Arabisch volbloed

Arabisch volbloed Het Arabisch volbloed, of kortweg Arabier, is een internationaal zuiver gefokt raspaard. Oorspronkelijk komt de Arabier van het Arabisch schiereiland, waar zij werden gebruikt door nomaden in de woestijn. Het Arabisch volbloed staat bekend om zijn temperament, trouw aan de mens, leervermogen en prestatiebereidheid. Arabieren zijn voor alle takken van paardensport te gebruiken, dressuur, springen, western, endurance, aangespannen en als renpaard. Zij hebben van nature een groot uithoudingvermogen.

Geschiedenis van het Arabisch volbloed

Het Arabisch volbloed stamt al van ver voor de Christelijke jaartelling. De Bedoeïenen van het Arabische schiereiland koesterden het Arabisch volbloedpaard en waakten ervoor dat de Arabier zuiver gefokt werd. Door de jaren heen is het Arabisch volbloed geëxporteerd over de hele wereld. Om de raszuiverheid te waarborgen is er een wereldorganisatie opgericht, World Arabian Horse Organisation (WAHO). Wereldwijd zijn er zo'n 50 nationale stamboekorganisaties aangesloten bij de WAHO. Zij moeten zich aan de internationale regels van de WAHO houden. In Nederland is de stamboekorganisatie de AVS (Arabisch Volbloed Stamboek). In de loop der jaren zijn er binnen de fokkerij verschillend fokrichtingen ontstaan, Spaans, Russisch, Pools en Egyptisch.

Karakter van het Arabisch volbloed

Arabieren staan bekend om hun sterke karakter en hun uithoudingsvermogen. In de woestijn, waar hun oorsprong ligt, moesten zij overleven met extreme hitte, weinig water en eten. Alleen de sterksten wisten te overleven. Dit karakter vind je nog steeds terug in de hedendaagse Arabier. Daarbij zijn deze paarden zeer leergierig, zachtmoedig, temperamentvol en intelligent. Met een Arabier moet je eerst een band opbouwen, maar is die band er eenmaal, dan heb je een vriend voor het leven.

Uiterlijk van het Arabisch volbloed

Het Arabisch volbloed is een klein, gespierd paard. De schofthoogte lag oorspronkelijk tussen de 1.40 en 1.50m. In de loop der jaren zijn ook grotere Arabieren gefokt, tot een schofthoogte van 1.65m. Gemiddeld meet een Arabier rond de 1.50m. Bijzonder aan dit ras is, dat zij een kortere rug hebben. Andere rassen bezitten acht tot tien paar ribben , zes lendenwervels en achttien staartwervels. Arabieren hebben slechts zeven paar ribben, vijf lendenwervels en zestien staartwervels. Ook typisch voor het Arabisch volbloed is de manier waarop het hoofd op de hals staat. De hals vormt hierdoor een karakteristieke boog.

Het hoofd van de arabier is kort, wigvormig met grote, sprekende ogen die ver uit elkaar staan. Het voorhoofd is voorzien van een bobbel, die loopt van tussen de oren tot op eenderde van het neusbeen. Hieronder zit een lichte knik in het hoofd. Deze "deuk" in de neus heet de dish. De neus is klein en fijngevormd.

Het Arabisch volbloed heeft een brede borst, een korte, sterke rug en een recht kruis met een hoge staartaanzet. Karakteristiek voor Arabieren is,dat zij bij beweging en opwinding de staart recht omhoog steken.

Arabieren zijn er in veel verschillende kleurvarianten, vos, bruin, donkerbruiin, zwart en in verschillende varianten schimmel. Ook witte aftekeningen op hoofd en benen komen voor.

Gebruik van het Arabisch volbloed

Oorspronkelijk werden Arabieren gebruikt als lastdier door de nomaden in de woestijn. Hier dankt dit paard ook zijn sterke karakter en uithoudingsvermogen aan. Tegenwoordig zijn de gebruiksmogelijkheden van dit ras zeer veelzijdig:
  • Dressuur
  • Springen
  • Western
  • Endurance
  • Mensport
  • Rensport

In de dressuur kunnen Arabieren zowel bij de pony's als de paarden worden gebruikt. Dit is afhankelijk van de schofthoogte van de Arabier (moet onder de 1.57m zijn) en de leeftijd van de ruiter (moet onder de 18 jaar zijn) of je bij de pony's kunt starten. Er zijn Arabieren die zelfs het Grand Prix–niveau hebben bereikt. Door het AVS worden speciaal dressuurwedstrijden georganiseerd voor Arabieren.
Ook in de springsport zit er talent onder de Arabieren. Door hun doorzettingsvermogen en inzet kunnen zij ook in het springen goed presteren.
Arabieren worden veelvuldig gebruikt voor de westernsport. Na de Quarterhorses, speciaal gefokt voor de westernsport, staan Arabieren op de tweede plaats qua snelheid en wendbaarheid, twee hele belangrijke componenten van de westernsport. In 1998 is de DAWRA (Dutch Arabian Western Riding Association) opgericht. Zij promoten het gebruik van Arabieren in de westernsport.
Endurance is Arabieren op het lijf geschreven. In de endurance sport draait het met name om uithoudingsvermogen van paard en ruiter. Endurance is lange-afstandrijden te paard. Het gaat er om zoveel mogelijk kilometers af te leggen in een zo kort mogelijke tijd. Voor, tijdens en na de wedstrijd vinden er strenge veterinaire keuringen plaats. Gekeken wordt naar de hartslag, darmgeluiden, beenwerk (onregelmatigheden) en de vochthuishouding van het paard na inspanning. Is dit niet in orde, dan mag de wedstrijd niet worden uitgereden. Arabieren staan bekend om hun enorme uithoudingsvermogen en presteren in de endurance op wereltopniveau.

Voor de mensport zijn Arabieren ook prima inzetbaar. Door hun enorme inzet, uithoudingsvermogen, lenigheid en betrouwbaarheid zijn ze uiterst geschikt voor het aangespannen werk.
De rensport vraagt snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en inzet van paarden Het Arabisch volbloed is door zijn bouw snel en wendbaar. Het zijn gespierde paarden met veel kracht en uithoudingsvermogen. Daarbij blinken zij uit wat inzet betreft. Daarom zijn ze ook voor de rensport prima geschikt. Gevaar van de rensport is wel, dat dit een zware belasting is voor de benen van het paard.
Samenvattend is het Arabisch volbloed een fantastisch paard waar je alle kanten mee op kunt. Heb je eenmaal het vertrouwen van een Arabier, dan heb je een maatje voor het leven!

Lees verder

© 2012 - 2025 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstaan Engels VolbloedHet Engels Volbloed is het paard dat het meest gebruikt wordt voor paardenrennen. Naast dit ras worden bijvoorbeeld in m…
Singlefooting en Racking horseEr zijn enkele paardenrassen waarvan geen stamboom beschilbaar is. Deze rassen kan je enkel registreren omdat ze enkel d…
Paardenras: Engelse volbloedDe Engelse volbloed wordt in het Engels ook wel 'Thoroughbred' genoemd. De Engelse volbloed is namelijk niet zomaar een…
Het Arabisch Volbloed paard: mythen en herkomstHet Arabisch Volbloed paard: mythen en herkomstDe arabische volkeren noemen de Arabische Volbloed (Arabier) 'Keheilan', wat 'door en door zuiver bloed' betekent. Het A…

Een paard scheren: Hoe en waarom?Een paard scheren: Hoe en waarom?In de winter worden heel wat paarden geschoren. De beweegredenen om een paard te scheren kunnen van verschillende aard z…
De gangen van een paard: Stap, draf, galopDe gangen van een paard: Stap, draf, galopEen paard heeft verschillende gangen om zich voort te bewegen. Deze gangen verschillen van elkaar door de beenzetting en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katja, Pixabay
  • http://www.paardentips.com/kk_100105.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Arabier_(Paard)
  • http://www.eigenpaard.nl/arabisch–volbloedpaard.aspx
  • http://www.bokt.nl/wiki/Arabier
  • http://www.dawra.nl/pages/nl/home.php
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 09-03-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.