Hoe vermaak je een paard dat alleen op stal staat?
Een hele dag op stal staan, wie vindt dat nou leuk? Geen enkel paard natuurlijk. Helaas zit er in de winter vaak weinig anders op dan heel wat uurtjes binnen door te moeten brengen. Een paard kan dan best wat afleiding gebruiken. Met wat simpele tips en trucs heeft je paard veel meer plezier, ook als hij alleen is.
Laten we eens eerlijk zijn: hoeveel afleiding heeft je paard gedurende de dag? En hoe brengt hij zijn dag door? Door eens kritisch naar het leventje van je paard te kijken, kan je het hem nog meer naar zijn zin maken. Dat is niet alleen goed voor je paard, maar ook voor jou. Een ontspannen paard zorgt namelijk voor ontspannen ritjes. En wie wil dat nou niet?
Kijk eerst eens goed naar de stal zelf. Paarden vinden het heerlijk als ze vanuit de stal zelf naar een buitenplek kunnen. Als dat niet mogelijk is en je paard dus veel tijd in de stal moet doorbrengen, moet je wel zorgen dat het een prettige plek is. Je paard moet er tot rust kunnen komen en voldoende ruimte hebben om zich te kunnen bewegen.
Een goede stal
De beste afmeting van de stal is daarom minimaal 3,5 bij 3,5 meter en heeft een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Zorg dat er voldoende frisse lucht naar binnen komt, dat houdt hem fit. Bij een slechte ventilatie blijven de amoniak-dampen van de urine namelijk in de stal hangen en dat is ongezond. Door te weinig frisse lucht kan je paard het ook wat benauwd krijgen en zelfs gaan hoesten. Soms zie je niet direct dat je paard ergens last van heeft, maar je zult wel merken dat hij niet lekker in zijn vel zit.
Bij te weinig daglicht voelt een paard zich ook snel niet lekker. Hij kan zelfs depressief worden en dat kan zich in het uiterste geval weer uiten in agressie. Eigenlijk is het net als bij mensen. Als wij te weinig daglicht en te weinig frisse lucht krijgen, voelen we ons ook niet prettig en reageren we ook sneller gepikeerd.
Kijken, ruiken en luisteren
Paarden zijn groepsdieren en brengen graag tijd samen door. Het is daarom ideaal als je paard in een stal staat waar de paarden contact met elkaar kunnen hebben. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Zorg dan dat je paard goed naar buiten kan kijken en dat hij ook echt iets kan zien. Paarden kijken graag rond en ze willen volgen wat er allemaal in hun omgeving gebeurt. Dat doen ze niet alleen door te kijken, ook door te ruiken en te luisteren neemt je paard zijn hele omgeving in zich op. Hij moet dus wel kunnen zien wat hij hoort en wat hij ruikt, anders raakt hij gefrustreerd.
Hooi
Hooi, daar houden paarden van. Paarden die te weinig hooi of stro eten krijgen last van maagzuur en maken te weinig speeksel aan. Een droge mond en maagpijn dus. Daarom doe je je paard een groot plezier door hem van veel en goed hooi te voorzien. Wist je dat een paard ongeveer zestig procent van zijn tijd aan eten besteed? Dat doet hij met een reden, want paarden maken alleen speeksel aan tijdens het kauwen. Paarden eten daarom de hele dag door, ook ’s nachts en telkens in kleine beetjes. Echte grazers zijn het dus. Op gras en hooi moet een paard stevig kauwen, ze zijn daar wel even zoet mee. Het geeft ze dus wat te doen, waardoor ze afleiding hebben. Bovendien heeft het kauwen nog een voordeel: ze blijven warm. En dat is wel zo prettig tijdens koude winternachten.
Het hooi kan je ook gebruiken om de bodem van de stal mee te bedekken. Een paard gebruikt het hooi niet alleen om te eten, maar ook om mee te spelen. Hij snuffelt eraan, onderzoekt het en bestudeert het. Uit onderzoek blijkt dat een paard zich maar liefst dertien uur kan vermaken met het hooi. Met houtkrullen is hetzelfde paard zo’n twee uur zoet, waarna de verveling toe slaat.
Speelgoed voor je paard
Speelgoed, dat is toch alleen voor honden en katten? Nee hoor,ook paarden spelen graag! Leg maar eens een plastic skippybal in de stal en kijk wat je paard er mee doet. Grote kans dat hij er tegen aan trapt of de bal gaat verplaatsen. Speelgoed dood de tijd en helpt tegen de verveling. Er zijn twee soorten speeltjes voor paarden: voer-speeltjes en normaal speelgoed. Het voordeel van de voer-speeltjes is dat een paard zijn best moet doen om aan eten te komen en dat hij dus kleine beetjes eet, verdeelt over de dag. Dat lijkt het meest op het natuurlijke gedrag en hij heeft weinig gelegenheid om zich te vervelen. Geef wel eerst wat krachtvoer, anders raakt je paard misschien gefrustreerd.
Er is genoeg speelgoed op de markt voor paarden. Van rubberen ballen en pionnen tot touwconstructies waar likstenen aan hangen. Maar je kan natuurlijk ook zelf iets maken. Let er wel op dat het stevig genoeg is, want paarden zijn meesters in het slopen. Een aardig voer-speeltje voor je paard is een rubberen autoband gevuld met hooi. Let er wel op dat de band heel is en dat er geen ijzer aan zit.
Je kan ook een lege plastic fles ophangen in de stal. Als je de fles vult met kleine stenen, heeft je paard de grootste lol als hij de stenen hoort bewegen. Je kan de fles ook vullen met alfalfa. In dat geval zal je paard er alles aan doen om de alfalfa eruit te krijgen. Zorg wel dat de bovenkant open is, zodat de alfafa er ook uitvalt als je paard hard genoeg tegen de fles stoot. Hang de fles niet te laag, ze kunnen er in verstikt raken.
Of wat dacht je van een stukje stam van een berkenboom? Veel paarden vinden het prettig om hier op te knabbelen. En al aan een spiegel gedacht waarin je paard zichzelf kan bewonderen? Hang ‘m wel hoog genoeg, zodat je paard de spiegel niet kapot kan maken.
Je zult merken dat je paard na verloop van tijd is uitgekeken op het speelgoed. Dat is heel normaal. Wissel daarom om de paar weken van speelgoed of ruil eens met iemand anders.
Beweging
Een paard hoeft zich dus niet snel te vervelen in zijn stal, maar dat betekent nog niet dat je je paard ook de hele dag binnen moet laten staan. Ook al is het koud en nat, laat dat geen excuus zijn om niet naar buiten te gaan. Een paard heeft zo’n vier uur beweging per dag nodig, verdeeld over meerdere momenten. Juist in de winter is een weidegang erg fijn. Als de weide te nat is, kan je kijken of je paard vrij in de binnenbak of paddock kan lopen. Ook kun je met je paard aan de hand gaan wandelen. Zorg dat de dagelijkse training afwisselend is en elke keer weer anders. Zo weet je paard niet wat hem te wachten staat en dat vindt hij na een lange tijd op stal alleen maar prettig!
Kortom, er is genoeg te doen zodat je paard zich in de winter niet verveeld. Maar een paard voelt zich natuurlijk het aller prettigst bij een dagelijks portie liefde, aandacht en beweging. Dus geef hem dat zo vaak mogelijk.
Lees verder