Hoe poets ik een paard?
Een schoon, glimmend en prachtig verzorgd paard. Wie wil dat nou niet? Het is even hard werken, maar het resultaat is verbluffend. Maar wist je dat het verzorgen van een paard niet alleen draait om het uiterlijk? Nee, het is nog gezond ook! Bovendien vindt je paard het heerlijk, dus geef hem dagelijks een lekkere poetsbeurt. Maar wat is de beste manier? De stappen op een rij.
Paarden hebben dagelijks een goede borstelbeurt nodig. Dat vinden ze fijn en ze gaan er goed door uitzien, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Nee, het poetsen heeft een belangrijke functie. Door het borstelen komen namelijk de dode haren en huidcellen los en verwijder je stof en vuil. Het huidvet dat bij het borstelen vrij komt zorgt er voor dat het paard zo mooi glimt.
Waarom dagelijks poetsen
Een dagelijkse poetsbeurt heeft nog meer voordelen. Het versterkt de band met de eigenaar, omdat je elkaar beter leert kennen. Je ontdekt wat zijn favoriete kietelplekje is, maar ook wat hij niet prettig vindt. Omdat je dagelijks zo met je paard in de weer bent, leer je zijn lichaam goed kennen. Daardoor worden wondjes en blessures sneller opgemerkt.
Bovendien werkt het borstelen als een massage, waardoor de bloedsomloop van het paard goed op gang komt. Het verzorgen van een paard kost veel tijd, maar je krijgt er dus ook veel voor terug! Een paard verzorgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zetten we alle stappen op een rijtje.
Hoe vaak poetsen en wat heb je nodig
Een paard moet elke dag geborsteld worden, het liefst voor en na het rijden. Het is belangrijk om voor het rijden te borstelen, zodat de huid onder het zadel en de singel niet gaat irriteren. Na het rijden is het borstelen onderdeel van de uitgebreide verzorging, zodat het zweet en vuil wordt verwijderd. In de winter heeft een paard meer haren, waardoor het verzorgen nog belangrijker is.
Benodigdheden: een rubberen roskam, een harde en een zachte borstel, handdoek, hoevenkrabber en een manenkam.
1. Zoek een goed plekje
Het klinkt zo logisch, maar kijk even goed naar de plek waar je je paard gaat verzorgen. Is er wel genoeg ruimte in de stal? In een kleine stal is het namelijk moeilijk om de onderbenen van je paard te verzorgen.
2. Zet de spullen klaar
Zorg dat alle spullen binnen handbereik liggen en op een handige plek. Als je een eigen stal hebt, is het handig om planken op te hangen waar je spullen kunt bewaren. Anders is een plastic mand heel praktisch. Let er op dat elk paard zijn eigen borstel heeft. Je voorkomt er mee dat ziektes verspreid worden. Bovendien: wie wil er nou witten haren op en zwart paard zien?
3. Voeten
Begin bij de voeten. Loop om je paard heen en til een voor een de voeten op. Blijf rustig tegen je paard praten, zodat hij weet waar je bent. Met een hoevenkrabber krab je de hoeven goed uit. Als de hoeven erg vuil zijn, kan je ze eerst met wat water afspoelen. Let er op dat je de hoeven niet alleen uitkrabt na het rijden, ook voor het rijden moet dat gebeuren. Je paard kan namelijk kreupel worden als er een steentje in zit.
Na het uitkrabben kan je de hoeven poetsen, dit hoeft maar een keer per week te gebeuren. Met een harde borstel schrob je de hoefwand stevig. Kijk uit dat je de kroonrand niet raakt, want dat is gevoelig. Zijn de hoeven erg droog, dan moet je ze invetten. Maak de hoeven eerst goed nat met water, bijvoorbeeld met een plantenspuit, daardoor wordt het vet beter opgenomen. Vooral in de winter is invetten belangrijk, omdat het dan vaak buiten nat is en er veel modder ligt.
4. Roskam
Borstel het lichaam van het paard vervolgens met een roskam. Hierdoor komt het vuil, huidschilfers en haren goed los. Borstel in alle richtingen, ook tegen de haargroei in. Je mag best hard duwen, daarmee stimuleer je juist de bloedsomloop en dat is alleen maar goed. Hou in je andere hand een oude borstel vast, waar je de roskam af en toe op uitklopt. Niet schrikken, het paard ziet er nu waarschijnlijk vuiler uit dan toen je begon!
5. Zachte borstel
Met een zachte borstel poets je het hoofd en de benen van het paard. Deze zijn namelijk te gevoelig voor de roskam. Maar ook met de zachte borstel moet je heel voorzichtig werken.Vervolgens borstel je de rest van het lichaam met de zachte borstel. Borstel nu met de haren mee, zo komt het vuil los. Klop de zachte borstel daarom regelmatig even los. Als het goed is zie je nu al resultaat! Poets de benen en het hoofd na met een schone handdoek.
6. Manen en staart
Kam de manen en de staart voorzichtig uit. Als dit te hard gebeurt, trek je de haren eruit, dus doe het met beleid. Eventueel kan je de staart met je vingers ontklitten, maar je kan hiervoor ook een spray gebruiken. Even sprayen, laten intrekken en de klitten zijn er zo uit. Als je de staart twee keer per week inspuit, zul je nog maar weinig last hebben van klitten. De haren worden er namelijk ontzettend glad van, wat wel weer een probleem is als je het wilt vlechten.
7. Handdoek
Met een vochtige, zachte handdoek of een speciale poetsdoek poets je het hele lichaam van het paard. Zo verwijder je de laatste stofjes en krijgt het paard zijn mooie glans. Eventueel kan je hier ook glansspray voor gebruiken, maar spuit dit niet op de plek waar het zadel komt te zitten.
Lees verder