Het verzorgen van kippen kuikens
Na 21 dagen komen de bevruchte eieren van een kip uit. De moederkip of kloek begint dan direct aan de opvoeding van de kuikens. Over wat als de eieren (niet) uitkomen en wat de moederkip de kuikens leert. De verzorging door en van de moederkloek. Over welk voer voor de kippen kuikens en wanneer. En wat voor voederbakken u kunt gebruiken. Kippen kuikentjes in uw achtertuin? Een hele ervaring en een echt wonder!
Wat als de eieren (niet) uitkomen?
Hoewel de meeste kuikens na 21 dagen uit hun ei komen, kan een kuiken ook een dag later – dus na 22 dagen – nog uit het ei komen. De kloek blijft op het nest zitten, totdat alle eieren zijn uit gekomen. Check dus op de 22e dag of er nog een ei ligt. Dat wil zeggen zonder gaatje, waardoor het kuiken – nog - naar buiten probeert te komen. Onbevruchte of niet goede eieren komen namelijk niet uit. Als u aan een onbevrucht ei schut, zal het klotsen. Haal dit ei weg en de moederkip zal – omdat er geen eieren meer uitgebroed hoeven te worden - van het nest gaan. De kloek duwt de kuikens vervolgens naar buiten. U kunt dan de kapotte eierschalen verwijderen.
Wat leren kuikens van een kloek?
Kippenkuikens leren door het gedrag van de moederkip te kopiëren. De kloek gaat bij de eet- en drinkbakken zitten, doet het drinken voor (nek omhoog) en pikt in de voerbak. Ze maakt voortdurend klokkende geluiden. Als u dichtbij komt, zal de moederkip haar veren uitzetten om haar kuikens te beschermen. Ook pikt en schraapt zij met haar poten op de grond en laat zien wat eetbaar is. De kippen kuikens doen haar precies na.
Om het de moederkloek makkelijk te maken, kunt u haar en de kuikens eerst – als dat kan - tijdelijk apart houden of in het binnenhok en pas later ook in het buitenhok laten lopen. Dit voorkomt ook eventueel weglopen (denk aan: ontsnappen door een kiertje) van een kuikentje uit het buitenhok of andere ongemakken, al is het maar met andere kippen of een haan. De moederkloek kan echt niet op – bijvoorbeeld - zeven plaatsen tegelijk zijn.
Verzorging door en van de moederkloek
De moederkloek gaat ’s avonds - om te slapen - met de kuikens terug naar het leghok, waar zij de afgelopen 3 weken heeft zitten broeden en gaat nog niet op de stok slapen zoals voorheen. Of zij zoekt een ander goed plekje om zittend te slapen met al haar kuikens onder haar.
Als de kippen kuikens groot genoeg zijn en zullen gaan leggen, gaat de kloek zich anders opstellen. In plaats van eerst eten te zoeken voor de kuikens en het aan te wijzen door het op te pikken en weer te laten vallen, doet ze dat nu niet meer, maar zorgt voor zichzelf. De jonge kippen worden op die manier vanzelf zelfstandig en onafhankelijk van de moederkip. De moederkip zal inmiddels ook weer op de stok zijn gaan zitten om op te slapen.
De kam van de kip is na het broeden wittig (in plaats van rood), wat vanzelf weer goed komt. Zorg voor een aparte wat hogere bak met legkorrels voor de moederkip. Strooi wat grit en geef (weer) elke dag een of twee handen gemengd graan. Dit kan ook in de legkorrelbak. Een extraatje, zoals een stukje tomaat of appel gaat er ook wel in.
Wat eten kippen kuikens?
Opfokmeel De eerste week geeft u opfokmeel, dat u in bijvoorbeeld een plastic eetbak doet. De kuikens drinken net als de kippen water, bijvoorbeeld uit een plastic fonteindrinker. Eet- en drinkbakken voor kippen zijn bijvoorbeeld te koop bij een tuincentrum of een dierenspeciaalzaak. Opfokmeel of opfokkruimel, bijvoorbeeld van Hedric feed bestaat uit alle benodigde grondstoffen voor het jonge kuiken.
Legmeel Na een week kunt u het opfokmeel mengen met legmeel, een compleet legvoer voor legkippen en na circa twee weken overgaan op alleen legmeel.
Legkorrels Na ongeveer vijf à zes weken kunt u ook - in plaats van legmeel – legkorrels geven. Daarnaast is het van belang om grit te geven voor een stevige eierschaal.
Het voordeel van legkorrels is, dat het compacter is en daardoor minder kwetsbaar voor vocht of verlies. Legmeel zou echter verenpikken tegengaan. Misschien is een combinatie iets? Alhoewel ook bijvoorbeeld een appel of een koolstronk om in te pikken een oplossing voor verenpikken zou bieden. Gewoon maar uitproberen, indien nodig.
Kuikenzaad Dit zaad, bijvoorbeeld van Tijssen Goed voor dieren is een soort gemengd graan voor kuikens. Geef dit bijvoorbeeld 's middags als u gemengd graan aan de kloek (en overige kippen) geeft. Er zit o.a. lijnzaad, maïs- en haverstukjes in.
Gemengd graan Als de kippen volwassen zijn, dat wil zeggen eieren leggen, is gemengd graan goede aanvullende voeding.