Hoe huisvest ik mijn kippen?

Hoe huisvest ik mijn kippen? Kippen zijn geen veeleisende dieren, maar ze hebben wel een ruim en tochtvrij onderkomen nodig. Het basisverblijf van kippen bestaat uit een goed nachthok en een fijne ren. Voor het hok is het ook belangrijk dat de kippen meerdere dag binnen kunnen zitten. Soms geldt er een ophokplicht en mogen de kippen niet naar buiten. Dan is het belangrijk dat hun hok groot genoeg is om meerdere dagen achter elkaar te vertoeven.

Locatie van het hok

Een kippenhok kan beter niet op het noorden of het zuiden worden neergezet. Regen en wind gaan vaak deze kant op. Deskundigen raden aan om het hok een raam te geven. Dit raam dient gericht te zijn op het zuiden of zuidoosten. De zon maakt de dieren zo in een natuurlijk ritme wakker. Ook belangrijk is dat het kippenhok niet te laag staat, zodat het water bij een flinke regenbui niet het hok instroomt. Kippen dienen droog te blijven staan. Dit geldt ook voor de uitloopren van het pluimvee.

Ondergrond

Een goede ondergrond voor een hok is een betonnen vloer. Die moet wel boven het maaiveld liggen, zodat water er niet in kan lopen. Ook voor een ren is beton geschikt. Als een hok op poten staat is een betonnen ondergrond niet nodig.

Afmetingen

De afmetingen van het hok dienen geschikt te zijn voor de kippen, maar ook voor de mens die het hok schoon moet maken. Houd er rekening mee, dat het stro of zaagsel makkelijk moet zijn op te ruimen. Ook voor eten- en drinkbakken moet voldoende ruimte zijn. Een hok kan beter wat te groot dan te klein zijn. Houd er rekening mee dat een kip van enkele kilo’s meer ruimte nodig heeft dan een krielkip. Pluimveedeskundigen hanteren als vuistregel dat een kip minimaal een vierkante meter nodig heeft als het om een grote kip gaat. Voor kleine krielkippen geldt minimaal één vierkante meter per drie hennetjes. De ren dient een stuk groter te zijn dan het nachthok. Een kip moet met gespreide vleugels door het deurtje kunnen. Het deurtje moet afsluitbaar zijn, zodat het hok in de winter of tijdens flinke regenbuien dicht kan. Ook kun je zo dieren als vossen, maters en ratten zo buitenhouden. Ongedierte wordt goed zichtbaar als het hok is wit geverfd. Kenners raden latexverf aan. Wie niet zelf een hok wil timmeren kan ook een goed nachthok kopen. Het belangrijkste hierbij is dat het hout goed is en dat het hok aan de eisen voldoet voor een kipwaardig bestaan. Een kippenhok hoeft niet duur te zijn. Ze zijn er in verschillende groottes en prijsklassen.

Inrichting van een kippenhok

Goede bodembedekking voor een kippenhok is zaagsel. Dit afval kan in de gft-bak. Onmisbaar voor een goed nachthok is een zitstok. Kippen slapen van nature het liefst op een stok. In de natuur zitten ze op takken in bomen. De hennen zitten het liefst op een platte stok. Belangrijk is wel om een stok te gebruiken van goed materiaal, zodat de stok nooit barst. Houd hierbij ook rekening met het gewicht van de kip. Voor kuikens raadt men het af om dit op een zitstok te laten slapen. Ze zijn hier nog te fragiel voor. Het risico bestaat dat hun borstbeen vervormt. De stok dient voor grote kippen op ongeveer zestig tot tachtig centimeter hoogte te staan. Dit is voor krieltjes natuurlijk lager. Het is aan te bevelen een mestplank aan te brengen onder de zitstok. Mest opruimen is dan heel eenvoudig. De voerbak en de drinkbak dienen in het hok ver uit elkaar te staan. Zo is er minder kans op ruzie tussen de kippen. In het hok dient een dikke laag zaagsel te liggen. Kippen hebben de neiging om veel te graven en te woelen. Aanwezig dienen ook een bankje schelpengrit en maagkiezel te zijn. Het leghok kan het beste worden geplaatst aan de buitenste kant, zodat de leghennen snel van het nachthok naar het leghok kunnen lopen. Op het leghok kan een deksel worden geplaatst, zodat de eieren makkelijk te rapen zijn. Per drie kippen geldt minimaal één legnest. Een kippenhok heeft meestal geen verwarming nodig. De dieren kunnen het binnen goed uithouden bij een temperatuur van ongeveer min tien. Voor meer exotische kippen geldt wel dat verwarming noodzakelijk is. Verlichting is alleen voor de mens praktisch. Kippen hebben geen behoefte aan verlichting in hun hok.

De inrichting van de buitenren

Wie geen kuikens heeft kan de buitenren voorzien van een zandlaag. Hierop is afval makkelijk te verwijderen. Wat ook goede bodembedekkers zijn voor de buitenren zijn gehakseld stro en houtkrullen. Die dienen met regelmaat te worden vervangen. Kippen houden van een schone omgeving. Sommige kippenrassen kunnen goed vliegen. Houd daar rekening mee bij de hoogte van de omheining. De buitenren kan opgefleurd worden met planten, maar sommige planten zijn giftig voor kippen. Dat zijn onder meer buxus, taxus en klimop. Struiken met besjes zijn ook niet geschikt voor kippen. Veel bessen zijn giftig voor kippen. Een goede struik voor een kippenren is rododendron.
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kippenhok kopen of zelf bouwen?Kippenhok kopen of zelf bouwen?Als je van plan bent kippen te gaan houden, dan heb je een kippenhok nodig. Een kippenhok kun je zelf bouwen. Er zijn ve…
Kippenren: bouwen van een kippenhokKippenren: bouwen van een kippenhokHet bouwen van een kippenhok hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn veel ontwerpen die u kunt overnemen om zelf uw kippen…
Planten voor in het kippenhokPlanten voor in het kippenhokEen mooi beplant kippenhok ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook voordelen voor de kippen die erin leven. Het geef…

Mieren, de ideale huisdierenMieren, de ideale huisdierenJe ruikt ze niet, ze maken geen lawaai, houden hun kolonie perfect schoon en nemen weinig plaats in. Mieren genieten een…
Vuurwerkangst bij hond en kat: wat kun je eraan doen?Vuurwerkangst bij hond en kat: wat kun je eraan doen?Voor mensen zijn de laatste paar dagen van het jaar meestal een groot feest. We hebben net de kerstdagen gehad en velen…
Bronnen en referenties
  • Boek 'Kippen houden', Welzo Media Productions, 2009
  • http://www.boerenbond-welkoop.nl/advies/dier-en-welzijn/kippen/huisvesting-van-uw-kippen
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.