Help, mijn kip pikt de eieren kapot

Help, mijn kip pikt de eieren kapot Een leuke bijkomstigheid van het houden van kippen zijn de lekkere eieren die vrijwel dagelijks geraapt en gegeten kunnen worden. Nu kan het helaas voorkomen dat men kapot gepikte eieren vindt in het hok. Dit wijst er helaas meestal op dat een of meerdere kippen de eieren kapot pikken en meestal ook opeten. Het is lastig en onwenselijk gedrag van een kip en het beste kan dit gedrag dan ook zo snel mogelijk afgeleerd worden. Hiervoor zijn verschillende methoden waarvan er in de praktijk meestal wel een zal werken.

Een kip die eieren eet

Het klinkt misschien een beetje raar, maar de meeste kippen vinden eieren heel lekker. Als ze er eenmaal zijn achter gekomen dat de eieren die ze leggen een heerlijke inhoud bevatten, dan zullen ze deze lekkernij zeker vaker willen eten.

Oorzaken

Het kapot pikken van de eieren kan verschillende oorzaken hebben. Het is van belang de oorzaak eerst te achterhalen zodat men kan voorkomen dat na het afleren, de kippen weer opnieuw beginnen met het kapot pikken van de eieren.

Kapotte eieren

De meest voorkomende oorzaak van het eieren pikken is dat de kippen om een of andere reden in aanraking zijn gekomen met kapotte eieren. Dit kan doordat ze zelf per ongeluk de eieren kapot hebben gestampt, of doordat de eieren tegen elkaar aan zijn gestoten of op de grond zijn gevallen. Als kippen eenmaal doorhebben dat de inhoud van de eieren lekker smaakt, zullen ze vaak zelf gaan proberen de eierschaal kapot te pikken om zo de inhoud te bemachtigen.

Kalktekorten

Kippen die kalk tekort hebben kunnen deze tekorten aanvullen door de eierschalen te gaan eten. Dit resulteert in kapotte eieren, maar ook in de ontdekking van de heerlijke inhoud van de eieren.

Verveling

Soms gaan kippen uit verveling pikken op allerlei voorwerpen. Als ze gaan pikken op de eieren kan dit tot gevolg hebben dat de eieren kapot gaan. Dit kan leiden tot een gewoonte van het kapot pikken van de eieren.

Watergebrek

Watergebrek kan ook een oorzaak zijn voor het kapot pikken van de eieren. De kippen proberen namelijk op allerlei manieren aan vocht te komen en een van de manieren kan het eten van de eieren zijn. Een kip die eenmaal begonnen is aan het eten van eieren zal dit vaak blijven doen, waardoor het aanvullen van de watervoorraad meestal geen methode is om het eieren pikken te stoppen.

Hygiëne

Een nadeel van kapotte eieren in een hok is dat het kan zorgen voor slechte hygiëne. Vooral op warme dagen kunnen resten kippenei zorgen voor veel bacteriegroei.

Afleer methoden

Als kippen eenmaal begonnen zijn met het kapot pikken en opeten van de eieren zal dit meestal een gewoonte worden. Dit houdt in dat de kip of de kippen elk ei dat ze vinden kapot zullen pikken. Het is dan ook zaak om de gewoonte af te leren. Hiervoor zijn meerdere eenvoudige methodes.

Nepeieren

Door een aantal niet kapot te prikken nepeieren in het hok te leggen, zullen de kippen het eieren pikken op een gegeven moment opgeven. De kip wordt namelijk niet beloond omdat het pikken op de eieren geen resultaat oplevert. Als er van deze methode gebruik gemaakt wordt, is het wel noodzakelijk dat de echte eieren zo snel mogelijk uit het hok weggehaald worden. De kip mag namelijk niet de kans krijgen deze kapot te pikken en zo alsnog een lekkere beloning te krijgen.

Lege eieren vullen

Een andere methode is om leeggeblazen eieren te vullen met iets scherps dat kippen niet lekker vinden, zoals mosterd. De kip zal merken dat de inhoud niet lekker smaakt en zal na een paar keer gefopt te zijn meestal stoppen met het opeten van de eieren. Vul de eieren niet met sambal. Vogels zijn namelijk niet gevoelig voor het capsaïcine, de hete stof uit de chilipepers in de sambal. Voor kippen zal sambal daarom net zo smaken als een paprikapuree, dat ze zeer waarschijnlijk lekker vinden. Dit is zeker niet bevorderlijk voor het afleren van het eieren pikken.

Eieren snel rapen

Als de eieren geraapt worden vlak nadat ze gelegd zijn, krijgen de kippen de kans niet om de eieren kapot te pikken. Als dit lang genoeg gedaan wordt, dan zullen de kippen uiteindelijk vergeten dat de eieren zo lekker smaken en zullen ze uiteindelijk niet meer proberen de eieren kapot te pikken. Een nadeel van deze methode is dat het niet altijd eenvoudig is om de eieren gelijk weg te halen, zeker als er meerdere kippen zijn die op verschillende momenten een ei leggen. Als de kip namelijk een keer de kans ziet om toch een ei kapot te prikken moet men weer van voor af aan beginnen. Daarbij is het niet duidelijk wanneer de kip het eieren pikken is afgeleerd en zal deze methode dus een lange tijd goed uitgevoerd moeten worden.

Kip apart zetten

Vaak is het maar een kip die de eieren kapot pikt, waarna er meerdere kippen mee-eten van het heerlijke eitje. Als men erachter is gekomen welke kip de eieren kapot pikt, kan deze kip apart worden gezet van de andere kippen. Zo wordt in ieder geval voorkomen dat alle eieren kapot gepikt worden. Als men ervoor zorgt dat deze kip niet meer bij zijn eigen eieren kan komen, bijvoorbeeld door ze gelijk te rapen of gebruik te maken van een wegrolnest waarbij de eieren van het nest rollen in een lager gelegen zacht nest, dan zal ze het eieren pikken uiteindelijk afleren zodat de kip weer teruggezet kan worden bij de rest.

Methoden om het eieren pikken te voorkomen

Hoewel de methoden on het eieren pikken af te leren vaak wel effectief zijn, geldt in deze situatie dat voorkomen beter is dan genezen. Er zijn dan ook een aantal zaken waar men op moet letten bij het houden van kippen om te voorkomen dat de kippen hun eigen eieren gaan eten.

Geef geen ei

Het is aan te raden om de kippen niet bekend te maken met de smaak van eieren. Geef de kippen daarom nooit de resten van gebakken of gekookte eieren of gerechten waarin stukken ei verwerkt zijn. Producten waarin het ei niet meer herkenbaar aanwezig is, zoals bijvoorbeeld deegwaren zoals pasta of noedels waarin ei verwerkt is, kunnen op zich geen kwaad. Maar restjes nasi met roerei is weer een minder goed idee.

Eierschalen

Er wordt wel eens gezegd dat eierschalen goed zijn voor de kalkbehoefte van een kip. Hoewel de schalen zeker een goede hoeveelheid kalk bevatten, is het toch niet zo'n goed idee om deze aan kippen te geven. Het regelmatig eten van eierschalen kan voor een kip namelijk een aanleiding zijn om ook de eierschalen van de vers gelegde eieren te gaan eten, met alle gevolgen van dien.

Zorg voor voldoende ruimte en afleiding

Kippen in een ruime ren met voldoende afleiding zullen zich de hele dag kunnen vermaken met scharrelen en stofbaden nemen. Er is voor hen geen noodzaak om uit verveling eieren kapot te pikken. Zorg daarom dat de ren ruim genoeg is, dat wil zeggen minimaal een vierkante meter per kip. Zorg ook voor goede beplanting en zand voor een stofbad.

Ruime leghokken

Als er te veel kippen in een kleine ruimte eieren leggen is de kans groter dat een van de eieren per ongeluk kan breken. Door een gebroken ei zullen de kippen erachter komen dat hun eigen eieren heerlijk smaken. Dit is daarom veelal een aanleiding voor kippen om hun eigen eieren kapot te gaan pikken. Zorg er daarom voor dat de kippen de ruimte hebben om een ei te leggen zodat er minder kans bestaat dat de kippen hun eieren kapot stampen. Zorg er ook voor dat er nooit teveel eieren in het nest liggen waardoor ze tegen elkaar aan kunnen stoten en kapot kunnen gaan.

Voldoende kalk

Kippen die een tekort aan kalk hebben kunnen eieren met een broze schaal gaan leggen. Omdat deze eieren snel kapot zullen gaan, kunnen ze aanleiding geven tot het eieren pikken. Daarbij kan een tekort aan kalk voor een kip aanleiding zijn om eierschalen te eten om de kalkvoorraad aan te vullen. Geef kippen daarom voldoende kalkhoudend groenvoer en kippengrit als aanvulling op de kalkvoorziening.

Lees verder

© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat als je kip zijn eigen ei kapot pikt?Het leuke van het hebben van eigen kippen in de achtertuin is natuurlijk dat ze ook eieren produceren. Een kip legt gemi…
Hoe krijg je zelf een kip broeds?Hoe krijg je zelf een kip broeds?Broeds worden is een heel natuurlijk proces voor kippen, maar u kunt het ook stimuleren. Dit is minder eenvoudig dan het…
Het verzorgen van kippen kuikensHet verzorgen van kippen kuikensNa 21 dagen komen de bevruchte eieren van een kip uit. De moederkip of kloek begint dan direct aan de opvoeding van de k…
Planten voor in het kippenhokPlanten voor in het kippenhokEen mooi beplant kippenhok ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook voordelen voor de kippen die erin leven. Het geef…

Lammetjesdag: lammetjes kijken op de plaatselijke boerderijLammetjesdag: lammetjes kijken op de plaatselijke boerderijOp een Lammetjesdag is het mogelijk om een boerderij te bezoeken en de pasgeboren lammetjes en andere jonge dieren te be…
Bronnen en referenties
  • https://www.kippenziekten.nl/eieren-pikken/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Capsicum
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.