Overmatig krabben, bijten en likken bij honden
Honden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaak. Soms is een stukje huid zo pijnlijk dat een hond simpelweg niet kan ophouden met krabben of knauwen. Aan de meeste oorzaken is gelukkig iets te doen. Let vooral op bij pijnlijke en/of geïrriteerde plekjes op de huid.
Vlooienallergie
Honden die allergisch zijn voor vloeien kunnen overmatig krabben, likken of zichzelf bijten. Vlooien bijten en spuiten spuug onder de huid van een hond. Dit kan leiden tot de afscheiding van een stof (histamine) die zorgt voor branderigheid en geïrriteerde oogjes. Honden die last hebben van een vlooienallergie kunnen bij een vlooienbeet al zo'n last hebben van jeuk dat ze dagenlang gaan krabben. Deze krabplekjes kunnen veranderen in wondjes wanneer ze niet behandeld worden. Vlooien zijn het beste te zien op de buik. Ook spikkels van vlooienpoep op de huid kunnen wijzen op de aanwezigheid van vlooien. Het bestrijden van vlooien vergt een grote aanpak. Honden kunnen besprayd worden met een antivlooienspray of gewassen worden met een antivlooienshampoo. Maak ook het huis helemaal schoon en stofzuig goed. De vlooien zijn anders snel weer terug.
Schurftmijt
Ook mijten kunnen leiden tot overmatig krab-, lik- en bijtgedrag. Schurftmijt (ook bekend als scabiës) kan het leven van een hond tot een hel maken. Mijten zijn snel overdraagbaar en vermenigvuldigen zich snel. Plekken op de huid van de hond die zijn getroffen door scabiës kunnen rood en kaal worden en korsten gaan vertonen. Mijten komen het meest voor op de buik, borst, poten en oren. Een veearts kan medicijnen tegen schurftmijt voorschrijven.
Allergie
Ook allergieën kunnen zorgen voor huidirritatie. Het kan gaan om een voedsel-, inhalerings- of contactallergie. Een voedselallergie ontstaat meestal wanneer hond allergisch reageert op proteïnen. Die zitten onder meer in varkensvlees, rundvlees en soja. Ook wanneer een hond al jaren hetzelfde eet kan hij plotseling allergisch worden voor bepaalde proteïnen. Een voedselallergie kan (alleen in samenwerking met een dierenarts!) worden aangepakt met een eliminatiedieet. Een inhaleringsallergie treedt het vaakst op als een vorm van hooikoorts. Honden hebben er in de lente en zomer het meest last van. Viervoeters die allergisch zijn voor stof hebben wel het hele jaar door last van branderigheid. Een serieuze kwaal is atopie, een ernstige vorm van hooikoorts. Die zorgt voor zoveel jeuk dat honden de gehele dag aan het krabben, likken en bijten zijn. In het voorjaar en in de zomer is het verstandig de hond zoveel mogelijk binnen te houden. Honden met hooikoorts zijn te behandelen met antihistaminica. De dierenarts bepaalt de dosis. Krabben kan ook veroorzaakt worden door een contactallergie. De huid van de hond reageert dan op bijvoorbeeld gras, nylon in tapijt of chemische stoffen die worden gebruikt om vloerbedekking schoon te maken.
Wanneer ga je naar de dierenarts met de hond?
Neem je hond mee naar de dierenarts wanneer je overmatig krabben, bijten of likken constateert bij je viervoeter. Het is normaal dat je viervoeter af en toe een paar minuten hard krabt of likt. Ga ook naar de dierenarts wanneer je hond veel intenser krabt of likt dan normaal.
Reacties
Fujita, 24-04-2015
Mijn Akita Inu krabt en knauwd sinds een x aantal maanden bij haar tepels. De huid is helemaal kaal geworden en sommige stukken zijn paars tot zwart aan toe, de huid is niet dood. Ook bij haar anus hetzelfde verhaal Maar dan minder erg. We hebben tijdens haar loopsheid wel een baby van iemand anders over de vloer gehad waar ze heel erg waaks en zorgzaam voor was(misschien schijnzwanger?) Ze eet normaal, laat afentoe wel eens wat staan maar zodra we met iets lekkers komen staat ze al klaar. Is nog erg actief en speels. Ze is trouwens 1.5 jaar oud.
Reactie infoteur, 30-04-2015
Kan verschillende oorzaken hebben. Klinkt mij ernstig genoeg om met de hond een bezoek te brengen aan de dierenarts. Sterkte!
Willem Voets, 05-10-2013
Ik heb sinds 1 1/2 week een kruis teckel maar mij valt op dat hij de laatste 2 dagen bijzonder veel krabt met poot en tanden hij heeft een wormenkuur bij mij gehad en en vlooien kuurtje, vlooien kan ik niet constateren wat kan dit zijn vind het zeer zielig voor de hond hij is trouwens 2 jaar oud.
Reactie infoteur, 05-10-2013
Ga er mee naar de dierenarts. Die kan een goede vlooienkuur voorschrijven. Kan ook zijn dat de hond ergens allergisch voor is.
Alex, 22-08-2013
Hallo ik ben Alex,
Mijn hond van 11 jaar oud (malteser-leeuwtje) krabt de hele dag door en gaat zelfs zo ver door tot het gaat bloeden en dan gaat ze heel hard piepen maar alsnog gaat ze gewoon door… ook bijt ze vaak op haar pootjes wat ook irritatie veroorzaakt.
Ze heeft geen vlooien want daar wordt ze al een tijdje op gecontroleerd maar daar ligt het dus niet aan.
Kunnen jullie mij misschien vertellen wat ik persoonlijk kan doen om mijn hond te kalmeren of moet ik persé naar een dierenarts gaan?
Groet, Alex
Reactie infoteur, 23-08-2013
Beste Alex,
Dat je hondje veel krabt en doorgaat tot het gaat bloeden is niet goed. Ik raad je aan om snel naar de dierenarts te gaan. Die kan mogelijk gelijk medicatie voorschrijven tegen de jeuk en kijken wat de mogelijke oorzaak is.
Groet Tina