De koop van een paard

De koop van een paard Wil jij een eigen paard aanschaffen? Het kopen van een paard is een spannende gebeurtenis. Als je geen verstand van paarden hebt is het van belang om je voor de aanschaf van een paard goed te laten voorlichten. Het is belangrijk dat het paard wat je koopt past bij jou, niet alleen qua karakter, maar ook qua rijvaardigheid. Paarden worden op veel verschillende manieren aangeboden. Via handelsstallen, fokkerijen, marktplaats of via particulieren. Belangrijk is om een paard voor aanschaf bij een dierenarts te laten keuren.

Ik wil een eigen paard

Veel jonge meiden dromen van een eigen paard. Als de beslissing is gevallen om te gaan kijken naar een geschikt paard is het belangrijk je goed te laten voorlichten.Zoals met alles wat te koop is, zit er veel kwaliteitsverschil tussen paarden.

De kwaliteit van een paard moet voldoen aan heel veel criteria:
  • Gezondheid
  • Niveau
  • Doel
  • Prijs
  • Grootte (schofthoogte)
  • Temperament
  • Ras/Bouw
  • Kleur

Gezondheid

Het belangrijkste bij de aanschaf van een paard is de gezondheid van het dier dat je koopt. Als je weinig verstand van paarden hebt kan je iemand met expertise meenemen. Heb je een paard op het oog, dan is het verstandig hem te laten keuren bij een dierenarts.Je kunt kiezen voor een klinische of een röntgenologische keuring.

De keuring

Voor welke keuring je kiest hangt vaak af van de aankoopprijs en het doel waar je het paard voor koopt. Wil je graag wedstrijden gaan rijden in de dressuur- of springsport, dan is het van belang een röntgenologisch onderzoek uit te laten voeren. Wil je recreatief rijden met je paard, dan is een klinisch onderzoek vaak voldoende.

Niveau

Het niveau van jouw rijvaardigheid moet matchen met het niveau waarop het paard is afgericht. Heb jij een jaar paardrij ervaring opgedaan op manegepaarden, dan is het niet verstandig een onbeleerd paard te kopen of een paard dat op hoog niveau in de sport is uitgebracht.Door het niveauverschil zal er heel snel miscommunicatie ontstaan tussen jullie.Verstandiger is dan, om een paard op gemiddeld niveau (L of M) te kopen.Heb jij heel veel ervaring en rij je op hoog niveau dan kan je wel kiezen voor een jong, onbeleerd paard of een paard dat op hoog niveau heeft gelopen.

Doel

Waar wil jij een paard voor kopen? Wil je beter leren paardrijden? Wil je wedstrijden gaan rijden? Kies je dan voor dressuur, springen, cross of eventing? Of wil je alleen maar recreatief rijden? Lekker lange buitenritten maken met je paard. Het doel waar jij je paard voor koopt bepaalt in grote mate het soort paard waar je naar op zoek gaat. Als je beter wilt leren paardrijden, dan kun je een leerpaard zoeken die op gemiddeld niveau is afgericht. Kies je voor dressuur, dan zoek je naar een paard dat gefokt is voor de dressuursport. Dit geldt voor de andere disciplines hetzelfde. Vind jij recreatief rijden voldoende en vind je het heerlijk om lange buitenritten te maken, dan kies je voor een paard die betrouwbaar is. Het niveau van zijn africhting is dan minder van belang, al is een jong, onbeleerd paard dan geen goed idee.

Heb je in je werk te maken met het coachen van mensen en heb je paarden als hobby, dan is het mogelijk om jouw paard in te zetten als coach. Paarden spiegelen feilloos het gedrag van mensen. Het zijn kuddedieren en in het wild afhankelijk van een goed leider. Zij herkennen in de mens dus ook direct een leider of een volger. Dit kan gebruikt worden om mensen meer zelfinzicht te bieden. Het is mogelijk een speciale opleiding te volgen als paardencoach. Meer hierover lees je in het artikel: Coachen met paarden.

Prijs

Paarden zijn te koop in heel veel verschillende prijsklassen. Dit is afhankelijk van het ras, de afstamming en de africhting van het paard. Wil je de sport in met je paard, dan kies je eerder voor een goede afstamming, waarvan bekend is dat zij geschikt zijn voor de tak van sport die jij wilt gaan beoefenen. Daarbij hebben mensen verschillende voorkeuren voor rassen.

Paardenrassen

Koudbloedpaarden, zoals Friezen, Tinkers, Haflingers of Fjorden, hebben over het algemeen een rustiger karakter dan warmbloedpaarden (arabieren, engels volbloed, KWPN).Koudbloedpaarden worden vaker voor recreatieve doeleinden gebruikt dan warmbloedpaarden.Voor sportpaarden worden hogere bedragen gevraagd en betaald, dan voor paarden die recreatief worden gebruikt. Het is dus afhankelijk wat de wensen van de ruiter zijn en hoeveel hij of zij hier voor over heeft.

Een paar voorbeelden van paardenrassen vind je in de artikelen: Het Arabisch volbloed en De Welsh pony, bestaat die wel? en Het Friese paard.

Grootte (schofthoogte)

Afhankelijk van leeftijd en grootte van de ruiter kan je kiezen voor een klein of groot paard. Pony's zijn kleine paarden met een schofthoogte tot 1.57 m. Er zijn verschillende ponymaten:
  • A-pony : tot 1.17m
  • B-pony: 1.17-1.27m
  • C-pony: 1.27-1.37m
  • D-pony: 1.37-1.48m
  • E-pony: 1.48 t/m 1.569m

Paarden beginnen qua stokmaat bij 1.57m en dit kan doorlopen tot boven de 1.85m.

Temperament

Door de verscheidenheid aan rassen is er ook een verscheidenheid aan temperament tussen paarden.Rassen die onder andere bekend staan om hun temperament zijn: Engels volbloed, arabisch volbloed, welsh A, Hackneys, Andalusiërs.Paarden met een wat rustiger temperament zijn de koudbloedpaarden: Friezen, Tinkers, Shires, Fjorden en Haflingers.Hier wil ik wel een kanttekening bij zetten. Ieder paard heeft zijn eigen karakter. Er zijn ook temperamentvolle koudbloedpaarden en minder temperamentvolle warmbloedpaarden. Kruisingen tussen verschillende rassen kunnen ook meer temperament opleveren.

Ras/Bouw

Samenhangend met het ras kan jouw paard rank of grof gebouwd zijn. Hoog op zijn benen staan of juist korte benen hebben.
Sommige paarden hebben een lang lijf of lange hals, anderen juist weer een kort lichaam of een korte hals. Dit kan per ras verschillen, bij kruisingen kan hier nog meer verschil in zitten. De één valt op een grote grove tinker, de ander is bezeten van een rank gebouwde volbloed arabier. Er zijn veel paarden zonder papieren. Dit betekent dat zij niet staan ingeschreven in een bepaald stamboek. Zij voldoen dan ook niet aan de specifieke kenmerken van een bepaald ras. Voor raspaarden, die wel staan ingeschreven in een bepaald stamboek, gelden kenmerken die horen bij dit ras. Je kunt met je paard naar een keuring gaan om te kijken in hoeverre jouw paard voldoet aan deze kenmerken.

Kleur

Paarden en pony's komen voor in heel veel verschillende kleuren en kleurcombinaties. Afhankelijk van het ras komen bepaalde kleuren in meerdere of mindere mate voor. Veel voorkomende kleuren zijn:
  • Voskleur
  • Zwart
  • Donkerbruin
  • Bruin
  • Schimmel
  • Valkkleur
  • Palomino
  • Appaloosa
  • Koffievos

Mensen hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde kleur. Toch, als mensen een paard gaan kopen, vallen zij op een paard in een kleur die zij in eerste instantie niet wilden kiezen. De uitstraling en de klik die zij met het paard hebben telt zwaarder dan de kleur.

Samengevat moet je dus op heel veel dingen letten bij de aanschaf van een paard, maar zonder een klik met het dier moet je niet overgaan tot aankoop! Jouw gevoel is, naast alle genoemde criteria, de belangrijkste graadmeter.
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard kopen met verborgen gebrekenPaard kopen met verborgen gebrekenWie een paard of pony koopt, gaat ervan uit dat deze gezond is en vrij van gebreken. Maar toch kan het voorkomen dat ach…
Een paard kopen: bij een particulier, handelaar of fokker?Een paard kopen: bij een particulier, handelaar of fokker?De zoektocht naar het ideale paard is niet eenvoudig. De mogelijkheden om een paard te kopen zijn talrijk: je kan op zoe…
Het paard laten keuren voor de koopAls u beslist om een paard te gaan kopen is het ten alle tijden verstandig om een paard te laten keuren. Dit houdt in da…
Aanschaf van een Iberisch paardLoop je met het idee rond om een PRE (Pura Raza Espanola) of een Lusitano aan te schaffen? Dan is het raadzaam om je goe…

Hoeveel tijd en geld kost een eigen paard?Hoeveel tijd en geld kost een eigen paard?Heb je altijd gedroomd van een eigen paard? Heb je alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen of zie je alleen maar voo…
Als je paard ziek wordt: veel voorkomende paardenziektesAls je paard ziek wordt: veel voorkomende paardenziektesWat is het spannend als je voor het eerst in je leven een eigen paard koopt. Je neemt je voor heel goed voor je trouwe v…
Bronnen en referenties
  • www.paardenkliniekgarijp.nl/index.php
  • www.eigenpaard.nl/paardenrassen.aspx
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 23-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.