Een paard scheren: Hoe en waarom?

Een paard scheren: Hoe en waarom? In de winter worden heel wat paarden geschoren. De beweegredenen om een paard te scheren kunnen van verschillende aard zijn, maar moeten goed overdacht worden. Hoe en waarom scheer je een paard?

Wintervacht

Paarden hebben doorgaans een wintervacht en een zomervacht. Naarmate de dagen korter en kouder worden, maakt het paard extra haren aan om zichzelf warm te houden. Het aanmaken van een wintervacht is puur natuur, maar kan in sommige gevallen niet wenselijk zijn, bijvoorbeeld wanneer het paard intensief getraind wordt.
Sommige paardeneigenaren houden de aanmaak van de wintervacht tegen door het opleggen van dekens, waardoor het paard minder eigen vacht aanmaakt. Voor sommige paarden is het opleggen van een deken echter niet genoeg om kort in het haar te blijven, en dan kiest de eigenaar of trainer er vaak voor om het paard te scheren.

Scheren

Als een paard met een natuurlijke wintervacht intensief getraind wordt, zal hij feller zweten dan wanneer de haren kort gehouden worden. Op zich is het niet erg dat het paard gaat zweten, maar uiteraard moet er dan op toegezien worden dat het paard niet te fel afkoelt na het werk en dat hij voldoende opgedroogd is voor hij bijvoorbeeld terug op de weide gezet wordt. Als het zweten als hinderlijk ervaren wordt voor paard en ruiter, kan men het paard gedeeltelijk of volledig scheren zodat hij het minder warm krijgt en minder lang hoeft op te drogen.

Scheerpatronen

Er bestaan verschillende scheerpatronen voor paarden. Sommige paarden worden volledig geschoren, bij anderen worden het hoofd en de benen niet geschoren maar het lichaam wel, en daarnaast bestaan ook nog heel wat 'tekeningen'. In bepaalde takken van de paardensport, bijvoorbeeld bij Endurance, is het gebruikelijk dat het paard slechts gedeeltelijk wordt geschoren. Er wordt dan enkel geschoren op de plaatsen waar het paard het meeste zweet. De laatste jaren is het een trend om een figuurtje op de bil van het paard te scheren, zoals een hartje of een sterretje.

Dekens

Op het moment dat we het paard zijn natuurlijke vacht ontnemen, moet er natuurlijk voor een alternatief gezocht worden om het paard warm te houden. Daarom legt men dekens op. Dekens zijn er in verschillende diktes, die afhankelijk van de temperatuur gebruikt worden. De lichtste dekens beschermen enkel tegen regen en wind en zijn niet gevoerd, daarna lopen de diktes op van 100 gram tot wel 500 gram. Welk deken het paard nodig heeft hangt af van zijn eigen lichaam, en van de weersomstandigheden.

Hoe scheren?

Scheren kan je niet zomaar, en helaas leer je het alleen door het veel te doen. Het is altijd makkelijk om met tweeën te zijn bij het scheren, zodat iemand het paard kan vasthouden en/of geruststellen en kan helpen met de moeilijke plekken zoals hoofd en benen.
Het is belangrijk dat het paard schoon is voor je begint met scheren. Als er teveel vuil of modder in de haren kleeft, zal dit de scheermachine niet ten goede komen en kan je ongelijke stukken krijgen, wat erg opvalt.
De huid moet strak gehouden worden en vervolgens scheer je tegen de richting van de haren in. Scheer altijd in lange lijnen en laat de volgende lijn de vorige half overlappen, zodat je geen plukken of haperingen krijgt. Het is belangrijk om altijd de huid goed strak te houden, vooral in de plooien zoals de oksels. Doe je dan niet, dan loop je het risico dat je de huid raakt en dat het paard hier fel op reageert.
Het hoofd en de benen worden meestal met een opscheermachine of tondeuse geschoren. Scheermachines voor het lichaam zijn over het algemeen nogal zwaar en log, en daardoor moeilijker om voor kleine oppervlaktes te gebruiken.

Enkele aandachtspunten

  • Bij het scheren zijn er een aantal aandachtspunten die je in het oog kan houden om makkelijk te werken. Zorg voor een droge ondergrond, want water en een elektrische scheermachine gaan niet samen!
  • Zorg dat je comfortabele schoenen draagt, liefst op rubberen zolen. Vermijd loshangende haren of kleding met franjes, zodat je niet vast kan komen te zitten in het snoer of in het scheerapparaat zelf.
  • Is het paard niet vertrouwd met scheren en is hij angstig, dan kan je misschien een praam of een lichte verdoving gebruiken. Dit is aangenamer voor het paard, maar ook veiliger voor jezelf!
  • Scheren is een klusje dat niet in enkele minuten klaar is. Zorg dus dat je voldoende tijd voorziet als je begint te scheren, zodat je niet halverwege moet ophouden.
© 2012 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Je paard scheren; tips, modellen en meerPaarden worden om uiteenlopende redenen geschoren; de meest voorkomende reden is toch wel het scheren van de wintervacht…
Paard toiletterenToiletteren is het mooi maken van het paard. Dat betekent eigenlijk gewoon dat het paard er helemaal netjes uitziet. Dus…
Schaamhaarmode en trendsSchaamhaarmode en trendsHet scheren van schaamhaar is geen taboe meer. Het lijkt erop dat alle vrouwen het schaamhaar scheren. Het is niet lange…

De Welsh pony in NederlandDe Welsh pony in NederlandDe Welsh pony stamt oorspronkelijk uit Wales. Hun leven in de heuvels van Wales was hard, door de strenge winters en het…
Arabisch volbloedArabisch volbloedHet Arabisch volbloed, of kortweg Arabier, is een internationaal zuiver gefokt raspaard. Oorspronkelijk komt de Arabier…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.