan?Eerwraak is een fenomeen waarbij een familielid de 'eer van de familie' wil herstellen door de persoon die de eer van de…
Achnaton, Nefertiti en SmenkhareAlle deskundigen zijn het erover eens: Achnaton verzaakte zijn plichten als farao. Hij verliet zijn nieuwe hoofdstad, to…

Een geleidehond: alleen bij voldoen aan voorwaardenVoor iedere persoon wordt een geleidehond 'op maat' gezocht. Soms moet dat een heel bijzondere hond zijn, omdat de clien…
Wat te doen met een zwerfkat in de tuin of buurtWat te doen met een zwerfkat in de tuin of buurtIedereen ziet ze wel eens, zwerfkatten. De meeste mensen zeggen vaak: ach die redt zich wel! Toch is dit niet altijd het…
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 29-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.