Ontstaan Engels Volbloed

Het Engels Volbloed is het paard dat het meest gebruikt wordt voor paardenrennen. Naast dit ras worden bijvoorbeeld in mindere mate ook de arabier en de draver gebruikt. In Engeland worden ieder jaar ongeveer 5000 Engels Volbloed veulens geboren en wereldwijd zijn er meer dan 195.000 fokmerries. In dit artikel lees je over de geschiedenis van dit prachtige ras.

Het eerste begin

Wist je dat het Engels Volbloed afstamt van slechts 3 hengsten? En minder dan 74 merries? Het stamboek van de Engels Volboed is in de 17e eeuw opgericht in Engeland. Het stamboek wordt beheerd door de Weatherby's Group. Hierdoor kunnen alleen 100% Volbloeds voor registratie in aanmerking komen. Merries uit Engeland werden gekruist met 3 geïmporteerde Arabische hengsten; Byerley Turk (1680s), Darley Arabian (1704) en Godolphin Arabian (1729). Andere hengsten die ook in mindere mate hebben meegewerkt aan het ontstaan van het ras Alcock Arabian, D'Arcy's White Turk, Leedes Arabian en Curwen's Bay Barb. Een andere hengst, Brownlow Turk, heeft gezorgd voor de grijze kleur van sommige Engelse Volbloeden. Een genetische studie laat zien dat 95% van de mannelijke Engelse Volbloeden hun mannelijke lijn van de Darley Arabian had. Maar tegenwoordig heeft 13,8% van de paarden Godolphin Arabian bloed en maar 6,5% Darley Arabian bloed wanneer je alle bloedlijnen meetelt. De Engelse Volbloeden van nu stammen af van slechts 27 of 28 hengsten uit de 18e en 19e eeuw. De merries waarvan alle Engelse Volbloeden afstammen waren vooral Engelse of Ierse merries. Volgens een studie uit de 19e eeuw waren dit 50 merries, en volgens een latere studie 74. Toch blijkt uit nog recenter onderzoek dat er binnen deze 74 merries ook weer gemeenschappelijke bloedlijnen zitten en dat er dus veel minder dan 74 merries het Engels Volbloed ras hebben laten doen ontstaan.

Kenmerken

Doordat het Engels Volbloed paard gefokt is voor de rennen hebben ze ‘een snel lichaam’. De sprinters zijn 1,51 tot 1,61 meter. De stayers zijn tussen de 1,52 en 1,63 meter. Correcte Engelse Volbloeden hebben een lange nek, een diepe borst, een korte rug, een hoge schoft, een goede diepte in de achterkoten, een mager gebouwd lichaam en lange benen. Door het doorfokken op snelheid heeft het ras veel te kampen met gezondheidsproblemen. Doordat ze kleine hoeven hebben in verhouding tot het lichaam hebben ze snel last van hoefkwalen. Daarnaast hebben sommige paarden een erg klein hart en zijn sommige volbloeden minder vruchtbaar.

Karakter en gebruik

Engels volbloeden zijn dus gefokt om te rennen. Daardoor zijn het moedige paarden en echte doorzetters. Ook kunnen ze hierdoor nerveus overkomen omdat ze graag willen lopen. Daarom is het belangrijk dat men genoeg beweging geeft aan een Engels Volbloed. Bij juist gebruik zijn het hele nuchtere lieve dieren. Voor het rennen zijn deze paarden geboren. Daarom worden ze veel gebruikt in paardenraces, maar ook in bijvoorbeeld eventing en endurance.

De geschiedenis heeft dit paard zo gemaakt als het nu is.
© 2011 - 2024 Maaike93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: Engelse volbloedDe Engelse volbloed wordt in het Engels ook wel 'Thoroughbred' genoemd. De Engelse volbloed is namelijk niet zomaar een…
Koudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed, warmbloed en volbloed zijn drie verschillende benamingen die staan voor het temperament van een paard. Temper…
Arabisch volbloedArabisch volbloedHet Arabisch volbloed, of kortweg Arabier, is een internationaal zuiver gefokt raspaard. Oorspronkelijk komt de Arabier…
Geschiedenis van de BerberDe Berber is een van de oudste paardenrassen ter wereld. Zijn geschiedenis gaat 4.000 jaar terug. Al 4.000 jaar leven de…

Ontstaan rensport (paardenrennen)Paardenrennen zijn zeer populair in Engeland. En ook in Nederland horen wij over grote Engelse renwedstrijden als de Der…
Paddock Paradise: De paarden stimuleren en activerenPaddock Paradise: De paarden stimuleren en activerenEen track van een Paddock Paradise behoort de paarden uit te nodigen meer te bewegen. Het creëren van afwisseling op de…
Maaike93 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.