Lammetjesdag: lammetjes kijken op de plaatselijke boerderij

Lammetjesdag: lammetjes kijken op de plaatselijke boerderij Op een Lammetjesdag is het mogelijk om een boerderij te bezoeken en de pasgeboren lammetjes en andere jonge dieren te bekijken. Veelal is er ook de mogelijkheid om de lammetjes te aaien en ermee te knuffelen, wat Lammetjesdagen tot populaire familie-uitjes maken. Boeren stellen hun boerderij al dan niet tegen een kleine vergoeding open voor het publiek en organiseren vaak ook enkele activiteiten zoals bijvoorbeeld een boerenmarkt, lezingen en allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Wil je weten wanneer er bij jou in de regio Lammetjesdagen georganiseerd worden, raadpleeg dan de websites van lokale boerderijen of hou de lokale kranten in de gaten.

Lammetjesdagen


Wat is Lammetjesdag?

Wie aan de lente denkt denkt vaak ook meteen aan in de wei ronddartelende lammetjes. Ooien worden doorgaans in november gedekt en na een zwangerschap van circa 150 dagen worden dan de kleine lammetjes verwacht. Het door de wei dartelen en het vrolijke geblaat van de kleintjes vormen een aandoenlijk tafereel dat jaarlijks weer veel bekijks trekt.

Op diverse boerderijen door heel Nederland wordt op de affectie voor de jonkies ingespeeld door het organiseren van jaarlijkse Lammetjesdagen. Dit zijn dagen waarop de boerderij wordt opgesteld voor bezoekers die het leuk vinden om te komen kijken naar de pasgeboren lammetjes en andere dieren. Veel boeren maken en een feestelijke dag van waarbij je niet alleen naar de pasgeboren dieren kunt kijken maar er ook tal van andere leuke activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Vanouds gaat het om een echt familie-uitje en komen er veel gezinnen met jonge kinderen op de dagen af. Meestal bestaat dan ook de mogelijkheid om de lammetjes te aaien.

Activiteiten op Lammetjesdag

Ga je een Lammetjesdag op de plaatselijke boerderij bezoeken dan worden er vaak tal van activiteiten georganiseerd. Zo vind je er regelmatig dingen als een boerenmarkt waarop producten van de boerderij verkocht worden, speeltoestellen voor kinderen, educatieve speurtochten, de mogelijkheid tot schminken, een rondrit op de tractor of in een huifkar, helpen bij het melken, verlotingen, een professionele fotograaf en lezingen. Elke boer geeft weer zijn eigen draai aan het evenementen. Het hoogtepunt is toch echter wel de mogelijkheid om de pasgeboren lammetjes en eventueel andere dieren te bekijken. Soms worden deze enigszins afgeschermd om al te veel drukte te voorkomen en zijn ze alleen van een afstandje te bewonderen maar er zijn ook veel boerderijen waar de mogelijkheid bestaat om de lammetjes te aaien en zelfs te helpen bij het voeden. Door de moeder verstoten lammetjes worden immers door de boer met de fles gevoed. Als je geluk hebt bestaat zelfs de mogelijkheid om live de geboorte van een lammetje of kalfje mee te maken.

Niet zelden bestaat er ook de mogelijkheid om op de boerderij een lunch te nuttigen. Vaak is het bezoeken van het evenement gratis en worden alleen kosten in rekening gebracht voor aanvullende activiteiten. Het is ook mogelijk dat een entreeprijs wordt gevraagd en dat hier dan diverse activiteiten bij inbegrepen zitten. Let erop dat het doorgaans niet is toegestaan honden mee te nemen naar de boerderij.

Wanneer zijn de Lammetjesdagen?

De Lammetjesdagen worden niet op één specifieke datum georganiseerd. Vaak zijn er meerdere Lammetjesdagen in het voorjaar, meestal ergens tussen eind maart en eind april. Heb je een dag gemist dan is er dus wellicht nog een mogelijkheid. Eerste en Tweede Paasdag zijn vaak populaire dagen om een Lammetjesdag te organiseren. Vaak gaat het om een dag in het weekend. Hou er rekening mee dat in gebieden in de bijbelgordel of refoband er vaak geen evenementen georganiseerd worden op zondagen.

Wil je weten op welke data er bij jou in de regio Lammetjesdagen georganiseerd worden dan kun je het beste op internet op zoek gaan. Boerderijen kondigen hun Lammetjesdagen vaak aan op hun eigen website. Tevens vind je er vaak oproepjes voor in lokale krantjes en op prikborden in buurtcentra en op scholen.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lammetjesdagen: vier de lente en bewonder de lammetjesLammetjesdagen: vier de lente en bewonder de lammetjesWanneer het voorjaar er weer aankomt is dat voor veel mensen het ultieme teken van de lente de geboorte van lammetjes. W…
Verbrede landbouw: BoerenwinkelVerbrede landbouw is een groeiende trend in Nederland. De activiteiten die naast de hoofdtak, de boerderij, worden uitge…
Wat te doen bij de geboorte van een lammetje?Stel je voor: een noodgeval, je schaap gaat bevallen, je weet niet wat je moet doen! Dit artikel geeft praktische tips w…
Wat kost een boerderij (woning)?Voor veel mensen is een verbouwde boerderij op het Drentse platteland het ideaal. Na pensionering een boerderij kopen en…

Hoe bescherm je kippen tegen roofdieren en roofvogelsHoe bescherm je kippen tegen roofdieren en roofvogelsKippen hebben veel natuurlijke vijanden. Niet alleen roofdieren zoals vossen en katten kunnen op kippen jagen, ook roofv…
Help, mijn kip pikt de eieren kapotHelp, mijn kip pikt de eieren kapotEen leuke bijkomstigheid van het houden van kippen zijn de lekkere eieren die vrijwel dagelijks geraapt en gegeten kunne…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 04-04-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.