Het Friese paard, koudbloed onder de warmbloeden
Het Friese paard wordt wel de koudbloed onder de warmbloeden genoemd. Dit betekent dat zij minder vurig en temperamentvol zijn dan de meeste warmbloedpaarden. Het Friese paard hoort tot de barokke rassen. Zij zijn zwart van kleur en hebben een chique uitstraling. Hun manen en staart zijn lang en golvend. Het Friese paard is geschikt als rijpaard, maar wordt ook heel veel als tuigpaard gebruikt. Ook voor voltige of in een circus wordt veel gebruik gemaakt van het Friese paard.
Geschiedenis van het Friese paard
Het Friese paard stamt oorspronkelijk af van het Equus Robustus, een wat grover type paard, waar ook de trekpaarden van afstammen. Door veredeling met Arabisch bloed via Spaanse Andalusiërs en kruisingen met Oldenburgers en Westfriezen is dit puur Nederlandse edele ras ontstaan.
Het Friese paard werd al meer dan 3000 jaar geleden gebruikt als krijgspaard. De Romeinen namen deze paarden als oorlogspaard mee op hun veldtochten naar Engeland.
In de 17e eeuw werd het Friese paard veelal gebruikt door de wat rijkere boeren voor lichte werkzaamheden op de boerderij en als tuigpaard voor de koets om op zondag de rijkeren naar de kerk te brengen. Hiermee genoten deze boeren aanzien. In de 19e eeuw werd het ras met uitsterven bedreigd. Harddraverijen werden populair en men probeerde de Friese paarden te veredelen met lichtere typen om een snellere draf te bevorderen. Eind 19e eeuw ging het wederom niet goed met het Friese paardenras. Boeren wilden liever een wat zwaarder type paard voor het werk op de boerderij. Hier was het Friese paard niet geschikt voor.
In 1879 werd het eerste stamboek voor Friese paarden opgericht, het Friese Paarden Stamboek. Toch waren er in 1913 nog maar drie goedgekeurde Friese hengsten binnen het stamboek beschikbaar voor de fokkerij. Op dit moment telt de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) wereldwijd ongeveer 14.000 leden en floreert het ras als nooit tevoren.
Uiterlijk van het Friese paard
Friese paarden zijn zwart en zij hebben lange golvende manen en een dikke golvende staart. Vroeger bestonden er nog andere kleuren, zoals vos of schimmel, maar die zijn er in de loop der jaren uit gefokt. Het Friese paard hoort geen aftekeningen te hebben.
Het hoofd is fijn gebouwd, met korte, spitse oren en intelligente ogen. Het lichaam is compact en sterk gebouwd. De hals is lang en licht gebogen. Friezen hebben een lage schoft en de schouders zijn sterk en krachtig ontwikkeld. Het Friese paard heeft korte,sterke benen met veel behang. De schofthoogte moet voor goedkeuring in het stamboek liggen tussen de 1.55m en 1.70m.
Karakter van het Friese paard
Het Friese paard staat bekend als een vriendelijk, intelligent en werkwillend paard. Zij zijn levendig, trouw en eerlijk. Friese paarden hebben een trotse uitstraling.
Gebruik van het Friese paard
Friese paarden zijn door hun sierlijkheid en uitstraling prima geschikt voor de dressuursport. Door hun kracht en uitstraling worden zij heel veel gebruikt voor het aangespannen rijden. De rust en betrouwbaarheid die van deze paarden uit gaat maakt ze prima geschikt voor voltige. Hun aanleg voor dressuur wordt in circussen gebruikt voor hogeschool dressuur. Vaak vinden zij het wel leuk af en toe een sprongetje te maken, maar zij zijn door hun bouw minder geschikt voor de springsport.
Lees verder