Aandoeningen hond: atopie (allergie)

Aandoeningen hond: atopie (allergie) Atopie is een allergie tegen bepaalde stoffen, zoals pollen en huisstofmijt. Als een hond hier last van heeft, kan hij jeuk hebben, rode plekken en korstjes op de huid, kale plekken en een roodbruine verkleuring van de vacht door het veelvuldig likken. Indien het in de uitwendige gehoorgang zit, kan dit gaan ontsteken. De dierenarts zal eerst een diagnose stellen en dan wordt er een behandelplan opgesteld. Soms krijgt de hond medicijnen, maar het kan ook zijn dat de voeding moet worden aangepast of pollen zoveel mogelijk moeten worden vermeden.

Als je hond atopie heeft

Bij atopie is de hond allergisch voor bepaalde stoffen uit de omgeving. Vaak is het een erfelijke aanleg, wat zich meestal tussen het eerste en derde levensjaar manifesteert. De hond is allergisch voor bepaalde stoffen in de omgeving, zoals grassen, boompollen of de huisstofmijt. Via de ademhaling komt het lichaam in contact met de stoffen. Bepaalde blootstellingen aan stoffen is seizoensgebonden, zoals pollen, maar aan sommige allergene stoffen kan de hond het hele jaar door worden blootgesteld, zoals de huisstofmijt.

Gevoelige rassen

Deze aandoening is vergelijkbaar met hooikoorts bij een mens. Omdat het erfelijk is, wordt het in bepaalde hondenfamilies vaker gezien. Rassen die gevoelig zijn voor atopie zijn onder andere: Cairn Terrier, Duitse Herder, Boxer, Bull Terrier, Boston Terrier, Dalmatiër, Ierse en Engelse Setter, Golden Retriever, Labrador, Shar-Pei, Lhasa Apso, Schotse Terrier, West Highland White Terrier en de Fox Terrier. Er wordt geadviseerd om niet te fokken met honden die atopie hebben.

De symptomen

Mensen met hooikoorts zijn vaak snotterig en niezen veel. Een hond kan ook gaan niezen, maar meestal hebben honden vooral last van huidklachten. De meest voorkomende klachten bij atopie zijn:

 • Jeuk, waardoor de hond gaat krabben, bijten en likken
 • Rode huid en droge huid
 • Bacteriële infectie of gistinfectie van de huid
 • Korstjes
 • Kale plekken
 • Roodbruine of donkerbruine verkleuring van de vacht door het likken
 • Oorontsteking van uitwendige oor
 • Verdikking huid en donker verkleurde huid
 • Oogontsteking

Diagnose

De dierenarts zal vragen stellen en daarna zal er een lichamelijk onderzoek volgen. Er zijn meerdere mogelijkheden om te testen waarvoor de hond allergisch is. De meest voorkomende onderzoek is de huidtest. Er worden stoffen geïnjecteerd in de huid en na 15 tot 20 minuten wordt er gekeken of er een allergische reactie optreedt. Soms wordt er bloed afgenomen dat in laboratorium nader onderzocht wordt. Er wordt gescreend op bepaalde groepen allergenen, zoals schimmelsporen, vlooien, mijten, bomen, grassen en kruiden.

Behandeling

De uitslag is positief. Dan zijn er een aantal oplossingen mogelijk. Indien mogelijk, moet het allergeen zo veel mogelijk worden vermeden. Dit is soms erg lastig. In sommige gevallen moet de hond elke één tot twee maanden een injectie krijgen. Hierin zit een heel klein beetje van de stof waar hij niet tegen kan. Op deze manier went het lichaam aan de stof en wordt het er ongevoeliger voor. De kans is ongeveer 70 procent dat de allergische reactie verdwijnt. Het duurt vaak een aantal maanden dat het werkt. Mocht de hond veel klachten hebben, kunnen er kortdurende middelen tegen de jeuk worden gegeven.

Atopica

Het middel atopica is speciaal ontwikkeld voor atopie. Het is een medicijn waarmee zeer goede resultaten zijn behaald. Het onderdrukt de immuunreactie en geeft weinig tot geen bijwerkingen zoals plassen, veel drinken, dunnere huid en suikerziekte zoals bij andere medicijnen. Het nadeel is dat het een duur medicijn is.

Voeding

Een hond met atopie heeft een huid die hogere eisen stelt aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. Geef de hond dan een hoogwaardige voeding speciaal voor honden met allergische huidproblemen. Honden met huidklachten krijgen vaak visolie in de voeding verwerkt. Dit werkt ontstekingsremmend en daardoor heeft de hond minder jeuk.

Wassen

Shampoo kan verlichting bieden voor huidklachten. Een voorbeeld is berkenteershampoo. Deze vochtinbrengende shampoo biedt verzachting bij een droge huid en zorgen dat een deel van de inhalatieallergenen uit de vacht worden gewassen. Je kunt ook een gewone milde shampoo of hypo-allergene hondenshampoo gebruiken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondAtopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondDe huid van de hond kan soms zeer gevoelig zijn. Huiduitslag, veel krabben door jeuk, bijten en het hebben van kale plek…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënGezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënNiemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden l…
Atopie bij honden: symptomen en behandelingAtopie bij honden: symptomen en behandelingAtopie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen uit de omgeving, die een allergische aandoening veroorzaken. Voorbe…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…

Huidaandoeningen bij koeien: ringschurft en zonnebrandHuidaandoeningen bij koeien: ringschurft en zonnebrandEr zijn veel factoren die de gezondheid van koeien beïnvloeden. Huidproblemen horen ook bij die factoren. De meeste van…
Melkziekte en slepende melkziekte bij koeienMelkziekte en slepende melkziekte bij koeienMelkziekte en slepende melkziekte zijn twee ziektes die in de melkveehouderij met regelmaat voorkomen. Veel mensen hebbe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
 • www.dierendokters.com
 • www.allergie-bij-honden.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.