Symptomen van kanker bij honden herkennen

Symptomen van kanker bij honden herkennen Hoe kun je symptomen van kanker bij honden herkennen? Op welke symptomen moet je letten? Kanker bij honden klinkt als een zeer ernstige en levensbedreigende diagnose. Gelukkig heeft de diergeneeskunde de laatste jaren grote vooruitgang geboekt. Steeds meer honden overleven kanker en leven langer dan verwacht. Een vroege diagnose is daarbij van groot belang. Hoe sneller de diagnose gesteld wordt, des te gunstiger is de prognose. Hieronder bespreken we de belangrijkste symptomen van kanker bij de hond.

Kanker bij honden

Kanker bij honden komt waarschijnlijk net zo vaak voor als bij de mens. Katten worden overigens veel minder vaak getroffen door deze ziekte. Veel mensen schrikken van de diagnose 'kanker', doch dankzij de grote vooruitgang die de laatste jaren in de diergeneeskunde is geboekt, overleven steeds meer honden de ziekte kanker of leven ze langer dan verwacht. Sommige tumoren zijn erg agressief en daarom is vroege opsporing en behandeling van essentieel belang om de kans op herstel te vergroten. Een vroege diagnose is vaak de sleutel tot een betere prognose. Daarom staan we hieronder stil bij enkele waarschuwingssignalen en symptomen die mogelijk wijzen op kanker bij onze trouwe viervoeter.

Wat is kanker?

Kanker is een term die gebruikt wordt voor ziekten waarbij er een ongeremde deling van lichaamscellen plaatsvindt. Ongecontroleerde celgroei kan leiden tot een zwelling op een vaste plaats, een tumor genoemd. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren, maar alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker. Goedaardige tumoren zijn zelden levensbedreigend en verspreiden niet naar andere delen van het lichaam, uitzaaiing of metastering genoemd. Ze kunnen ze dichtbijgelegen organen en kanalen verdrukken. Goedaardige gezwellen kunnen vaak chirurgisch worden verwijderd. Kwaadaardige tumoren dringen daarentegen nabijgelegen weefsels en organen binnen en kunnen zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam via de bloed- en lymfesystemen.

Veelvoorkomende soorten kanker bij honden

Het blijkt dat ongeveer vijftig procent van de honden ouder dan 10 jaar, op een bepaald moment een vorm van kanker ontwikkelt. Veel voorkomende kankersoorten bij honden zijn:
  • maligne lymfomen, dat is een tumor van de lymfeklieren die voornamelijk de lymfeknopen en andere organen, zoals de lever en de milt, aantasten (Golden Retrievers, Basset Hounds, Pointersen en Schotse Terriërs hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van lymfomen);
  • huidkanker (vooral boxers zijn daar gevoelig voor);
  • kanker in de mondholte;
  • borst(melkklier)tumoren;
  • botkanker (voornamelijk de grote rassen).

Symptomen van kanker bij honden herkennen

De symptomen variëren van hond tot hond en zijn afhankelijk van het soort kanker, maar veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:
  • Knobbeltjes of abnormale zwellingen bij honden die niet verdwijnen moeten niet worden genegeerd, vooral niet als het blijft groeien of als het een snel groeiend bultje betreft.
  • Niet-genezende wondjes.
  • Moeite met eten of slikken.
  • Een verandering van eetlust: abnormaal veel eetlust of juist een significante vermindering van eetlust.
  • Gewichtsverlies.
  • Een zwelling van de buik.
  • Braken.
  • Diarree.
  • Hoesten.
  • Ademhalingsproblemen.
  • Bloed in de urine.
  • Bloed in ontlasting.
  • Constipatie (verstopping).
  • Slechte adem of sterke lichaamsgeur.
  • Moeite met bewegen of verlies van uithoudingsvermogen, manklopen of stijfheid.

Een vroege diagnose van kanker, leidt tot een betere prognose. Het herkennen van bovenstaande waarschuwingssignalen is daarom van groot belang. Daarom geldt het advies: als uw hond één van deze symptomen vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts voor onderzoek.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek

Meestal is het voor de dierenarts niet mogelijk om alleen via lichamelijk onderzoek vast te stellen of je viervoeter kanker heeft. Bloedonderzoek om te screenen op kanker is een optie. Verdere tests, zoals röntgenfoto's of ander beeldvormend onderzoek, zijn vaak nodig.

Beeldvormend onderzoek

Echografie of MRI-scanning kan worden uitgevoerd. Deze kunnen helpen bij het ontdekken of de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam. Ze kunnen ook een indicatie geven van de algemene gezondheid van je huisdier, wat van invloed is op zijn vermogen om een behandeling te ondergaan.

Biopsie

Een biopsie (een klein monster nemen voor onderzoek onder een microscoop) kan helpen om de tumor te identificeren en te zien of het kanker is. .

Behandeling van kanker bij een hond

Behandeling hangt af van veel factoren

Er zijn veel soorten tumoren en de behandeling is geheel afhankelijk van waar de kanker zich bevindt, of het zich heeft uitgezaaid en de algehele conditie van je huisdier. Voor een geïsoleerde tumor die zich niet in het lichaam heeft verspreid, kan een operatie uitkomst bieden. Maar het hangt wel af van de locatie van de tumor. Zelfs een goedaardige tumor in een gebied als de hersenen kan bij dieren niet gemakkelijk worden verwijderd. Naarmate de tumor groter wordt, dringt deze het omliggende weefsel steeds verder binnen. Daarnaast kunnen kankercellen zich via bloed of lymfe ook naar organen elders in het lichaam verspreiden. De behandelingsmogelijkheden zijn uiteraard afhankelijk van het exacte type kanker en hoe ver het zich heeft verspreid. Kwaliteit van leven is echter belangrijk en als een dier ernstige, niet goed te verlichten pijn heeft, zal de dierenarts je waarschijnlijk aanmoedigen om het dier uit zijn lijden te verlossen.

Basisbehandelingen

Er zijn drie basistypes van behandeling: chirurgie, chemotherapie en radiotherapie (bestraling). Verschillende andere nieuwe therapieën zijn soms ook beschikbaar, zoals fotodynamische therapie (PDT) of immunotherapie. Voor sommige oppervlakkige varianten van huidkanker en voorstadia van huidkanker, is behandeling met fotodynamische therapie een goede behandeloptie. Immunotherapie is een behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Sommige vormen van behandeling vereisen frequente bezoeken aan je eigen dierenarts of aan specialisten, en het kan belangrijk zijn dat de behandeling met bepaalde tussenpozen wordt gegeven.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten is mogelijk. Het is alleen wel heel erg duur. De Universiteit Utrecht heeft i…
Gezondheidsproblemen bij honden: kankerErfelijkheid speelt een centrale rol in kanker bij honden. Veel van de kankers bij honden worden toevallig ontdekt tijde…
Honden die kanker opsporenUit onderzoek in Japan blijkt dat honden in staat zijn om sporen van kanker op te ontdekken in urine, feces, stukjes wee…
Honden die ziekten kunnen ruikenIn Nederland is een hond die aan de geur van patiënten darmbacteriën opspeurt die hen ziek kunnen maken. Deze ziekenhuis…

Spat bij paardenJe paard of pony loopt al jaren fijn onder het zadel. Ineens staat het dier met een dik been op stal, en loopt hier goed…
Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij de kat herkennen. Bij honden komt kanker veel vaker voor, maar ook katten kunnen er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lightstargod, Pixabay
  • Blue Cross. Coping with cancer in dogs. https://www.bluecross.org.uk/pet-advice/coping-cancer-dogs (ingezien op 2-10-2021)
  • http://www.ehow.com/how_5129605_common-symptoms-cancer-dogs.html
  • http://pets.webmd.com/dogs/guide/dogs-and-cancer-get-the-facts
  • http://www.dogtopics.com/146/dog-cancer-symptoms-and-diagnosis/
  • http://cancer.about.com/od/newlydiagnosed/a/whatcancer.htm
  • http://dog-care.suite101.com/article.cfm/signs_of_cancer_in_dogs
Reacties

Demol, 29-12-2019
Bij mijn reu is een anaalklier carcinoom recent weggehaald. Hij heeft reeds meer dan een jaar te veel leverenzymen, proteinurie. Na weghalen van carcinoom heeft hij veel meer eetlust, regelmatig loopt hij op 3 poten, soms zijn linkerachterpoot dan de rechter. Het carcinoom zat links. Hij is levendig gedurende een 15 tal minuten dan ademt hij heel moeilijk en slaapt veel. Wat moet ik hiervan denken Reactie infoteur, 30-12-2019
Is er ook gecontroleerd op uitzaaiingen?

Wilma, 08-10-2016
Mijn hond had problemen met de spijsvertering en is onderzocht door de dierenarts, uitslag virus op de maag! Wij gingen op vakantie en en acht dagen is de hond afgemaakt, lever- en darmkanker! Vreselijke ervaring! Reactie infoteur, 10-10-2016
Dat kan ik mij goed voorstellen, vooral ook omdat het onverwachts is gebeurd en je geliefde huisdier zo plotseling komt te overlijden.

Heidi, 14-08-2016
Ik heb een mechelse herder, deze is nu 2 jaar oud en ze hebben kanker gevonden bij zijn prostaat en het is volledig uitgezaaid. Ze geven hem geen maand, hij zal september niet meer halen. Valt af - braakt zijn eten helemaal er terug uit. Ik ben er helemaal kapot van. Reactie infoteur, 15-08-2016
Dat kan ik mij heel goed voorstellen Een huisdier waar je van houd en aan gehecht bent zo zien lijden, is heel pijnlijk. Heel veel sterkte gewenst met het afscheid nemen en het verlies.

Silvia, 24-05-2016
Hoi vraagje, mijn hond 11 jaar oud heeft bulten op rug en buik, heeft ook een lekkende hartklep. Bij opwinding word zijn tong blauw, en moet kuchen.ben bij Da geweest, deze man geeft de hond geen medicatie hij voelt zijn blaas niet meer dat betekent dat hij het zwaar aan zijn nieren heb. Hond kan geen plas en ontlasting ophouden en hij ruikt enorm uit zijn bek.hond speelt nog wel, maar da wil hond in laten slapen.wat moet ik doen?! Reactie infoteur, 03-06-2016
U kunt eventueel een second opinion bij een andere dierenarts inwinnen.

Pamela Ten Brink, 10-02-2016
Geachte Heer/Mevrouw,
Ik zu graag willen weten of honden met kanker ook vals kunnen worden door de kanker.
Met vriendelijke groet,
Pamela ten brink. Reactie infoteur, 23-02-2016
Honden met pijn kunnen gedragsveranderingen vertonen. Honden hebben maar weinig manieren om te kunnen aangeven dat ze ergens pijn hebben of zich lichamelijk of mentaal niet prettig voelen. Vaak worden ze stiller, kribbig, krijgen een kort lontje, of zijn wat sneller uit het lood geslagen.

Sofie, 20-10-2012
Mijn hondje heeft een knobbel die heel langzaam groeit, die onderaan van haar buik zit.
Mijn dierenarts heeft gezegd dat de knobbel eruit moet met daarbij meteen een sterlisatie lymfe klier en de baarmoeder. Ik vraag mij natuurlijk af of dat allemaal moet gebeuren? Zij is 10jaar maar wel in een goede gezondheid.
Kan iemand mij advies geven.
Hartelijk dank Reactie infoteur, 20-10-2012
U kunt voor een second opinion naar een andere dierenarts. Bij belangrijke beslissingen kan het waardevol zijn eens de mening van een andere dierenarts te horen.

Verdegem, 26-09-2012
Ons hondje is 12 jaren. De laatste paar dagen kan hij niet goed meer zijn eten oplikken, uit de hand geven lukt en eet dan normaal. Bij de dierenarts geweest en er is een knobbel in de keel. Er is een staal van die knobbel genomen en naar het labo gestuurd voor verder onderzoek. Kan die knobbel ook goedaardig zijn? Reactie infoteur, 13-10-2012
Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren.

Marianne Tjssen, 01-09-2011
Help mij ik ben ten einde raad.
Hallo,
Ik ben Marianne Tijssen uit Heerde wij als gezin hebben een zwarte labrador.
Zij is geboren op 12-10-2002.
Wij hebben haar al verschijdene jaartjes altijd gezond geweest.
Zij had een bacterie in haar lichaam opgelopen door 20 rauwe eieren op te eten.
daar heeft zij medicijnen voor gehad en ook antibiotica.,heeft geholpen maar nu heb ik ontdekt dat er een flexibele bult ik noem het een gelei achtige bult wat je makkelijk vast kan pakken en heen en weer kan schuiven ik vermoed dat dit een kanker gezwel is die bult zit aan de zijkant van haar buik, kunt U mij helpen zij eet nog wel is levenslustig naar ons weten genoeg heeft veel bewegings vrijheid en naar ons idee wordt zij van binnenuit helemaal leeg gevreten.Ik hoor zo spoedig mogelijk van U.

Met vriendelijke groet Marianne Tijssen. Reactie infoteur, 02-09-2011
Wellicht is het een vetbult of vettumor, welke relatief vaak voorkomen bij honden en bijna altijd goedaardig zijn. Het is verstandig de dierenarts hiernaar te laten kijken. Zie: http://www.hondenplaza.nl/infovettumoren voor meer informatie.

Ghislaine, 22-06-2010
Ik vind het echt erg. mijn hond heeft al heel lang een slechte adems geur, en hij loopt mank. veel kans op een tumor of niet?:-(
ik hoop van niet.
x Reactie infoteur, 23-06-2010
Hallo Ghislaina,

Ik raad u aan met deze klachten de dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan uw hond onderzoeken en een diagnose stellen.

Mvg, Martin

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 25-05-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.