Paardenras: Engelse volbloed

De Engelse volbloed wordt in het Engels ook wel 'Thoroughbred' genoemd. De Engelse volbloed is namelijk niet zomaar een volbloed, maar het is een ras dat met precisie gefokt is. Thorough betekend dan ook 'zorgvuldig'. Het ras is ontstaan dankzij 3 Arabische hengsten. Ze werden vanaf begin af aan al gefokt om op wedstrijden te kunnen presteren. Dankzij zijn temperament kan het lastig zijn om van een Engelse volbloed een goed dressuurpaard te maken.

Geschiendenis van de Engelse volbloed

In de 17e en 18e eeuw zijn de stamvaders van de Engelse volbloed naar Engeland geïmporteerd. Het waren drie hengsten met de prachtige namen:
  • Darley Arabian - arabier
  • Godolphin Barb - Berber
  • Byerley Turk - Turks paard

Deze hengsten werden simpelweg gekruist met de bekendste wedstrijdpaarden van dat moment. Het ging niet om het uiterlijk, maar puur om de snelheid en het uithoudingsvermogen. Dankzij het paardenras wat daar uit kwam (de Engelse volbloed) werd het paardenrennen in een snelle tijd een wereldberoemde sport. Al voor 1600 werden er renwedstrijden gehouden, alleen waren de wedstrijden toen particulier. Na 1600 kwam er zelfs met regelmaat koninklijk bezoek bij de wedstrijden kijken. Vanaf 1750 bestonden er treinen, zo kwam er ook nog meer bezoek op de wedstrijden af. Ascot en Newmarket zijn twee grote renbanen die dankzij de snelle groei gebouwd konden worden. In eerste instantie was men geïnteresseerd in het uithoudingsvermogen van de paarden, later ging het alleen nog maar om de snelheid. De paarden werden/worden met 2 jaar klaar gemaakt voor de rensport waardoor ze helaas ook sneller blessures opliepen en nog steeds oplopen.Het eerste deel van het stamboek werd gemaakt in 1808 maar nog steeds worden er delen toegevoegd. Met een jaar of 4/5 zijn de paarden vaak al klaar met deze sport. De paarden zijn om te scholen, maar omdat ze vanaf zo'n jonge leeftijd op de renbaan hebben gelopen is dit vaak niet gemakkelijk. Omdat ze ook zo jong ingereden zijn kan het ook voorkomen dat ze lichamelijk snel achteruit zullen gaan.
Om het ras gezond te houden wordt er alleen op natuurlijke wijze gedekt. Het idee erachter is dat als er niet op natuurlijke wijze gedekt kan worden het paard niet gezond genoeg zou zijn voor de renbaan.

Exterieur

De Engelse volbloed is een sierlijk gebouwd paard met een krachtig en gespierd lichaam. Ze hebben een edel hoofd en een recht profiel. Dit ras heeft veel schoft en een korte maar stevige rug. Hun ogen tonen intelligentie en zijn hals wordt trots gebogen gedragen.

Karakter

  • gevoelig
  • vurig
  • temperamentvol
  • gespannen
  • nerveus
  • actief
  • intelligent

Stokmaat

De stokmaat van de Engelse volbloed verschilt nogal. Het ligt er namelijk aan wat het doeleinde van het paard is. De ideale schofthoogte voor een rijpaard is namelijk rond de 1,50 zo kunnen zowel kinderen als lichte volwassene het paard berijden. Voor de renwedstrijden zien ze graag wat grotere paarden zo rond de 1.60 á 1.65. De meest voorkomende stokmaat ligt dan ook rond de 1.60. Echter kan een Engelse volbloed ook een schofthoogte tot 1.85 bereiken.

Beweging en gebruiksmogelijkheden

Door zijn bouw heeft dit ras zowel een vlakke stap als draf. Omdat de paarden erop gefokt zijn is alleen zijn galop is uitmuntend. Bij de galop komt veel kracht kijken vanuit de achterhand wat de Engelse volbloed ook een perfecte springer maakt. Dankzij zijn vurige temperament is een Engelse volbloed soms lastig op te voeden tot goed dressuurpaard. Daartegenover levert hij topprestaties op de renbaan.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstaan Engels VolbloedHet Engels Volbloed is het paard dat het meest gebruikt wordt voor paardenrennen. Naast dit ras worden bijvoorbeeld in m…
Arabisch volbloedArabisch volbloedHet Arabisch volbloed, of kortweg Arabier, is een internationaal zuiver gefokt raspaard. Oorspronkelijk komt de Arabier…
Paardensport: rensportStreep wil racen, Dreamer, Volbloed, De Zwarte Hengst.. Het zijn allemaal titels van films en boeken met hetzelfde thema…
Koudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed, warmbloed en volbloed zijn drie verschillende benamingen die staan voor het temperament van een paard. Temper…

Zeldzame rassenLangszaam bij beetje sterven er meer dieren uit, sommige zijn al uitgestorven sommige hebben het net weten te redden. Om…
Paardenras: Dartmoor-ponyPaardenras: Dartmoor-ponyDe Dartmoor-pony komt van oorsprong uit uit de streek Dartmoor, deze streek bevind zich in Engeland. De Dartmoor werd da…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.