Is mijn paard wel gezond?

Is mijn paard wel gezond? In dit artikel vindt u basis dingetjes, waarmee je zelf heel makkelijk dagelijks kunt controleren of je paard wel of niet goed in zijn vel zit. Ook is het handig om symptomen van bepaalde ziektes of aandoeningen te kunnen herkennen.

Hoe ziet een gezond paard eruit?

Een gezond paard herken je ten eerste aan zijn “opgewekte” houding. Ook heeft een gezond paard een heldere oogopslag en een schone neus. De vacht ligt mooi glad lags zijn lichaam en is glanzend. Soms zie je bij kerngezonde paarden weleens ze zogeheten “appeltjes” in de vacht. Dit is puur een teken van gezondheid wat zich uit in de vacht.

Hoe herken ik een paard dat niet gezond is?

Als je dagelijks op stal komt, ga je het gedrag van je paard herkennen, dus een goede paardeneigenaar zou meteen merken als zijn of haar paard niet zo reageerd als dat het normaal zou doen. Daarnaast kun je kijken in de voerbak, eet het paard zijn voer wel op? Kijk naar de stalbedekking, ligt er eventueel nog ruwvoer?Heeft het paard al zijn stro naar achter getrapt? Etc. Ook met het mesten van de stal zult u erachter komen of het paard wel de juiste en voldoende ontlasting heeft. Dit zijn allemaal puntjes waaraan een paardeneigenaar heel makkelijk dagelijks kan controleren hoe het paard zich gedraagd in de stal.

Wat kan ik nog meer checken?

Je kunt bijvoorbeeld dagelijks tijdens het poetsen je paard controleren op wondjes, rare bultjes, is de vacht wel in goede conditie? Heeft het dier wel of geen vocht in de benen? Voelen zijn hoeven normaal aan of juist extreem warm? Ook kan je tijdens het poetsen gelijk je paard zijn neus/oren/ogen en mond eventjes nakijken. Dit alles lijkt misschien veel werkt, maar als je dit dagelijks standaard tijdens je “poetsritueel” zult doen, merk je dat het eigenlijk vanzelf gaat en je hebt veel sneller door wanneer je paard iets mankeerd.

Zijn er nog andere kenmerken van een ziek paard?

Ja, enkele voorbeelden:
  • Als het paard steeds gaat liggen in de stal , kan het koliek zijn.
  • Paard schopt constant naar de buik , kan ook koliek zijn.
  • Paard wil zijn stal niet uit, lijkt verstijft en pijn te hebben, kan maandagziekte zijn.
  • Paard zijn hoeven voelen extreem warm aan, kan een hoefzweer betekenen.
  • Paard gaat tijdens het rijden of vlak erna accuut stilstaan, veel zweten en wil geen stap meer zetten, kan maandagziekte zijn.
  • Het paard staakt ernstig tijdens het opzadelen en met rijden, kan een teken van rugklachten zijn.

Uiteraard zijn er vele ziektes en aandoeningen, als je dagelijks die basis controles uitvoert dan heb je veel sneller in de gaten mocht het paard iets mankeren. Elke paardeneigenaar zou deze dingen op zijn minst moeten weten, het gaat tenslotte niet alleen om een dier, een levend wezen wat niet voor zichzelf kan zorgen, maar tegenwoordig is het voor veel kinderen en volwassenen echt een “maatje” geworden. En wie wil daar nou niet de beste zorg voor?!
© 2008 - 2024 Nann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afrikaanse paardenpestAfrikaanse Paardenpest (Engels: African Horse Sickness) is een virusziekte die vooral voorkomt bij paarden en paardachti…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…
De veulen opfok: huisvesting voor jonge paardenDe veulen opfok: huisvesting voor jonge paardenElk jaar worden er weer veel veulens gefokt in Nederland. Tot respectievelijk zes maanden oud lopen deze dieren nog bij…
Paardenras: De FalabellaDe Falabella is een uniek paardenras en deze dieren zijn erg zeldzaam op de wereld. Qua stokmaat zou je deze dieren tot…

Een paard voeren: hoe en wat?Er zijn veel mensen die paarden houden, ook zijn er veel mensen die een paard houden, maar zelf niet hoeven te voeren en…
Blauwtongvirus in schapen en runderenBlauwtongvirus in schapen en runderenBlauwtongvirus is een niet besmettelijke, door knutten overgebrachte, virale ziekte van inheemse (schapen, rundvee en ge…
Nann (6 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.