Het Friese paard, koudbloed onder de warmbloeden

Het Friese paard, koudbloed onder de warmbloeden Het Friese paard wordt wel de koudbloed onder de warmbloeden genoemd. Dit betekent dat zij minder vurig en temperamentvol zijn dan de meeste warmbloedpaarden. Het Friese paard hoort tot de barokke rassen. Zij zijn zwart van kleur en hebben een chique uitstraling. Hun manen en staart zijn lang en golvend. Het Friese paard is geschikt als rijpaard, maar wordt ook heel veel als tuigpaard gebruikt. Ook voor voltige of in een circus wordt veel gebruik gemaakt van het Friese paard.

Geschiedenis van het Friese paard

Het Friese paard stamt oorspronkelijk af van het Equus Robustus, een wat grover type paard, waar ook de trekpaarden van afstammen. Door veredeling met Arabisch bloed via Spaanse Andalusiërs en kruisingen met Oldenburgers en Westfriezen is dit puur Nederlandse edele ras ontstaan.

Het Friese paard werd al meer dan 3000 jaar geleden gebruikt als krijgspaard. De Romeinen namen deze paarden als oorlogspaard mee op hun veldtochten naar Engeland.

In de 17e eeuw werd het Friese paard veelal gebruikt door de wat rijkere boeren voor lichte werkzaamheden op de boerderij en als tuigpaard voor de koets om op zondag de rijkeren naar de kerk te brengen. Hiermee genoten deze boeren aanzien. In de 19e eeuw werd het ras met uitsterven bedreigd. Harddraverijen werden populair en men probeerde de Friese paarden te veredelen met lichtere typen om een snellere draf te bevorderen. Eind 19e eeuw ging het wederom niet goed met het Friese paardenras. Boeren wilden liever een wat zwaarder type paard voor het werk op de boerderij. Hier was het Friese paard niet geschikt voor.

In 1879 werd het eerste stamboek voor Friese paarden opgericht, het Friese Paarden Stamboek. Toch waren er in 1913 nog maar drie goedgekeurde Friese hengsten binnen het stamboek beschikbaar voor de fokkerij. Op dit moment telt de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) wereldwijd ongeveer 14.000 leden en floreert het ras als nooit tevoren.

Uiterlijk van het Friese paard

Friese paarden zijn zwart en zij hebben lange golvende manen en een dikke golvende staart. Vroeger bestonden er nog andere kleuren, zoals vos of schimmel, maar die zijn er in de loop der jaren uit gefokt. Het Friese paard hoort geen aftekeningen te hebben.
Het hoofd is fijn gebouwd, met korte, spitse oren en intelligente ogen. Het lichaam is compact en sterk gebouwd. De hals is lang en licht gebogen. Friezen hebben een lage schoft en de schouders zijn sterk en krachtig ontwikkeld. Het Friese paard heeft korte,sterke benen met veel behang. De schofthoogte moet voor goedkeuring in het stamboek liggen tussen de 1.55m en 1.70m.

Karakter van het Friese paard

Het Friese paard staat bekend als een vriendelijk, intelligent en werkwillend paard. Zij zijn levendig, trouw en eerlijk. Friese paarden hebben een trotse uitstraling.

Gebruik van het Friese paard

Friese paarden zijn door hun sierlijkheid en uitstraling prima geschikt voor de dressuursport. Door hun kracht en uitstraling worden zij heel veel gebruikt voor het aangespannen rijden. De rust en betrouwbaarheid die van deze paarden uit gaat maakt ze prima geschikt voor voltige. Hun aanleg voor dressuur wordt in circussen gebruikt voor hogeschool dressuur. Vaak vinden zij het wel leuk af en toe een sprongetje te maken, maar zij zijn door hun bouw minder geschikt voor de springsport.

Lees verder

© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het KWPN-paard, verschillende typenEén van de meest bekende paardenrassen in Nederland is de KWPN’er, ofwel het Koninklijk Nederlands Warmbloed Paard. De f…
Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…
Paardensport: VoltigeVoltige is een tak binnen de paardensport die een combinatie is tussen paardrijden en gymnastiek of turnen. De voltigeur…
Het Friese paardHet Friese paard. Een mooi en vriendelijk paard met veel behang en een trotse houding. Het lichaam is sterk, breed en co…

De vogelspin, een oerdierDe vogelspin, een oerdierVogelspinnen stammen uit de oertijd, zo’n 170 miljoen jaar geleden en het zijn daarom belangrijke dieren voor de geschie…
Alles over de egelAlles over de egelDe egel komt veel voor in Nederland. Vooral in de herfst worden er veel egels gezien, dit komt doordat de egel in de her…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Splitshire.com, Pexels
  • http://www.bokt.nl/wiki/Fries_paard
  • http://friesepaarden.org/geschiedenis-van-friese-paarden/geschiedenis-van-het-friese-paard/
  • http://www.paardensportwereld.nl/paarden/paardenrassen/fries.html
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.