Wanneer leggen kippen eieren?

Wanneer leggen kippen eieren? Bij het houden van kippen zijn de eieren een leuke bijkomstigheid. Maar hoeveel eieren legt een kip eigenlijk? Bepaalde kippenrassen leggen veel eieren, ongeveer één per dag. Ook spelen een aantal andere zaken een rol hoeveel eieren een kip legt. Wil je kippen fokken, dan heb je ook een haan nodig. Bepaalde kippenrassen zijn erg broeds. Dat kan handig zijn bij het uitbroeden van bevruchte eieren.

Wanneer gaat een kip eieren leggen?

Vanaf het moment dat een kip is geboren duurt het ongeveer twintig weken voordat het eerste ei wordt gelegd. Per kippenras zal dit verschillen. Kuikentjes moeten eerst volgroeien voordat het eerste ei kan worden gelegd. Alle soorten kippen leggen eieren. Simpelweg omdat ze zich anders niet kunnen voortplanten. De hoeveelheid eieren die een kip legt hangt af van een aantal factoren. In ieder geval bepaalt het ras al of een kip frequent een ei zal leggen. Het ene ras legt vaker een ei dan het andere ras. Wil je kippen gaan houden om er lekkere verse eieren van te kunnen eten, dan is het verstandig je te verdiepen in welk ras je het beste kunt kiezen.

Hoeveel eieren legt een kip?

Een gemiddelde kip legt per week ongeveer vijf eieren. Deze worden verspreid over de week gelegd. Een aantal factoren kunnen de hoeveelheid eieren die een kip legt beïnvloeden. Zo speelt de hoeveelheid licht een belangrijke rol. In de winter leggen kippen minder eieren. Dit komt omdat er in die periode minder zonlicht is. Ook is de leeftijd van de kip van belang. Het gemiddelde van vijf eieren per week geldt voor een volwassen kip. Een kip is volwassen vanaf de leeftijd van één tot twee jaar. Bij een kippenhok met daarin 4 hennen en een haan heb je per week ongeveer twintig verse eieren.

Welke kip legt veel eieren?

Alle kippen leggen eieren. Het ene ras legt alleen meer eieren dan het andere. Welke kippen goed zijn voor een hoge eierproductie zijn enkele van de volgende:
  • Black Star
  • Red Star
  • Leghorn
  • Rhode Island Reds
  • Plymouth Rock

De Leghorn is de kip die zo ongeveer de meeste eieren per jaar legt. Een volgroeide Leghorn kan bijna iedere dag een ei leggen. Met een paar hennen kun je per week een behoorlijke eierproductie halen. Heb je naast enkele kippen die veel eieren leggen ook broedgrage kippen, dan kun je enkele eieren laten uitbroeden. Je hebt dan uiteraard ook een haan nodig om bevruchte eieren te krijgen.

De ideale samenstelling in het kippenhok

Je kunt met het houden van kippen verschillende doelen nastreven. Wil je veel eieren produceren dan kies je het beste voor een ras met een hoge productie. Sommige mensen vinden kippen leuk om te houden en hoeven niet zo nodig veel eieren. Er is veel keuze in sierkippen. Dit zijn kippenrassen die er erg mooi uit kunnen zien, en vaak minder eieren leggen. Er zijn ook kippen die erg graag broeden.

In het kippenhok kun je een combinatie maken van verschillende soorten kippen. Enkele legkippen, gecombineerd met broedkippen en een haan. Deze kunnen allen van een verschillend ras zijn, dat maakt niet zoveel uit. Wil je ook gaan fokken met kippen, dan is het handig om ervoor te zorgen dat je de haan en minimaal één hen van hetzelfde ras hebt. Zo kun je raszuivere kuikens fokken. Houd wel rekening met de hoeveelheid ruimte die kippen nodig hebben. Stop niet te veel kippen in een hok. Houd ongeveer één vierkante meter per kip aan.
© 2013 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat als je kip zijn eigen ei kapot pikt?Het leuke van het hebben van eigen kippen in de achtertuin is natuurlijk dat ze ook eieren produceren. Een kip legt gemi…
Het uiterlijk van een eiHet uiterlijk van een eiEen ei is gezond en kan op veel verschillende manieren gegeten worden. Er zijn veel eieren op de markt en uit deze eiere…
Zo legt je kip veel eierenZo legt je kip veel eierenElke kip legt eieren, maar de ene kip legt meer eieren dan de andere kip. Er zijn veel redenen te bedenken waarom een ki…
Haagse Bluf, makkelijk en lekkerHaagse Bluf, makkelijk en lekkerWie aan Haagse Bluf denkt, denkt aan een nuffige arrogantie. En eigenlijk klopt dat ook wel, want dit toetje doet zich g…

Vogels in de tuinVogels in de tuinVogels, het zijn leuke en vrolijke diertjes, een toevoeging aan een mooie tuin. De meeste mensen vinden het leuk om voge…
De ransuil, vaak dichterbij dan u denktDe ransuil, vaak dichterbij dan u denktDe ransuil (Asio otus) is een van de zes in Nederland voorkomende soorten uilen. Naast de ransuil komen in Nederland ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KRiemer, Pixabay
  • www.wikipedia.org
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.