De Welsh pony in Nederland

De Welsh pony in Nederland De Welsh pony stamt oorspronkelijk uit Wales. Hun leven in de heuvels van Wales was hard, door de strenge winters en het schaarse voedsel. Hierdoor heeft de Welsh pony zich ontwikkeld tot een sterk en intelligent ras. Door de Romeinen en later ook door Engelse fokkers is het ras veredeld met Arabisch bloed. De WPCV is het Nederlandse stamboek waarvan de registratieregels officieel zijn erkend door het moederstamboek in Wales, de Welsh Pony&Cob Society.Zij fokken volgens de regels van het moederstamboek. In het Nederlands stamboek NWPCS worden binnen het ras zes verschillende fokrichtingen onderscheiden, sectie A, B, C en D, sectie WPBR en sectie NWR.

Geschiedenis van de Welsh pony

De geschiedenis van de Welsh pony gaat al heel ver terug. Reeds in de Middeleeuwen was dit ras al bekend. Zij zouden afstammen van de prehistorische Keltische pony. De Welsh pony komt oorspronkelijk uit Wales. Daar leefden deze pony's onder zware omstandigheden. Strenge winters, schaars voedsel en weinig beschutting in de heuvels van Wales hebben de Welsh pony's gemaakt tot een sterk en intelligent ras. Onder invloed van de Romeinen en later ook overgenomen door Engelse fokkers is het ras veredeld met Arabisch bloed. Dit is nu nog terug te zien in het verfijnde hoofd van de Welsh pony. In 1901 is in Wales het moederstamboek van de Welsh pony opgericht, de Welsh Pony&Cob Society.

Uiterlijk van de Welsh pony

Er bestaan vier verschillende fokrichtingen binnen het moederstamboek van de Welsh pony:
Sectie A (Welsh Mountain pony): met een hoogte tot 121,9 cm.
Sectie B (Welsh Pony): met een hoogte tot 137,2 cm.
Sectie C (Welsh Pony van Cobtype): met een hoogte tot 137,2 cm.
Sectie D (Welsh Cob): bij voorkeur groter dan 137,2 cm.
Daarbij is er nog een Welsh Partbred Register. Dit zijn pony's met minimaal 12,5% Welsh bloed.
Het erkend Nederlands stamboek WPCV (Welsh Pony en Cob Vereniging) fokt volgens de regels van het moederstamboek. Vanaf 2012 heeft dit stamboek een definitieve goedkeuring gekregen van het Productschap Vee en Vlees als stamboek.

Het Nederlands stamboek NWPCS (Nederlands Welsh Pony en Cob Stamboek) voegt nog een zesde fokrichting toe.
Sectie NWR, Nederlandse Welsh Rijpony, schofthoogte tussen 1,38 en 1,569m, minimaal 25% Welsh bloed.
Deze fokrichting wordt echter niet officieel erkend door het moederstamboek. Wel heeft het NWPCS vanaf 2012 een tijdelijke goedkeuring gekregen van het Productschap Vee en Vlees als stamboek.

Sectie A

De Welsh mountainpony's stammen van de oorspronkelijke Welsh pony's uit de heuvels van Wales. Deze pony's hebben een klein, edel hoofd. Hun oren lopen spits toe en hun ogen zijn groot. De nek is lang en sierlijk, met een schuine schouder die zichtbaar overgaat in de schoft. De benen moeten recht gesteld zijn met mooie ronde, harde hoeven. hun staart is hoog aangezet en wordt sierlijk gedragen. De Welsh pony staat bekend om zijn sierlijke beweging, vlot en vrij met veel buiging in het spronggewricht. Alle kleuren komen voor, behalve bont.

Sectie B

De Welsh mountainpony die behoort tot sectie B, is groter ( tot 1,37m) en hierdoor beter geschikt als rijpony. Verder hebben zij dezelfde uiterlijke kenmerken als de sectie A pony's.

Sectie C

Qua maat kun je deze pony's vergelijken met de sectie B pony's. Het verschil tussen deze twee fokrichtingen zit hem in de massa. Het cob type is massiever gebouwd. Ook heeft dit type langere haren aan de onderbenen. Dit wordt behang genoemd. Verder is dit type vergelijkbaar met het type sectie B. Zij zijn zeer geschikt voor springen, dressuur en als tuigpony.

Sectie D

De Welsh pony uit sectie D, ook wel de Welsh cob genoemd, is een groter type sectie C pony. Hun schofthoogte is vanaf 1,37m. Verder hebben ze dezelfde uiterlijke kenmerken als de pony's van sectie C. Deze pony's zijn goed geschikt als tuigpony. Ook worden zij voor de jacht gebruikt.

Sectie WPBR (Welsh Partbred)

Pony's uit deze sectie hebben minimaal 12,5% Welsh bloed in hun aderen. Dit betekent dat deze pony's met verschillende rassen zijn gekruist. Afhankelijk van het ras waarmee de Welsh pony is gekruist , zal deze pony zowel uiterlijk als qua karakter over bepaalde eigenschappen beschikken. Wel zal je de eigenschappen van de Welsh in deze pony's terug vinden.

Sectie NWR

De Nederlandse Welsh Rijpony is een typisch Nederlands fokprodukt en komt alleen voor bij het NWPCS. Om aan de vraag naar een grotere Welsh Rijpony te kunnen voldoen, hebben zij de Welsh pony gekruist met Arabisch, Anglo-Arabisch en Engels bloed. Hierdoor onstonden pony's met een schofthoogte tussen de 1,38 en 1,1569m, die geschikt zijn als rijpony voor wat grotere kinderen. Vereiste is, dat er minimaal 25% Welsh bloed aanwezig moet zijn.

Karakter van de Welsh pony

Welsh pony's staan bekend om hun pittige karakter. Zij zijn erg werklustig, intelligent, sterk en hebben een groot uithoudingsvermogen. Dit hebben zij te danken aan hun oorspronkelijke leefsituatie in de heuvels van Wales. Het zijn eerlijke pony's, maar door hun pittige karakter wel beter geschikt voor een wat ervaren ruitertje. In het gebruik zijn zij zeer veelzijdig. Je kunt ze gebruiken als dressuurpony, springpony, maar ook voor de kar of voor de jacht. Voor jonge kinderen is het een prima knuffelpony die gek is op aandacht.
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Welsh Pony - beschrijving van een paardenrasDe Welsh Pony - beschrijving van een paardenrasToch bijna iedere paardenliefhebber kent het ras de Welsh Pony, maar als je het eens dichterbij bekijkt, blijkt het stam…
recensieFytotherapie en FarmacognosieDit boek is een unieke uitgave omdat hierin voor het eerst farmacognosie en fytotherapie op een moderne wijze samen word…
Interest Calculator geeft inzicht in lenen en sparenInterest Calculator geeft inzicht in lenen en sparenBereken nu zelf de rente en kosten van geld lenen met een eenvoudig computerprogramma. Gebruik hiervoor eens Interest Ca…

Kleuren van de Russische DwerghamsterKleuren van de Russische DwerghamsterMandarijn, Wildkleur, Blauw wildkleur, Russisch Blauw en nog veel meer. De Russische Dwerghamster komt tegenwoordig in v…
Een paard scheren: Hoe en waarom?Een paard scheren: Hoe en waarom?In de winter worden heel wat paarden geschoren. De beweegredenen om een paard te scheren kunnen van verschillende aard z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Airedalelover, Pixabay
  • http://www.bokt.nl/wiki/Welsh_pony#Sectie_C
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Welsh_pony
  • http://www.ponynet.nl/kk_300018.html
  • http://www.wpcv.nl/registratie/rasbeschrijving.html
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 09-07-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.